19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 23.03.2023 23:53 | Son Güncelleme: 23.03.2023 23:58

Kılıçdaroğlu: Memleket Partisi'ni de ziyaret edeceğim

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylık süreciyle ilgili "Elbette karar, takdir İnce'nin kendisine aittir ama hedefimiz Millet İttifakı olarak birinci turda kazanmak ve Türkiye'yi ikinci bir seçimle yormamak" şeklinde konuştu
Kılıçdaroğlu: Memleket Partisi'ni de ziyaret edeceğim

Kılıçdaroğlu, katıldığı canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.Eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş cinayetiyle ilgili polis tutanaklarının kaybolduğu iddialarına dair değerlendirmesinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, şunları  söyledi:

"Tutanağı tutanlar hayatta, eğer varsa imha edenler de hayatta. Gereği yapılacak. Delil karartıldığı andan itibaren katliamı ve katilleri koruyorsunuz demektir. Bir kamu görevlisi katilleri korumaz, tam tersine katilleri yargının önüne çıkartır. Umarım böyle bir şey yoktur."

Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş'in kendisini ziyaret ettiğini de belirten Kılıçdaroğlu, cinayetle ilgili süreçlerin takipçisi olmaya devam edeceklerini bildirdi.

Bu milletin sağduyusuna güveniyorum

Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde yasa dışı işlere engel olacağını, yurt dışına çıkartılan paraların peşine düşeceğini ve uyuşturucu baronlarıyla mücadele edeceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Şimdi bütün bu güçler, beşli çeteler elbette ki böyle bir adamı istemiyor. Kontrol edebildikleri, parayla besledikleri insanları istiyorlar. Bunların devletin bazı kurumlarını ele geçirdiklerini, devletten beslendiklerini biliyorum. Bürokratları beslediklerini, siyaset kurumunu finanse ettiklerini biliyorum. Elbette bunlar toplantılar yaparlar, 'Kılıçdaroğlu gelmesin' diye 50 dereden su getirirler ama ben bu milletin sağduyusuna güveniyorum."

Kılıçdaroğlu, belli kesimlere aktarıldığını öne sürdüğü 418 milyar doları geri alacağını, bu paranın bir kısmının yurt dışında olduğunu, onları da Türkiye'ye getireceğini söyledi.

Kızılayı eski ruhuna kavuşturacağız

Kılıçdaroğlu, en düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya yükseltilmesiyle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, "Siz, en düşük emekli aylığını 7 bin 500 yapıyorsanız, fazla prim ödeyenlerin aylıklarını da ona göre artırmanız lazım. Adalet bunu gerektiriyor. 7 bin 500 lira açlık sınırının altında bir rakam. Asıl burada unutulan dul ve yetimler. Onların aylıklarını ne kadar artırdılar? Onlara da hiç değilse 5 bin, 6 bin lira vermeleri lazım." diye konuştu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kızılay'a yöneltilen eleştirilerle ilgili bir soruya Kılıçdaroğlu, şu yanıtı verdi:

"Kızılayı eski ruhuna kavuşturacağız. Kızılayın kuruluş amacı ne ise ona uygun olarak yeniden yapılandıracağız. Kızılayın eski yöneticileriyle oturup konuştum ve onlara söz verdim. Allah nasip ederse cumhurbaşkanı olduğumda ilk yapacağım işlerimden birisi Kızılayı tekrar eski sahiplerine, yani gönüllü olarak çalışanlara teslim edeceğim."

Depremlerin ardından barınma yerleri değişen depremzedelerin oy kullanma süreçlerine ilişkin soru üzerine Kılıçdaroğlu, adres kayıtlarını bulundukları yere alamayanların terk ettikleri kente dönerek oy kullanabilmeleri için çalışma yapacaklarını aktardı.

Deprem bölgesiyle ilgili yasaları çıkarmak istiyoruz

Kılıçdaroğlu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylık sürecinin hatırlatılması üzerine, seçimlerin birinci turda sonuçlanacağını düşündüğünü dile getirdi.

Siyaseti kavga aracı olmaktan çıkaracaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Türkiye'yi yolsuzlukların olmadığı, dünya ile yarışan, üniversiteleri bilgi üreten bir ülke haline getirmek istiyoruz. Artık Türkiye, yeni bir sıçrama, yeni bir hamle yapmak zorunda. Aksi halde sürekli geriye giden, kan kaybeden bir ülke haline geldi. Türkiye'nin buradan süratle çıkması lazım" dedi.

Kılıçdaroğlu, bütün partilere saygı duyduğunun altını çizerek, "Elbette karar, takdir İnce'nin kendisine aittir ama hedefimiz Millet İttifakı olarak birinci turda kazanmak ve Türkiye'yi ikinci bir seçimle yormamak. Kaybedecek zamanımız yok, bir günü, bir saati bile kaybetmek istemiyoruz. Yaraları süratle sarmak, deprem bölgesiyle ilgili bazı özel yasaları süratle çıkarmak istiyoruz." diye konuştu.

Memleket Partisi'ni de ziyaret edeceğim

Bazı CHP'lilerin İnce'ye gösterdiği tepkinin anımsatılıp, İnce ile görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Hakaret asla doğru değil, hele siyasette olmaması gereken bir şey. Cumhurbaşkanlığı adaylığım netleştikten sonra elbette siyasi partileri ziyaret ediyorum. Elbette Memleket Partisi'ni de ziyaret edeceğim, onlarla da konuşacağım." dedi.

HDP'nin cumhurbaşkanı adayı göstermemesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın HDP'nin CHP'ye desteğini eleştirmesiyle ilgili görüşleri sorulan Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylarının herkesin oyuna talip olması gerektiğini vurguladı.

Kılıçdaroğlu, MHP'nin, Cumhur İttifakı'na destek veren Hür Dava Partisi'nin (HÜDA PAR) vaatlerine yönelik "suskunluk" içinde olduğunun söylenmesi üzerine, "MHP, Türkiye'nin köklü partilerinden birisidir ama bugünkü yapı itibarıyla iktidara, yani saraya tümüyle teslim olmuş bir partidir." iddiasında bulundu.

Hem bölge hem de Türkiye açısından büyük önemi var

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'ye katılan Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Türkan Elçi'yi, kabul etmesi halinde milletvekili adayı yapabileceklerine işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin dünya kadar sorunu var. O durumların, parlamentoda Türkan Elçi gibi daha sonradan hukuk fakültesini bitirme azmini de gösteren saygıdeğer bir kişi tarafından dillendirilmesinin hem bölge hem de Türkiye açısından büyük önemi var."

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu'nun eleştirileri anımsatılan Kılıçdaroğlu, "Artık kavgaları bir tarafa bırakmak zorundayız. Geçmişin kavgalarının Türkiye'ye getirdiği faturayı hepimiz biliyoruz. Bir siyasal parti 7 milyon oy alıyorsa şimdi 7 milyon insanı düşman mı ilan edeceğiz? Hayır" diye konuştu.

Kaynak: AA