05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.02.2024 23:33 | Son Güncelleme: 03.02.2024 11:19

İstifa kararı dış basında nasıl yankı buldu?

Hafize Gaye Erkan'ın 'itibar suikastına uğradığını' belirterek Merkez Bankası başkanlığından istifası dış basında da geniş yer buldu
İstifa kararı dış basında nasıl yankı buldu?

Hafize Gaye Erkan'ın Cuma akşam saatlerinde kişisel sosyal medya hesabından görevinden affını istediğini açıklamasının ardından dış basın da bu sıcak gelişmeyi okurlarıyla paylaştı.

8 Haziran 2023 tarihinden itibaren Merkez Bankası Başkanlığını yürüten Hafize Gaye Erkan sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile görevinden affını talep etti. İstifa kararı yurt dışı basında da sıcağı sıcağına yer aldı.

Financial Times: Para politikasında büyük değişimin mimarlarından biriydi

Hafize Gaye Erkan, ülkenin faiz oranlarında büyük artışlar içeren yeni ekonomi politikasında büyük bir revizyona başlamasından sadece aylar sonra istifa etti. Haziran ayında bankanın ilk kadın başkanı olarak atanan Erkan, istifasının kişisel nedenlerden kaynaklandığını ve yerel medyada kendisine karşı yürütülen "karalama kampanyasının" bir sonucu olduğunu söyledi.

Eski Goldman Sachs bankacısı, Haziran ayında başlayan ve yabancı yatırımcıları yavaş yavaş Türkiye piyasalarına geri çekmeye başlayan daha geleneksel ekonomi politikalarına doğru büyük bir değişimin ana mimarlarından biriydi. Ekonomideki toparlanma çabalarına liderlik eden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada mevcut programın "kesintisiz ve kararlılıkla devam ettiğini" söyledi. Erkan yönetimindeki Merkez Bankası, ülkenin uzun süredir devam eden enflasyon krizini bastırmaya çalışırken Haziran ayında yüzde 8,5 olan faiz oranlarını yüzde 45'e yükseltti. Erkan, geçtiğimiz haftalarda bazı gazetelerde babasına Merkez Bankası'nda gayri resmi bir rol verildiği iddiaları nedeniyle ciddi eleştirilere maruz kaldı. Erkan bu iddiaları reddetti.

Reuters: Parasal sıkılaştırma politikasına ilişkin soru işaretleri arttı

Türkiye'nin Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan Cuma günü, kısmen "itibar suikastı" nedeniyle ailesini koruma ihtiyacını gerekçe göstererek istifa etti ve savunduğu agresif parasal sıkılaştırma politikasına ilişkin soru işaretlerini artırdı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı ayrı bir açıklamada ekonomik programın kesintisiz devam edeceğini ve Erkan'ın istifasının kişisel kararı olduğunu söyledi.

Bankayı yöneten ilk kadın olan Erkan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Haziran ayında, enflasyonu yükselten ve yabancı yatırımcıların uzaklaşmasına neden olan alışılmışın dışındaki para politikalarından 180 derecelik bir dönüş yapmak üzere atandı. Haziran ayından bu yana Merkez Bankası, Erkan'ın gözetiminde temel faiz oranını yüzde 8,5'ten yüzde 45'e yükseltti.

Bloomberg: İstifa kararı sonrası Dolar/TL yükselişte

Hafize Gaye Erkan, kendisine karşı yürütülen karalama kampanyasına atıfta bulunarak ailesini korumak için istifa ettiğini söyledi. Yerel basında geçen ay Erkan'ın ailesinin Merkez Bankası'nın işlerine karıştığına dair iddialar yer almıştı. Erkan bu iddiaları yalanlamıştı. TL bu karara ilk tepki zayıflayarak 22:20 sularında dolar karşısında yüzde 0,6 düşüşle 30,5163 seviyesini gördü ve kapanış bazında rekor seviyeyi yakaladı.