26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.02.2021 06:00 | Son Güncelleme: 28.03.2023 17:51

Ne zaman egzersiz yapmalı?

2 milyondan fazla satan When (Ne Zaman) kitabının yazarı Daniel Pink, egzersizin vücuda en verimli olduğu saatleri timing ile (zamanlama) açıklıyor, bilimsel verilerden yola çıkarak çarpıcı örnekler veriyor...
Ne zaman egzersiz yapmalı?

Kilo vermek için ideali sabah 7

Uyandığımızda, en az 8 saattir aç ve kan şekeri düşük oluyor. Aç karnına egzersiz yaparsak, vücudumuzda depolanmış yağlar (kilolar) şekere, enerjiye dönüşerek kana karışıyor. Bir şeyler yiyip ya da akşam yemekten sonra egzersize girişirsek, vücut enerji ihtiyacını midedeki yemeklerden karşılıyor. Yani kilo vermek için en ideali sabah koşmak. 

Sabah sporu yüzde 20 fazla yağ yakıyor

Sabah egzersizi, akşamüstüne göre yüzde 20 daha fazla yağ yaktırıyor. Kardio egzersizleri, (yüzmek, koşmak, hatta köpeği gezdirmek) güne başlamak için ideal.Kas yapmak isteyen erkekler için de en uygun spor zamanı yine sabah saatleri. Çünkü testosteron seviyesi en yüksekte oluyor ve bu hormonun kas yapıcı özelliği var. 

Rekorlar akşam üzeri kırılıyor 

Rekor kırmak, sprint atmak, performansımızı zorlamak istiyorsak öğleden sonra spor en iyisi. Çünkü oksijen ve kanın en iyi pompalandığı, akciğerlerin tam kapasite çalıştığı, nabzın tansiyonun en çok düştüğü zaman, akşam üstü ve gece saatleri. Olimpiyat rekorları da, özellikle yüzme ve koşuda, akşam üzeri, hava kararırken kırılıyor.

Gece 9’dan sonra spor yapmayın

Arizona Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre en iyi egzersiz saatleri sabah 7 ile öğleden sonra 1 ile 4 olarak tespit edildi. Bu saatler arası egzersiz yapanlar, ertesi gün yataktan çok daha kolay ve enerjik kalkabiliyor. Egzersizi akşam 9-10 gibi saatlere atanların, vücut saati ise kendini gece programlıyor. Bu kişiler sabah uyanma ve güne başlama zorluğu çekiyor. Nedeni ise gün içindeki egzersizin serotonin ve neuropeptit Y adlı ik uyanma hormonunu düzenlemesi. 

Uyanınca hemen kahve içmeyin 

Uyanır uyanmaz vücut kortisol hormonu salgılıyor. Stres hormonu kortisol, güneş ışığı gibi ayağa kalkmamıza yardımcı olur, uyku sersemliğini atar. Bu yüzden uyanır uyanmaz hemen kahve içmeyin. Kafein, kortisol ile birleşerek, kendinize gelme sürenizi düşürüyor. Ayrıca kahve, kafeine karşı vücut direncini artırarak, her defasında daha çok kahve tüketimine yol açıyor. İdeali, uyandıktan 1-1.5 saat sonra kahve içmek. Kortisol görevini tam kapasite yaparken, kafeini alırsanız daha iyi olur. Öğleden sonra, enerji patlaması arıyorsanız, kortisol hormonunu dibe vurduğu saat 14-16 arası kahve için.

Kahvaltı out, öğlen yemeği in 

Araştırmalar öğle yemeğinin kahvaltıya göre daha önemli olduğunu gösteriyor. Özellikle de öğleden sonrası düşen konsantrasyonumuzu dikkate alırsak.  Öğle yemeğinin, beyin gücüne dayalı zihinsel işler yapanlar için atlanmaması gereken bir öğün olduğu görülüyor. İş arkadaşlarıyla yemek de takım ruhunu artırarak başarıyı getiriyor.  Kol kuvvetine dayanmayan karmaşık işlere beyin yoran beyaz yakalılar için sıkı bir öğle yemeği, kahvaltıdan daha çok tavsiye ediliyor.