Bülten

24 Nisan 2024, Çarşamba

Oksijen'den dünün özeti, bugünün gündemi.

Günaydın.

Ülke genelini az bulutlu bir gün bekliyor. Meteoroloji iç Ege, İç Anadolu’nun batısı, Batı Akdeniz’in iç kesimleri ile Bolu çevrelerinde kuvvetli rüzgar, iki gündür olduğu gibi de iç ve batı bölgelerde toz taşınımı konusunda uyarıyor.  Sıcaklık İstanbul'da 24, Ankara'da 31, İzmir'de 29, Adana'da 36, Van'da 19 derece. 

Gündeme geçmeden önce sözü Oksijen okurlarına bırakan haberimizi aktarayım.  Cuma günü okuyucularımızla buluşan sayımızda cafe ve restoranlardaki pahalılığı 'Adisyon korkusu' başlığıyla kapağımıza taşımıştık. Bu konuda da okurlarımızdan deneyimlerini anlatmalarını istemiştik. Gelen yorumlar ağırlıklı olarak fırsatçılık yapıldığı yönünde. Ancak mekânlara hak verenler de protestonun yönünü eleştirenler de var. Okurumuz İ. D. tabloyu, "Yüksek enflasyon önce ahlakları, sonra cüzdanları bozar" ifadesiyle özetliyor. Yorumlar  haberimizde.

Güzel bir gün dileyerek gündeme geçiyorum.

Erdoğan ve Özel gelecek hafta buluşuyor: Gündem anayasa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Lideri Özgür Özel arasında devam eden 'randevu' konuşmalarında dün akşam TBMM'de düzenlenen 23 Nisan Resepsiyonu'nda somut bir adım atıldı. Erdoğan'ın Irak dönüşü uçakta, " Özgür Özel'den şu an itibariyle henüz böyle bir randevu talebi gelmiş değil. Fakat olabileceğini düşünüyoruz" açıklamasıyla tekrar hareketlenen randevu çalışmalarında Erdoğan ve Özel önce bayramlaştı, daha sonra gelecek hafta görüşecekleri açıklandı. 

Erdoğan, Özel'in kendisiyle görüşme talebi olduğunu ifade ederek "CHP Genel Başkanı Özel ile önümüzdeki hafta bir araya geleceğiz" derken, Özel'in gelişmelere yönelik açıklaması şu şekilde oldu: "Partimizin önceki genel başkanlarıyla, bu ziyaret öncesi kısa görüşmelerim olacak. Devamında da randevuyu talep edeceğiz. Daha önce de söyledim, bu nezaket görüşmesi değil. O görüşmeyi bayramda telefonda yaptık. Buna her iki tarafın da önem atfettiği bir çalışma ziyareti diyebiliriz. Her ikimizin de gündemleri var. O gündemleri takip edeceğiz görüşmede." 

Özel anayasa konusunda da şu ifadeleri kullandı: "Son anayasa, Sayın Erdoğan için yapıldı, bu anayasaya uyuyor mu? Mevcut anayasaya uyan bir Erdoğan, bizimle geleceğe dönük bir anayasa konuşabilir ama mevcut anayasaya uyulmaması durumunu ben doğru bulmuyorum. Madem uymayacağız niye değiştiriyoruz. Değiştireceksek uyacak mıyız? O zaman güven artırıcı adımlara ihtiyaç var."

Gündem 
Eski bakan Hüseyin Çelik'in 'danışman' eleştirisine Beştepe'den çifte yanıt
Ak Parti'nin kurucularından eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'u hedef alan açıklamalarına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanlarından Ahmet Elim Köroğlu ve Ayhan Ogan yanıt verdi. Uçum Van'daki mazbata krizinde kanunsuzluk yapıldığına dair ifadeleri olan kişileri eleştirmişti. Çelik de dün Serbestiyet'e 31 Mart seçim sonuçlarını değerlendirirken "Sarayda kanunların efendisi haline getirilmiş bir komünist bozuntusu var. Ne idüğü belirsiz adam racon kesiyor, parmak sallıyor. Erdoğan nasıl müsaade ediyor?” demişti. 

Çelik'e cevap veren Köroğlu, "Mehmet Uçum bahanesiyle Cumhurbaşkanımıza ve Cumhur İttifakı'na parmak sallamayın" derken, Ogan da "Çekin elinizi Ak Parti'den. Erdoğan'dan intikam alacaksanız da hodri meydan" ifadesini kullandı. 

