Mercer Yaşam Kalitesi Raporu'na göre Zürih 2024 yılı için dünyanın en yaşanabilir şehri seçilirken, Viyana ve Cenevre ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Bloomberg’in haberinde yer verdiği raporda, Batı Avrupa 450'den fazla şehirdeki yaşam koşullarının değerlendirildiği sıralamalarda hakimiyetini sürdürüyor. Önde gelen küresel merkezler ile sırasıyla 134. ve 138. sırada yer alan İstanbul ve Ankara arasındaki uçurum dikkat çekti.
Mercer'ın yıllık raporu, expatlar için en iyi yerleri belirlemek amacıyla şehirleri sağlık, güvenlik, eğitim, sosyal imkanlar ve barınma gibi 39 faktör üzerinden değerlendiriyor. Sıralamalar, küresel nitelikli işgücü hareketliliğini anlamak isteyen şirketler ve uluslararası kuruluşlarda çalışan görevliler için önemli bir kaynak niteliği taşıyor. Bu yılın bulguları, şehirlerin sağlam altyapı, kültürel canlılık ve yüksek güvenlik seviyeleriyle öne çıkan Batı Avrupa'nın kalıcı cazibesinin altını çiziyor.
Batı Avrupa şehirleri üst sırada
Batı Avrupa şehirleri bu yılki sıralamada ilk on sıranın sekizini alarak bölgenin yaşanabilirlik konusundaki itibarını pekiştirdi. Zürih, verimli toplu taşıma ağı, düşük suç oranları ve sürdürülebilirliğe olan bağlılığıyla öne çıkarak listenin başında yer aldı. Kültürel bir merkez olması ve kamu hizmetleriyle tanınan Viyana ikinci olurken, kamu olanaklarındaki gelişmeler sayesinde iki basamak yükselerek üçüncü olan Cenevre de onu yakından takip etti.
İlk onda yer alan diğer Avrupa şehirleri arasında Kopenhag (4.), Amsterdam (6.), Frankfurt (7.) ve Bern (9.) bulunuyor. İsviçre, listede ilk onda yer alan üç şehirle, yaşam kalitesine tutarlı bir şekilde odaklanmasını yansıtan çarpıcı bir performans sergiledi.
Listede öne çıkanlar
Batı Avrupa sıralamaya hakim olsa da, diğer bölgelerden şehirler de kayda değer bir görünüm sergiledi. Yeni Zelanda'nın Auckland kenti beşinci sırada yer alarak kentsel gelişmişlik ve yeşil alanlar arasındaki dengeyi ortaya koydu. Yedinci sırada yer alan Kanada'nın Vancouver şehri, açık hava alanlarını kozmopolit yaşamla harmanlayarak Kuzey Amerika'nın en üst sıradaki şehri olmayı sürdürdü.
Asya'da Singapur 30. sırada yer alarak geçen yıla göre bir sıra gerilemesine rağmen ekspatlar için bölgenin en iyisi olma özelliğini korudu. Hong Kong 76. sırada yer alarak küresel cazibe için çabalayan Asya şehirleri arasında artan rekabeti yansıttı. Orta Doğu'da Dubai 83. sırayla en iyi performans gösteren ülke olurken, Mauritius'taki Port Louis 88. sırayla Afrika'da en üst sırada yer aldı.
Los Angeles suç oranları, hava kalitesi ve internet erişimindeki iyileşmeler sayesinde 26 sıra atlayarak 44. sıraya yükselerek yılın en büyük yükselişini gösterdi. Bu arada Londra, kamu hizmetleri ve sosyal imkanlardaki iyileştirmelerle beş basamak yükselerek 40. sıraya yerleşti.
Listenin alt sıraları ve Türkiye şehirleri
Bloomberg'in analizinde Türkiye’den şehirlerin sıralamadaki konumu dikkat çekti İstanbul 134., Ankara ise 138. sırada kendine yer bulabildi. Türkiye önemli bir kültürel ve ekonomik kesişim noktası olmasına rağmen, bu sıralamalar altyapı, güvenlik ve kamu hizmetlerine erişim gibi alanlarda iyileştirme için önemli bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor.
Sıralamalar aynı zamanda istikrarsızlık ve çatışmalarla mücadele eden şehirlere de ışık tutuyor. Son onda yer alan Hartum (241.), Bağdat (240.), Bangui (239.) ve Şam (235.), savaş ve siyasi çalkantılarla boğuşan bölgelerdeki kent merkezlerinde yaşamın zorluklarını yansıtıyor.
Expatlar en çok nelere değer veriyor?
Mercer'ın Küresel Hareketlilik Lideri Yvonne Traber, küresel çapta nitelikli işgücünü çekmede yaşanabilirliğin önemini vurguladı. Traber, “Dijital göçebeler ve esnek çalışma çağında, Mercer'ın verileri en çok arzu edilen destinasyonların yüksek yaşam kalitesini uygun fiyatla harmanlayanlar olduğunu gösteriyor” dedi. Bu eğilim, şehirlerin küreselleşen dünyada rekabetçi kalabilmek için güvenlik, sağlık ve altyapıya yatırım yapma ihtiyacının giderek arttığının altını çiziyor.
Mercer'in sıralamaları, küresel hareketliliğin karmaşıklığı içinde operasyonlarını sürdürmeye çalışan şirketler için kritik bir araç haline geldi. Üst sıralarda yer alan şehirler, işverenlere en nitelikli işgücünü çekme ve elde tutma konusunda önemli bir avantaj sunuyor; özellikle de ekspatlar sadece profesyonel fırsatlar değil aynı zamanda yüksek bir yaşam kalitesi sunan yerleri giderek daha fazla arıyor.
Expat: Expat, doğup büyüdüğü ülke dışında başka bir ülkede çeşitli kurum, kuruluş, marka, sivil toplum örgütleri ya da işletmelerde çalışan kişiye denir.