29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.12.2023 11:10 | Son Güncelleme: 22.12.2023 15:33

Vin Diesel'e eski asistanından cinsel taciz suçlaması

Vin Diesel'in eski asistanı Asta Jonasson, Hızlı ve Öfkeli yıldızını cinsel tacizle suçlayarak dava açtı. Jonasson, aktörün 2010 yılında serinin beşinci filmi çekilirken, kendisine bir otelde saldırdığını iddia etti
Vin Diesel'e eski asistanından cinsel taciz suçlaması

Hızlı ve Öfkeli serisinin aktörü Vin Diesel, dün açılan bir davada eski bir asistanı tarafından cinsel tacizle suçlandı. İlk olarak Vanity Fair tarafından haberleştirilen davaya göre olayın 2010 yılında Fast Five (Hızlı ve Öfkeli 5: Rio Soygunu) filminin çekimleri sırasında meydana geldiği iddia ediliyor. Asta Jonasson, asistanı olarak çalıştığı sırada aktörün kendisine saldırdığını söyledi. Davaya göre saatler sonra işten Jonasson, işte çıkarıldı.

Jonasson oyuncuya, yapım şirketine ve One Race Productions'ın başkanı olarak çalışan kız kardeşine cinsiyete dayalı ayrımcılık, düşmanca çalışma ortamı, misilleme ve haksız fesih iddialarıyla dava açtı. Jonasson'ın avukatı Claire-Lise Kutlay yaptığı açıklamada müvekkilinin davasının Diesel'i ve cinsel saldırıya izin veren ve örtbas edenleri korkunç eylemlerinden sorumlu tutmayı amaçladığını söyledi.
Diesel'in temsilcileri olayla ilgili yorum talebine yanıt vermedi. 

Davaya göre yapım şirketleri ve yüksek servetlere sahip aktörler için çalışmış olan Jonasson, Eylül 2010'da Diesel'in asistanı olarak çalışmak üzere One Race tarafından işe alındı. Hemen Atlanta'daki Fast Five setine giden Jonasson burada partiler düzenlemiş ve aktörün bazı özel taleplerini karşıladı. Bu talepler arasında Diesel'in başka kadınlarla fotoğrafının çekilmesi ihtimaline karşı kız arkadaşı olmadan partilere katılırken gizlenebilmesi için ona yakın durmak da varmış.

Otel odasına gittiğinde saldırdı

Davaya göre Jonasson geldikten kısa bir süre sonra bir akşam Diesel'in güvenliği onu aradı ve telefona cevap vermediğini, St Regis otelindeki odasından çıkması gerektiğini söyledi. Davaya göre, Jonasson Diesel'e haber vermeye gittiğinde çıplak olan aktör onu yatağa çekti. Dava dosyalarında yer alan ayrıntılara göre Jonasson ona durmasını söyledi ve elinden kurtulmak için mücadele etti, sonunda da yatak odasından kapıya doğru koştu. Diesel, Jonasson'dan kapıyı açmamasını istedi ve Jonasson'a zorla sarıldı. Jonasson da davada güvenliği ve işi için korktuğunu söyledi. Şikayet dilekçesinde Diesel'in Jonasson'a sarkıntılık ettiği ve durmasını istediği halde Jonasson'ı zorla öptüğü belirtilirken, Diesel'in Jonasson'ı taciz ettiği ve iç çamaşırını çıkarmaya çalıştığı ifade ediliyor.

Şikayete göre, kadın çığlık atarak banyoya doğru koştu ve aktörü yere düşürdü, ancak aktör ayağa kalktı ve onu tuttu. İddiaya göre Diesel, sözlü olarak reddettiği halde onu cinsel organına dokunmaya zorladı ve ardından mastürbasyon yaptı. Jonasson'ın dilekçesinde, "Dehşete kapılan Jonasson gözlerini kapatarak saldırıdan uzaklaşmaya ve onu kızdırmaktan kaçınmaya çalıştı" deniliyor.

Diesel tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen saldırıdan saatler sonra Jonasson, Diesel'in kız kardeşi Samantha Vincent'tan bir telefon aldı ve işine son verildi. Jonasson'un avukatı Kutlay, işverenlerin cinsel saldırı ve tacize uğradığını söyleyen kişileri koruması ve savunması gerektiğini söyledi. Kutlay, "Jonasson'un öne çıkma yönündeki cesur kararının kalıcı bir değişim yaratmaya yardımcı olmasını ve diğer mağdurları güçlendirmesini umuyoruz" dedi.

Jonasson film ve televizyon sektöründe çalışmaya devam etti ancak güçlü erkeklerin korunduğunu düşündüğü bir sektörden dışlanacağını düşündüğünü belirterek konu hakkında yıllarca konuşmak istemediğini söyledi. Davaya göre Jonasson, #MeToo ve Time's Up hareketlerinin yanı sıra yeni düzenlemelerden güç aldığını hissettikten sonra konuşmaya karar verdiğini söylüyor.