05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.02.2024 08:20 | Son Güncelleme: 06.02.2024 08:21

Müteahhit aynı zamanda imar müdürüymüş

6 Şubat depremleriyle ilgili açılan ceza davalarında henüz hakkında dava açılan bir kamu görevlisi yok. Ancak Kahramanmaraş’ta yıkılan Hamidiye ve Palmiye siteleriyle ilgili açılan davalarda ilk defa bir bilirkişi raporunda belediye personeli de asli kusurlu sayıldı
Müteahhit aynı zamanda imar müdürüymüş

6 Şubat depremlerinin üzerinden bir yıl geçti. Bu sürede açılan davalarda henüz hiçbir kamu görevlisi sanık sıfatıyla yargılanmadı. Ancak iki soruşturma dosyasında kamu görevlileri ilk defa ‘asli kusurlu’ gösterildi. Konya Teknik Üniversitesi tarafından, Kahramanmaraş'taki Palmiye ve Hamidiye sitelerinde yıkılan bloklarla ilgili hazırlanan bilirkişi raporlarında, sadece müteahhitler ve mühendisler değil, belediye personeli de asli kusurlu sayıldı.

İmza yetkisini abisine devretmiş

19 yıllık Hamidiye Sitesi’nin dört bloğundan biri deprem anında yıkılmış, üçünde ağır hasar oluşmuştu. Ekiplerin arama kurtarma çalışması yaptığı sırada meydana gelen artçı depremde ise sitenin 12 katlı bir bloğu daha yıkılmıştı. Siteyi yapan müteahhit Ahmet Kara şu anda tutuklu. Dosyaya göre, Kara, inşaat yapıldığı sırada aynı zamanda belediyede imar müdürü olarak çalışıyordu.

Devlet Memurları Kanunu’na göre memurlar tacir veya esnaf statüsünde hiçbir faaliyette yer alamıyor. Ancak Kara, imza yetkisini abisi Ali Kara’ya devretmiş. Dosyada Ali Kara da şüpheli sıfatıyla yer alıyor ancak tutuklu değil. Ahmet Kara ise ifadesinde binayı yapanın kendisi olduğunu kabul ediyor. Zaten 4 Ocak 2010 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre de Hamidiye Sitesi’ni inşa eden, 600 bin TL sermayeli Hamidiye Mimarlık Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin ortaklarından biri 540 bin TL sermaye ile Ahmet Kara.

Belediye hatalarla dolu projeyi onaylamış

Diğer taraftan bilirkişi raporuna göre, belediye görevlileri, tolere edilebilirliğin çok üzerinde hatalar içeren ve hiçbir yönetmeliğe, inşaat ilkelerine uymayan bir projenin revize edilmesini istemek yerine onayladıkları için asli kusurlu bulundu. Dosyanın avukatı Kübra Kırmacı “Belediyenin imzaladığı projedeki hesaplamalar bile hatalı. Belediye imar müdürlüğünde çalışan memur hiç incelenmeden doğrudan imzalamış. Memur, şüpheli Ahmet Kara’nın altında çalışıyor. Yapan da denetleyen de kendisi” diyor.

“Olası kasttan yargılanmalı”

Kırmacı soruşturmanın taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan yürütüldüğünü, ancak olası kastla birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan yargılama yapılması gerektiğini de ekliyor.

Palmiye Sitesi’nin müteahhidi ise 370 insanın altında kalarak can verdiği, Antakya’daki Emlak Bank Konutları’nın da müteahhidi olan Mehmet Özat. Özat, Ankara’da bir AVM’de gezerken kendisini tanıyan kadınlar tarafından polise teslim edilerek tutuklandı.