26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.06.2023 16:21 | Son Güncelleme: 06.06.2023 16:49

130 yıl sonra ilk: Prens Harry mahkemede ifade verdi

Prens Harry, telefon dinleme ve yasa dışı yollarla özel bilgi toplama suçlamalarıyla Daily Mirror'a açtığın davada ifade verdi. Çocukluğundan bu yana magazin basınının hayatında büyük etkisi olduğunu öne süren Harry, ruh sağlığını bozduklarını iddia etti
130 yıl sonra ilk: Prens Harry mahkemede ifade verdi

Sussex Dükü Prens Harry, telefon dinleme ve yasa dışı yollarla özel bilgi toplama suçlamasıyla Daily Mirror gazetesi aleyhine açtığı davanın duruşması için Londra'daki Yüksek Mahkeme salonundaki duruşmaya katıldı. Prens Harry bugün 1891'den bu yana mahkemede tanık olarak dinlenen ilk kraliyet ailesi üyesi oldu. Harry, Daily Mirror, Sunday Mirror ve People için çalışan gazetecilerin sesli mesajlarını hacklediğini ve özel hayatı hakkında haber elde etmek için yasadışı olarak özel araştırmacılar kullandığını iddia ediyor.

"Hayatımın büyük bölümünde basının istilası altındaydım"

Harry, mahkemeye inanılmaz derecede güçlü İngiliz gazetelerinin çalışanlarından hesap sormak istediğini çünkü gazeteci kılığına girdiklerini ancak gazetecilik ayrıcalıklarını kendi kişisel kazançları ve gündemleri için gasp ettiklerini söyledi. Harry, "Çocukken, büyürken, gençlik yıllarımda, bugüne kadar hayatımın büyük bir bölümünde basının istilası altındaydım" dedi ve basının ruh sağlığı üzerinde yıkıcı bir etkisi olduğunu ekledi.

Uzun bir yazılı açıklama yapan Harry'nin iddiaları şöyle:

  • Daily Mirror'ın eski editörü Piers Morgan, annesi Galler Prensesi Diana'nın bıraktığı mesajları dinledi. Harry, Morgan'ın özel mesajları dinlediği fikrinin kendisini hasta ettiğini ve bunun gazeteciyi hem kendisine hem de anneme yönelik yasadışı faaliyetlerinden dolayı uygun şekilde sorumlu tutmaya kararlı hale getirdiğini söyledi.
  • Eton'da öğrenciyken sesli mesajları gazeteciler tarafından hacklendi ve ergenliğinde paparazzilerden kaçmak için bir arabanın bagajında saklanmak zorunda kaldı.
  • Eski kız arkadaşı Chelsy Davy ile olan ilişkisi, magazin basını tarafından sürekli takip edildikleri  için baltalandı.
  • Gençliğinde, gerçek babasının ordu subayı James Hewitt olduğuna dair magazin söylentilerinden derinden etkilendi ve bu tür hikayelerin incitici, kaba ve acımasız olduğunu söyledi.
  • Magazin haberleri halkın ve ordudaki meslektaşlarının ona bakışını şekillendirdi.

Harry bu iddiaları hakkında, "Doğru olsun ya da olmasın, hakkımda çıkan haberlere dayanan yargı ve görüşlerle karşı karşıyaydım. İnsanların 'Bu testi geçemeyecek, çünkü o bir ahmak diye düşünmelerini bekliyordum" dedi.  

Prens duruşmaya katılmak üzere Kaliforniya'daki evinden uçakla Londra'nın merkezindeki mahkemeye geldiğinde dünyanın dört bir yanından gelen düzinelerce fotoğrafçı  tarafından karşılandı. İfade vermek üzere İncil üzerine yemin etti, ancak mahkeme önce kraliyet ailesi üyesine nasıl hitap edileceğini tartışmak zorunda kaldı. Sonunda, Prens Harry'nin tercih ettiği isim kullanılmadan önce majesteleri denilmesine karar verildi. Harry'nin iki gün boyunca çapraz sorgusunun devam etmesi bekleniyor. 

Mirror'ın avukatı Andrew Green KC, Harry'nin iddialarının spekülasyon olarak niteleyerek gazetenin telefon hacklemek gibi yasadışı faaliyetlerde bulunmadığını öne sürdü. Avukat, Harry'nin Mirror'ın gazetelerindeki haberlerin etkisini diğer yayın organlarındaki haberlerin yol açtığı zararla karıştırdığını tekrar tekrar öne sürdü.

"Haber elde etmek için her şeyi yapabilirler"

Ancak Harry, Mirror gazetesinde eski kız arkadaşlarıyla olan ilişkilerine dair ayrıntıları ortaya çıkaran ve onu ülkenin ücra köşelerine kadar takip eden haberler sonucunda hissettiği paranoyanın altını çizdi. Kendisiyle ilgili haberlerle ilgili olarak özel dedektiflere gönderilen son derece şüpheli sayıda faturaya ve cep telefonundaki gizemli işlemlere işaret etti. Harry, İngiliz magazin basınının bireylere saygı duymadığını ve bir haber elde etmek için her şeyi yapabileceğini söyledi.