22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.04.2022 12:43 | Son Güncelleme: 09.04.2022 12:53

Salgının 2. yılında İstanbul'da hava kirliliği yüzde 8 azaldı

İstanbul'da, yeni tip koronavirüs salgınının ikinci yılında hava kirliliği önceki senelere göre yüzde 8 azaldı. Hava kirliliğinin en fazla ölçüldüğü istasyon yüzde 42 ile Kandilli 1, en fazla azaldığı istasyon ise yüzde 35 ile Kumköy oldu
Salgının 2. yılında İstanbul'da hava kirliliği yüzde 8 azaldı

Pandemi döneminde alınan tedbirler kapsamında insanların evlerinde kalması ve araç kullanmaması belirli bir dönem havayı iyileştirdi. Böylece kirliliğin azalması sağlandı. Normalleşme sürecine geçilmesiyle hava kirliliği oranının bazı dönemlerde azaldığı, bazı dönemlerde de arttığı görüldü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) hava kalite ölçüm istasyonlarının verilere göre, İstanbul'da partikül madde (PM10) hava kirliliği, salgının ikinci yılında önceki senelere oranla yüzde 8 azaldı.

Sultangazi zirvede

Bu dönemde, hava kirliliğinin en fazla ölçüldüğü istasyon yüzde 82,79 ile Sultangazi 3 İstasyonu oldu. Burayı sırasıyla yüzde 70 ile Göztepe, yüzde 59,15 ile Sultangazi 2 İstasyonu izledi.

Kumköy en temiz semt

Aynı dönemde hava kirliliğinin en az ölçüldüğü istasyon yüzde 13,39 ile Kumköy olurken partikül madde (PM10) hava kirliliği oranı Büyükada İstasyonu'nda yüzde 16,24, Kandilli 1 İstasyonu'nda yüzde 17,94, Üsküdar 1 İstasyonu'nda yüzde 24,62 ölçüldü.

İstanbul'da salgınının ikinci yılında hava kirliliği önceki yıllara göre 27 istasyonda azaldı, 7 istasyonda arttı, 1 istasyonda değişmedi. Salgınının ikinci yılında hava kirliliği önceki senelere göre en fazla azaldığı istasyonların başında yüzde 35 ile Kumköy yer aldı. Kumköy'ü, yüzde 32 ile Sultangazi 1, yüzde 26 ile Büyükada, yüzde 20 ile Maslak, yüzde 19 ile Kağıthane 1 takip etti. Ümraniye 1 de ise hava kirliliği değişmedi.

Ortalamada en yüksek Kandilli

Aynı dönemde ortalama hava kirliliğinin en fazla ölçüldüğü istasyon yüzde 42 ile Kandilli 1 oldu. Kandilli 1'i yüzde 27 ile Sarıyer, yüzde 21 ile Göztepe, yüzde 15 ile Ümraniye 2 istasyonları izledi.

"Kimi zaman azaldı, kimi zaman arttı"

İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Meteoroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Güven Özdemir, hava sağlığının iyi olmasının insan sağlığı için önemli olduğunu söyledi. Pandemiyle birlikte insan hareketliliğinin dünyanın birçok yerinde olduğu gibi İstanbul'da da azaldığını belirten Özdemir, "Hava kirliliği pandemi döneminde kimi zaman azaldı kimi zaman arttı. İnsanların evlerinde olduğu dönemde fosil yakıt kullanımı azaldı. İnsanların trafiğe çıkmaması, trafik yoğunluğun az olması hava kirliliğini azalttı" dedi.

Rüzgar ve yağış etkiledi

Son zamanlarda da hava kirliliği oranının azaldığına dikkati çeken Özdemir  "İstanbul'da salgınının ikinci yılında hava kirliliği önceki yıllara oranla yüzde 8 azaldı. Hava kirliliğin azalması çok önemli bir gelişme. Meteorolojik anlamda rüzgarlı ve yağışlı gün sayısının fazla olması, kirliliğin azalmasına katkı sağladı. İstanbul'da hava kirliği farklı noktalarda azaldı, farklı noktalarda arttı. Bölgelerdeki sanayileşme, yerleşim yerlerinin, yüksek binaların çok ve sıkışık olması farklı kirlilik rakamlarını ortaya çıkarıyor" diye konuştu

Hava kirliliğin azalmasının küresel ısınmaya da olumlu yönde etkilediğinin altını çizen Özdemir, bunun etkisinin kısa sürede olmayacağını da sözlerine ekledi.