Erbakan: AK Parti'ye hiçbir ilde kaybettirmedik
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, 31 Mart seçimlerinde bazı illerde aldıkları oy oranıyla AK Parti'ye kaybettirdikleri yönündeki yorumlara karşı çıkarak, "Aradaki puan farkı bizim oyumuzun çok daha üzerinde. Hatta bazı yerlerde MHP, AK Parti'ye kaybettirmiş oldu" dedi.

312 gün sonra: Kayıp ekonomist Berzeg'in evinin yakınlarında kemik ve kıyafet parçaları bulundu
Balıkesir Gönen'de 17 Haziran 2023'te kaybolan ve o günden beri izi bulunamayan ekonomist Korhan Berzeg'in evinin yakınlarında kendisine ait olduğu değerlendirilen kemik ve kıyafet parçaları bulundu. 312 gün sonra bulunan izlerin Berzeg'e ait olup olmadığı araştırılıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
Böbrek rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 93 yaşında hayatını kaybeden İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç için cenaze töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldı, Kılıç'ın tabutuna omuz verdi.

Bayrağını kapan Anıtkabir'e koştu: Ziyaretçi 100 bini aştı 
Anıtkabir, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda 111 bin 527 kişi tarafından ziyaret edildi. 

Irak'ta ortak harekât merkezi kurulması kararı alındı
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Irak'taki gelişmeye dair, "Onlarla beraber ortak çalışacağız neler yapabiliriz diye. Ondan sonra ortak harekât merkezinin sorumlulukları belli olacak. Şimdi sadece kurulması konusunda iki taraf da ortak karar aldı" açıklamasını yaptı.

Taksim Meydanı 1 Mayıs kutlamalarına kapalı
İstanbul Valisi Davut Gül, Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs kutlaması konusunda "Talep eden herkese Taksim’de kutlamaların olmayacağını ilettik. Taksim’in dışındaki bir alanda kutlanacak"  açıklamasını  yaptı. Konuyla ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da konuştu: "Önceden beyan edilen meydanların hepsi mitinge açık. Taksim'le ilgili de tamamen yasaklama değil, 7 yıldan beri uygulanan kısmi kısıtlama var. Sendikalar 100'er arkadaşıyla beraber randevu alacaklar, hepsine randevu verdik."

Bakan Tekin atama için gelecek haftayı işaret etti
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin öğretmen atamalarına ilişkin konuştu ve "Öğretmen atamalarında önümüzdeki hafta sayı netleşir" dedi.

Dünya
Refah operasyonuna geri sayım: 1 milyon Filistinliyi ne bekliyor?
İran ile olan krizin şimdilik gündemden düşmesiyle İsrail yeniden Refah operasyonuna odaklandı. ABD desteklemese de operasyonu yapmaya kararlı olan İsrail, 1 milyon Filistinin barındığı kentte oluşturacağı insani koridoru daha fazla sivili alacak şekilde genişletmeyi planlıyor. New York Times'tan Adam Rasgon, detaylı analizinde bölgedeki durumu inceliyor. 

Bu arada Pentagon, İsrail'in söz konusu saldırısı için hâlâ endişeli olduklarını açıklayarak, iki taraf arasında görüşmelerin sürdüğünü duyurdu. 

İran'ın yeni silahı dünyaya gözdağı veriyor
İran, Amerika'nın hayalet jetlerini düşürebilecek kapasiteye sahip yeni silahını tanıttı. Newsweek, Bavar-373'ün en yeni versiyonunun özelliklerini yazarken ülkenin İsrail ile yaşadığı çatışmalarda silahın caydırıcı bir unsur olarak önem  kazandığını  belirtiyor.

İran yaptırımları petrol pazarında etkisiz kalıyor
İsrail saldırısı sonrası ABD'nin İran'a yönelik yeni yaptırımları, ülkenin petrol taşıyan gemilerini ve rafinerilerini hedef alırken bu durum fiyatların artacağına dair endişe yaratıyor. Bloomberg'e konuşan analistler, ABD Başkanı Joe Biden'ın fiyat etkisini sınırlamak için feragat  yetkisini kullanabileceğini öne sürüyor.

'S-500'ler ordu envanterine dahil edilecek'
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, gelecek yıl S-500 hava savunma sistemlerinin ordunun envanterine dahil edileceğini açıkladı. Şoygu "Askerlerimiz, Batı silahlarının üstün olduğu inancını çürüttü" dedi.

Dünyanın en büyük seçimi Modi'nin Hindistan üzerindeki hâkimiyetini test ediyor
Dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan, altı hafta sürecek oy verme işlemi için sandık başında. 10 yıldır iktidarda olan Narendra Modi, parlamentodaki çoğunluğunu artırmak istiyor. Bloomberg Hindistan seçimlerinde  sonuçları belirleyebilecek başlıkları inceledi.

