01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.05.2023 10:09 | Son Güncelleme: 09.05.2023 10:32

Kılıçdaroğlu The Guardian'a konuştu: Her şeye rağmen kazanacağız

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, The Guardian gazetesine verdiği demeçte seçilirse uygulamayı planladığı dış politikaları anlattı. Kılıçdaroğlu, "Her şeye rağmen kazanacağız" dedi
Kılıçdaroğlu The Guardian'a konuştu: Her şeye rağmen kazanacağız

Cumhurbaşkanı adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İngiliz gazetesi The Guardian'a konuştu. Gazete haberi "Kemal Kılıçdaroğlu: Türk demokrasisinin geleceği olarak lanse edilen siyasetçi" başlığıyla yayınladı. Kılıçdaroğlu gazeteye verdiği demeçte, "Bu seçimler uygun koşullar altında yapılmıyor. Ama her şeye rağmen biz kazanacağız. Çünkü halk demokrasi istiyor" dedi. 

Millet İttifakı'nın geçen hafta sonu düzenlenen İstanbul mitingi sonrası yapılan röportajda Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ın en önemli rakibi olduğu belirtildi. Kılıçdaroğlu, bir parkta toplanan binlerce vatandaşa Pazar günü sandık başına gittiklerinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) yirmi yıldır inşa ettiği sistemi yıkabilecekleri sözünü verdi. 

"Suriye'deki meşru yönetimle oturup konuşacağız"

Kılıçdaroğlu'nun adaylığının ittifak ortaklarıyla kısa süreli bir tartışma yarattığı hatırlatılan haberde, CHP liderinin bu endişeleri bir kenara bıraktığı ve sadece politikalara odaklanmaya çalıştığı ifade edildi. 74 yaşındaki Kılıçdaroğlu, "Seçimi kazanacağız. Bu konuda hiçbir endişemiz yok" dedi. Kılıçdaroğlu'nun en çok seslendirdiği politikalar arasında Türkiye'de yaşayan milyonlarca Suriyeli ve Afgan mülteciyi ülkeden gönderme sözü yer alıyor. Bu vaadini Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılma arzusuyla nasıl bağdaştıracağı sorulan Kılıçdaroğlu, AB'den ve hatta Birleşmiş Milletler'den destek alabileceğini iddia etti. Kılıçdaroğlu, "Biz bunu ırkçılık olarak görmüyoruz. İktidara geldiğimizde Suriye'deki meşru yönetimle oturup konuşacağız ve bu soruna bir çözüm bulacağız" diye konuştu.  

Şam'ın Türk askerleri Suriye'nin kuzeyinden çekilmeden görüşmelere yanaşmayacağını söylediği göz önünde bulundurulduğunda bunun nasıl olabileceği sorusuna ise, "Kendi sınırlarımızı güvence altına almamızın nedenlerini de açıklayacağız" diye cevap verdi. 

Putin nasıl bir ilişki kuracak?

Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı olarak karşılaşacağı en büyük zorluklardan biri, Erdoğan'ın Türkiye'nin hem Moskova hem de Kiev'le ilişkilerini sürdürmesi ve Rusya Devlet Başkanı ile çok az liderin sahip olabileceği bir dostluk kurması anlamına gelen dikkatli denge oyununu devralmak olacak. Vladimir Putin ile ne tür bir ilişki kurmayı planladığı sorulduğunda Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin çıkarları neyi gerektiriyorsa o çerçevede bir politika oluşturacağız. Biz şu anda izlenen dış politikanın Türkiye'nin lehine olmadığına inanan bir siyasi partiyiz" dedi. 

Türkiye'nin Karadeniz'deki komşusu Ukrayna konusunda ise Kılıçdaroğlu daha iyimserdi. Kılıçdaroğlu, "Ukrayna'nın haksız yere işgal edildiğini biliyoruz. Dolayısıyla bu konuda onları destekliyoruz. İhtiyaç duyulan her türlü siyasi desteği veririz" ifadelerini kullandı.