28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.11.2023 23:58 | Son Güncelleme: 10.11.2023 01:28

Özgür Özel: Ne oldu da Numan Bey Meclis danışma kurulunu toplamaktan vazgeçti?

CHP Genel Başkanı Özel, TBMM Başkanı Kurtulmuş'un meclis danışma kurulunu toplamayı önce kabul ettiğini ancak sonra vazgeçildiğini savundu. Özel, "Yürütmenin yasamaya tahakkümüyle ilgili bir girişim olduğu anlaşılıyor. Numan Bey'den bu konuda bir şeyler duymak isterim" dedi
Özgür Özel: Ne oldu da Numan Bey Meclis danışma kurulunu toplamaktan vazgeçti?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yargıda kriz gündemiyle bir araya geleceği belirtilen Meclis danışma kurulu toplantısının gerçekleşmemesiyle ilgili "Gün boyunca ne oldu da Numan Bey danışma kuruluna partilerin genel başkanlarını grup başkanvekillerini davet ediyorken bundan geri durdu?" diye sordu.

CHP'li milletvekilleri, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin TİP Milletvekili Can Atalay için hak ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla yaşanan krizi gündemde tutmak adına TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme eylemine başladı. 

Genel Kurul'daki eyleme katılan CHP lideri Özel, Meclis çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Can Atalay'ın tüm vekillerin oylarıyla TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na seçildiğini belirten Özel, "O komisyon ki cezaevlerini denetleme görevi vardır, aç dediği kapı açılır. Can Atalay'ın milletin ve Meclis'in verdiği görevleri yapması durumunda açtıramayacağı hiçbir cezaevi kapısı yokken kendi üzerine kapatılan kapı halen durmaktadır" dedi. Bu konuda tüm hukuki girişimlerin yapıldığını ve AYM'nin hak ihlali kararı verdiğini dile getiren CHP lideri şöyle devam etti: "AYM'nin kararının herkes için bağlayıcı olduğu, kesin olduğu yazdığı halde Yargıtay 3. Ceza Dairesi AYM'nin kararına, dolayısıyla Anayasa'ya kafa tumaktadır. Yargı içindeki bir klik Adalet Kalkınma Partisi içindeki bir klikten ve MHP'den aldıkları cesaretle Anayasa'ya kafa tutmaktadırlar. Anayasa'ya kafa tutmak anayasal suçtur, darbe girişimidir. Biz buna itiraz ettik, bu kalkışmaya direneceğimizi söyledik."

"Sayın Kurtulmuş da hiç memnun değildi"

Olağanüstü toplanan CHP Meclis grubunda alınan karar üzerine TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş sabah saatlerinde telefonla aradığını belirten Özel şunları söyledi: "Aramızda yapıcı bir konuşma geçti. Cümlelerini aynen aktarmak doğru olmaz ama Sayın Kurtulmuş da yaşanan bu durumdan hiç memnun değildi. Kendisine Meclis'in 15 Temmuz'daki gibi saldırı altında olduğunu söyledim. Sayın Kurtulmuş tespitlerimi dinledi. Bu konuda bir danışma kurulu talebim olduğunu söyledim. Sayın Kurtulmuş Filistin heyetiyle bir görüşmesinin olduğunu, heyeti uğurladıktan sonra bunu yapabileceğini, akşam üstüne kalmasında bir mahsur görüp görmediğimi sordu sadece. Mahsur görmediğimi, kendisinin bu kurula başkanlık etmesini istediğimi söyledim. Sonradan gördük ki pek çok parti grup başkanı düzeyinde katılıyor."

Saat 17.00'de yapılması öngörülen toplantının bir türlü resmi çağrıya dönüşmediğini, sonradan da vazgeçildiğini öğrendiklerini aktaran Özgür Özel sözlerine şöyle devam etti: "Sayın grup başkanvekilimizin kendisiyle yaptığı görüşmede de Numan Bey 'Bu seferlik beni mazur görsünler' diye bir ifade kullanmış. Gün boyunca ne oldu da Numan Bey danışma kuruluna partilerin genel başkanlarını grup başkanvekillerini davet ediyorken bundan geri durdu? Ben Numan Bey'e hiç yakıştırmam hiç kondurmam ama galiba dün akşam kuvvetler ayrılığını yargının yasamaya tahakkümüne dönüştürmeye çalışan birileri varken bugün de yürütmenin yasamaya tahakkümüyle ilgili bir girişimi oldu. Böyle anlaşılıyor. Değilse bunun düzeltilmesi lazım. Ben Numan Bey'den bu konuda bir şeyler duymak isterim, bütün Türkiye duymak ister."