10 Ekim 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.10.2024 12:28 | Son Güncelleme: 10.10.2024 12:39

MSB: Eurofighter Typhoon uçağının tedarikine yönelik olumlu gelişmeler bekliyoruz

MSB kaynakları, "Eurofighter Typhoon uçağının tedarikine yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Bu konuda olumlu gelişmeler bekliyoruz" dedi
MSB: Eurofighter Typhoon uçağının tedarikine yönelik olumlu gelişmeler bekliyoruz

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Ateş Serbest-2024 faaliyetinin düzenlendiği Polatlı'da gerçekleştirilen haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuştu. Aktürk'ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • Sınırlarımızın ve halkımızın güvenliğini sağlamak, ülkemizin güneyinde oluşturulmak istenen terör koridorunu engellemek amacıyla 9 Ekim 2019'da başlatılan Barış Pınarı Harekatı'nın 5'inci yıl dönümünde canları pahasına mücadele eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, kahraman gazilerimize saygı ve şükranlarımızı sunuyoruz.
  • Son bir haftada 5'i terör örgütü mensubu olmak üzere 340 şahıs yakalanmış, 1 Ocak'tan bugüne kadar yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 11 bin 679 olmuştur.
  • Son bir haftada engellenen 1167 şahısla bu yıl içerisinde engellenen kişi sayısı da 80 bin 802'ye ulaşmıştır. Ayrıca, son bir haftada Hatay ve Van hudut hattındaki arama-tarama faaliyetlerinde 103 kilogram uyuşturucu ele geçirilmiştir.
  • 26 Eylül'de başlayan Türk Silahlı Kuvvetlerine en az 4 yıl süreli fakülte veya yüksekokul mezunlarından 2024 yılı muvazzaf subay adayı temini ile 30 Eylül'de başlayan Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı 2024 yılı sözleşmeli er temini başvuruları 13 Ekim'e, 2 Ekim'de başlayan kuvvet komutanlıkları ve Milli Savunma Üniversitesi'nde görevlendirilmek üzere 2024 yılı muvazzaf subay adayı temini başvuruları ise 20 Ekim'e kadar sürecektir.
  • Eurofighter Typhoon uçağının tedarikine yönelik teknik seviyedeki çalışmalara devam edilmektedir.
  • Bilindiği üzere bu uçaklardan ilk etapta 20 olmak üzere toplam 40 adet alma talebimiz var. Bu konuda da olumlu gelişmeler bekliyoruz.
  • İsrail'in saldırılarından sonra Lübnan'daki insani durumun kötüleşmesi ile bir kısım Lübnan vatandaşının göç ettiği bilinmektedir. Şu ana kadar sınırımıza gelen büyük bir grup yok.
  • Bizim Suriye'de icra ettiğimiz operasyonların iki amacı var, birincisi terörü kaynağında yok etme, ikincisi ülkemize yönelebilecek göç dalgasını yerinde engelleme. Bu kapsamda biz bunları ülke sınırımıza gelmeden, kontrolümüz altındaki bölgelerde engellemeye yönelik tedbirlerimizi aldık.
  • Planlamaya esas olan konu talep. Bugün ilk tahliye operasyonumuzu gerçekleştirerek vatandaşlarımızı tahliye ediyoruz.
  • Tahliye planları gelen talebe göre planlanmaktadır. İhtiyaç duyulursa yeni tahliye için planlamalarımız diğer Bakanlık ve kamu kurumları ile koordineli şekilde devam etmektedir. Gemilerimiz ve uçaklarımız olabilecek yeni tahliyeler için hazırdır.
  • Bilindiği üzere adı daha önce Suriye sınırında insan kaçakçılığı olayına karışan ve bakanlığımız tarafından emekliliğe sevk edilen, daha sonra tutuklanan emekli Tuğgeneral Bilal Çokay'ın Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edildiğini açıklamıştık.
  • Yüksek Disiplin Kurulu tarafından, Bilal Çokay'a Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayırma cezası verilerek rütbesi geri alınmıştır.