Frontex'in eski direktörü Leggeri'ye suç duyurusu
Fransa'da Utopia 56 isimli yardım kuruluşu ve Fransız İnsan Hakları Birliği, AB'nin dış sınırlarının korunmasından sorumlu kurumu Frontex'in eski direktörü Fabrice Leggeri hakkında insanlığa karşı suçlara ve yapılan işkencelere ortak olduğu gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
Ekonomi
'Locals' konusunda bir açıklama da Bakan Şimşek'ten
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ABD görüşmelerinde kullandığı locals/yerel kelimesinin başlattığı tartışma dinmiyor. Bakan Şimşek, bugün açıklama yaptı ve bu ifadenin vatandaşlara yönelik olmadığını kaydetti. Kelimenin finans jargonunda da yoğun olarak kullanıldığına işaret eden Bakan "Bunun hiçbir şekilde muhalefetin dile getirdiği anlamda karşılığı yok" ifadesini kullandı. 

Bakan Şimşek, ABD'deki görüşmeler neticesinde ekonomik programa yönelik soru işaretlerinin ortadan kalktığını belirtirken şöyle konuştu: "Hikâyesi ve kredibilitesi olan nadir ülke programlarından biriyiz. Dezenflasyonla, yapısal reformlarla, mali disiplinle makroekonomik temelleri  güçlendiriyoruz  ve bu çok ilgi çekiyor. Onun için yatırımcı ilgisi tek kelimeyle mükemmeldi."

Tesla indirimi elektrikli otomobil piyasasını nasıl etkileyecek?
Otomotiv yazarımız Emre Özpeynirci, Castrol'ün sunduğu Emre Özpeynirci ile Otomotiv Gündemi programında Tesla'nın indirimini inceliyor. Özpeynirci ayrıca, Alfa Romeo'nun yaşadığı isim krizi ve elektrikli araçlardaki teşvik düşüşünü de gündeme alıyor. Yayını Oksijen TV'de izleyebilirsiniz. 

Bu arada bir Tesla haberi ekleyeyim buraya: Şirket bir yandan düşen satışlarla mücadele ederken öte yandan binlerce çalışanıyla yollarını ayırmaya hazırlanıyor. Şirketin net kârı da bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 55 düştü.

Piyasalar TCMB'nin faiz kararına odaklandı
Yurt içi piyasalarda gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın perşembe günü açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Banka bir önceki toplantıda politika  faizini  yüzde 50 seviyesine yükseltmişti. 

Bu habere ek olarak Merkez Bankası eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara'nın uyarısına bakalım. Satışlar ve sanayi üretimini karşılaştıran Prof. Kara, "Veriler 'Daha çok sıkılaştırma' diye bağırıyor" diyor ve sadece faiz artırmanın çözüm  olmayacağını  söylüyor.

Çin ABD'nin yasağını aşıp Nvidia çiplerini gizli gizli topluyor
ABD'nin çip yasağına karşı yeni bir formül bulan Çin, dolaylı yollardan Nvidia çiplerini tek tek topluyor. Reuters'ın ihale belgelerinin inceleyerek ortaya çıkardığı hamlenin arkasında 10 Çinli kuruluş var.  

Apple Çin'i kaybediyor
ABD'li teknoloji devi Apple'ın Çin'deki akıllı telefon satışları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 19,1'lik düşüş kaydetti. Geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 19,7 olan pazar payı bu yılın aynı döneminde yüzde 15,7'ye geriledi.

WhatsApp'a yeni özellik: İnternetsiz de kullanılabilecek
WhatsApp 'Yakındaki Kişiler' adını verdiği yeni bir özelliği test ediyor. Bu sayede platform üzerindeki kullanıcılar çevrimdışı belge ve diğer dosyaları yakınındaki kullanıcılarla paylaşabilecek.

Kripto varlık piyasası için hazırlanan düzenlemeden beklentiler neler?
Yazarımız Güzem Yılmaz Ertem'in, Paribu'nun sunduğu Güzem Yılmaz Ertem'le Ekonomi Sohbetleri programının bu haftaki konusu kripto varlıkları için çıkarılması beklenen regülasyonlar. Alım satım yapanları, sektörün bu durumdan nasıl etkileneceğini, taslağın çerçevesinin nasıl olacağını Paribu Hukuk Direktörü Mehmet Türkarslan anlatıyor. Oksijen TV'de izleyebilirsiniz. 

