25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.05.2023 10:17 | Son Güncelleme: 18.05.2023 10:43

Reuters yazdı: Kılıçdaroğlu ikinci tur öncesi mülteciler konusunda tonunu sertleştiriyor

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tur için geri sayım başlamışken Millet İttifakı yeni bir yol haritası belirlemeye çalışıyor. Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, dün paylaştığı videoda seçim kampanyasındaki milletçi tonu artırdığının sinyallerini verdi
Reuters yazdı: Kılıçdaroğlu ikinci tur öncesi mülteciler konusunda tonunu sertleştiriyor

Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı yarışındaki rakibi Çarşamba günü hükümeti 10 milyon düzensiz göçmenin ülkeye girişine izin vermekle suçlayarak 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur oylama öncesinde söyleminde milliyetçi bir dönüşe işaret etti. Altı partili bir muhalefet ittifakının adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu, Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Erdoğan'ın gerisinde kalarak kamuoyu yoklamalarında öne geçeceği yönündeki beklentileri boşa çıkardı. 

Kılıçdaroğlu'nun son açıklamaları, partisinin Pazar günü yapılan seçimlerde binlerce sandıkta usulsüzlük yapıldığı şüphesiyle şikayette bulunduğunu açıklamasının ardından geldi. Erdoğan'ın iktidardaki AK Parti'si ve milliyetçi müttefikleri Pazar günkü seçimlerde rahat bir parlamento çoğunluğu kazanırken, Erdoğan cumhurbaşkanlığı yarışında tek başına kazanmak için gereken yüzde 50 barajının hemen altında kaldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarına karşı en büyük seçim meydan okuması olarak görülen seçimlerde yüzde 44,9 oy aldı. Üçüncü bir aday olan milliyetçi Sinan Oğan ise yüzde 5,17 oy aldı ve hem Erdoğan'ın hem de Kılıçdaroğlu'nun bu hafta yapılacak görüşmelerde Oğan'ın desteğini alması bekleniyor.

Dünyanın en büyük mülteci nüfusu

Kılıçdaroğlu Çarşamba günü Twitter'da yayınladığı bir videoda "10 milyon düzensiz göçmenin aramıza girmesine izin veren bu zihniyete vatanımızı terk etmeyeceğiz" dedi ve göçmen sayısının 30 milyona kadar çıkabileceği uyarısında bulundu. Kılıçdaroğlu seçmenlere "Vatanını sevenler sandığa gelsin" çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu göçmen sayısına ilişkin herhangi bir kanıt sunmadı. Türkiye, resmi rakamlara göre yaklaşık 4 milyon ile dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyor. 

İçişleri Bakanlığı verilerine göre Türk yetkililer 2022 yılında 285 bin civarında düzensiz göçmen yakaladıktan sonra bu yıl 11 Mayıs itibariyle yaklaşık 50 bin 600 düzensiz göçmen yakaladı. Kılıçdaroğlu'nun milliyetçi tonlu videosu, kampanyasının önceki daha ılımlı duruşundan uzaklaştığını gösterdi. Ayrıca, savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 3,6 milyon Suriyeli de dahil olmak üzere göçmenlerin güneye geri gönderilmesi üzerine kampanya yürüten Oğan'ın destekçilerine de hitap ettiği düşünülebilir. 

Erdoğan, hayat pahalılığı krizi, yükselen enflasyon ve Şubat ayındaki yıkıcı depremlerin etkisiyle boğuşan NATO üyesi Türkiye'de istikrarı ancak kendisinin sağlayabileceğini söylüyor. Analistler, Erdoğan'ın muhalefetin teröristler tarafından desteklendiği yönündeki ısrarının seçmen tabanında yankı bulduğunu ve ekonomik kaygıların önüne geçtiğini söyledi. MAK anket şirketinin başkanı Mehmet Ali Kulat, birçok seçmen için muhalefetin terörizm konusunda yeterince sert görünmediğini söyledi. Kulat, "Hükümet seçmene şu soruyu sordurdu: Tamam, servetinizin ve kaynaklarınızın bir kısmını kaybettiniz ama devletinizi de kaybetmek istiyor musunuz?" dedi.

"İtibarlarına zarar verdiler"

Çarşamba günkü videoda Kılıçdaroğlu ayrıca Erdoğan'ı Ankara'nın 2016'daki darbe girişimini düzenlemekle suçladığı şebekeyle işbirliği yapmakla suçladı. Metropoll anketörü Özer Sencar, muhalefet ittifakının iç anlaşmazlıklar nedeniyle parçalanmış bir imaj yarattığını söyledi. Sencar, "İtibarlarına zarar verdiler" dedi.

MAK'tan Kulat, depremlerin vurduğu 11 ildeki seçmenlerin çoğunluğunun da yıkılan şehirleri yeniden inşa etmek için en iyi konumda olduğuna inandıkları Erdoğan'ı desteklediğini söyledi. Çarşamba günü ayrıca CHP, seçimlerde binlerce sandıkta usulsüzlük yapıldığı şüphesiyle şikayette bulunduğunu açıkladı ancak parti yetkilileri itirazların cumhurbaşkanlığı oylamasının genel sonucunu değiştirme ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.