10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.02.2023 10:38 | Son Güncelleme: 24.02.2023 11:07

YSK'nın deprem bölgesindeki seçim planı nasıl olacak?

14 Mayıs'ta gerçekleşmesi beklenen seçimlerin 6 Şubat yıkımlarından etkilenen deprem bölgelerinde ve depremzedeler için nasıl işleyeceği hala merak konusu. Ankara kulislerinde ise güven içinde nasıl bir yol izleneceği tartışmaları sürüyor
YSK'nın deprem bölgesindeki seçim planı nasıl olacak?

10 ilde büyük yıkıma neden olan 6 Şubat depremlerinden sonra 14 Mayıs'ta gerçekleşmesi beklenen seçimlerin deprem bölgelerinde nasıl bir ortamda ve hangi koşullarda gerçekleşeceği merak konusu olmaya devam ediyor. Ankara kulislerinde ise seçimlerin güvenilirliği ve koşulları hakkında birçok fikir tartışılıyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yaptığı bir konuşmada Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından son günlerde sıkça tartışılan ve merak edilen, depremzedelerin nasıl oy kullanacağı sorusuna yanıt verdi. Bozdağ, açıklamasında "Seçim tartışmasının bir parçası olmak istemiyorum. Kimin nerede nasıl oy kullanacağı bizim seçim kanunlarımızda hepsi yazıyor. Bunu herkes biliyor. Bunun için yeni bir kanun düzenlemeye gerek yok. Burada yeni bir değerlendirmeye de yeni bir kanuna da gerek yok. YSK'nın aldığı kararlar burada da geçerlidir. Herkes bulunduğu yerde oy kullanacak ve oy bulunduğu yerde sayılacak" ifadelerini kullandı. 

Fakat Ankara kulislerinde konuşulanlara göre, deprem nedeniyle başka bir şehire göç edenler, otel ve yurt gibi adreslere geçici olarak yerleşenler ile çadır ve konteyner kentlerde ikamet etmek durumunda kalanlar için farklı formüller üzerinde çalışan YSK, tüm seçmenin her yerde oy kullanabilmesini talep edecek. Deprem bölgesinde kurulan çadırkentlerde kalanlar ise Nüfus Müdürlüğü tarafından yapılacak numarataj ve mahalle eşleştirmesi yöntemi ile oylarını bulundukları çadırkentte kullanabilecek.

Bu çerçevede, deprem bölgesinden başka ile göç etmiş vatandaşların, gittikleri ilde yalnızca beyanla seçmen kaydedilebilmesinin sağlanması planlanıyor. Yani başka bir ilde geçici olarak yaşamaya başlamış vatandaşlar, yeni adreslerini herhangi bir belgeye gerek kalmaksızın nüfus müdürlüklerine yalnızca beyan ederek o ilin seçmeni olabilecek. Deprem bölgesinde kurulan çadırkentlerde kalanlar ise Nüfus Müdürlüğü tarafından yapılacak numarataj ve mahalle eşleştirmesi yöntemi ile oylarını bulundukları çadırkentte kullanabilecek. Deprem bölgesinde evi yıkıldığı için başka bir ile göç eden ancak nüfusunu yeni geldiği ile taşımayan vatandaşlar ise geçen yıl yapılan yasa değişikliğine göre en son kayıtlı olduğu adreste oy kullanabilecek.