Piyasalar
  • Borsa İstanbul 9.645,02 | %-0,50 🔴
  • Dolar 32,5538 | %0,02 🟢
  • Euro 34,9063 | %0,12 🟢
  • Euro/Dolar 1,0710 | %0,08 🟢
  • VİOP 10.512,00 | %0,01 🟢
  • Altın Gram 2.426,78 | %-0,14 🔴
  • Altın ONS $2.321,69 | %-0,01 🔴
  • S&P 500 5.070,55 | %1,20 🟢
  • Dow Jones 38.503,69 | %0,69 🟢
  • ABD 10 Yıllık Tahvil 4,617 | %0,36 🟢
    24.04.2024, sabah saat 06.00 verileri

    Günün verisi: Yüzde 26
    Basılı materyallerin son durumunu anlatan bir anket sonucunu görüyorsunuz. ABD'de yetişkinlerin yüzde 26'sı hâlâ film, kitap veya müzik konusunda dijitalle yetinmeyip basılı kopyaları almayı tercih ediyormuş. Katılımcıların yüzde 55'iyse müzik ve film arşivine tüm cihazlarından erişmek istediklerini belirtiyor. 

    Oksijen'den
    Şeker hastası olmayanlar neden diyabet sensörü kullanıyor?
    Şeker hastası olmayan sağlıklı insanlarda diyabet sensörü kullanımı son yıllarda arttı. Washington Post'un doktor yazarı Trisha Pasricha, yaşam tarzını düzenlemek isteyen birçok kişinin bu modaya uyduğunu belirterek artıları ve eksilerini inceliyor.

    Kadın doktorlar tarafından tedavi edilen kadın hastaların ölme olasılığı daha düşük
    Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, hastanede yatan kadınların kadın doktorlar tarafından tedavi edilmeleri halinde ölme ya da yeniden hastaneye yatırılma olasılıkları daha düşük. Peki bu nasıl oluyor? Detaylar haberimizde.

    Frank çizgisine dikkat: kalp-damar riskine işaret edebilir
    Ufak bir sağlık kontrolü yapalım. Frank çizgisi adı verilen kulak memesindeki çapraz çizgi, kalp-damar hastalığı riskimiz konusunda belirleyicilerden biri olabilirmiş. Ama telaşa gerek yok, bu çizginin tek başına bir  anlamı  yokmuş. 

    Birlikte yaşayan kadınları aynı anda regl olduğu doğru mu?
    Birlikte yaşayan kadınların birbirlerine yakın dönemlerde regl olduklarına dair bir kanı mevcut. Peki bu doğru mu? Bu konu üzerine yapılan bilimsel makaleler ikiye ayrılıyor. Washington Post'un konuştuğu uzmanların çoğu ise bunun sadece  tesadüf  olduğunu söylüyor.

    Ünlülerin tasarımcısına çanta kaçakçılığından hapis
    Kolombiyalı tasarımcı Nancy Gonzalez timsah ve piton el çantası kaçakçılığından hapis cezası aldı. Gonzalez ticari uçuşlarla ülkesinden ABD'ye çanta taşıması için  kurye  tutuyordu.

    24 Nisan'da ne olmuştu? 
    • Toplamda 167 milyondan fazla materyal barındıran dünyanın en büyüğü olan Washington'daki Kongre Kütüphanesi 1800 yılında bugün kurulmuş. Bu vesileyle izlemek isterseniz Great Big Story'nin hazırladığı muhteşem kütüphaneler videosunun linkini buraya bırakıyorum.
    • 1972'de Türkiye Büyük Millet Meclisi Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam kararlarını tekrar onayladı.
    • 2007'de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül'ü Cumhurbaşkanlığına aday göstereceklerini açıkladı. Abdullah Gül de Türkiye'nin 11'inci Cumhurbaşkanı adaylığı için TBMM Başkanlığı'na başvurdu.
    • Bugün doğanlar arasında ABD'li Oscarlı oyuncu, şarkıcı Barbra Streisand, Fransız modacı Jean Paul Gaultier, ABD'li Oscarlı yıldız Shirley MacLaine bulunuyor.

    Günün yemeği
    Kuşkonmaz ve beyaz peynirli makarna
    New York Times yazarları bu yemeği iyi hissettiren kolay tarifler klasmanına alıyorlar. Detaylar burada.  

    The Doors-Light My Fire
    The Doors'un Light My Fire şarkısı 1967 yılında bugün dünyayla buluşmuş. Canlı kaydıyla güne başlayalım. Sabah bültenlerindeki şarkıları toplu olarak bulabileceğiniz listenin linkini de buraya bırakıyorum. Akşamüstü görüşürüz. 

    Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

    Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

     Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

    Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

    Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

    Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul