28 Ekim 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.10.2024 13:00 | Son Güncelleme: 28.10.2024 13:08

WSJ inceledi: Kadınlar neden artık yüzük takmayı tercih etmiyor?

Evlilik yüzüklerini parmaklarından çıkarmayan önceki jenerasyona oranla 20'li ve 30'lu yaşlarındaki kadınlar artık belirli zamanlarda yüzük takmayı tercih ediyor. Bir Instagram anketine göre katılımcıların %21'i yüzük takmıyor. WSJ'ye göre bunun çeşitli nedenleri var
WSJ inceledi: Kadınlar neden artık yüzük takmayı tercih etmiyor?

Birçok genç kadın, yüzüksüz evden çıkmayan önceki jenerasyonlara oranla nişan yüzükleriyle çok daha rahat bir ilişki kuruyor. Geleneksel olarak nişan ve evlilik yüzükleri, takan kişiyi adeta bir kulübün üyesi yapar ve ailenin geliri arttıkça pırlantanın da boyutu büyüdüğü için bir statü kazandırırdı. Günümüzde ise kadınların yüzük takıp takmaması genellikle gündeme bağlı. (Hayır, bunun nedeni evlilik dışı bir eylem arayışında olmaları değil.) Bunun bir kısmı pandemiden ve evden çalışma programlarının devam etmesinden kaynaklanıyor. Eğer evden eşofmanla çalışıyorsanız, neden pırlanta yüzük takasınız ki? Ofise toplu taşıma araçlarıyla gidip gelen bazı kişiler güvenlik nedeniyle yüzüklerini takmadıklarını söylüyor.
Nişan yüzüklerini genellikle gezilerde, aile toplantılarında ve sosyal buluşmalarda takmayı tercih ediyorlar. Zira buralarda kişinin yüzüğünün olmaması evliliğinin durumu hakkında istenmeyen sorulara yol açabilir.

Nişan yüzüğünü 'hatırladığında' ve ailesini ziyaret ederken takan 30 yaşındaki Jasmine Ferrell, “Onu bağlılığımızın bir işareti olarak değil, harika anılar içeren hoş bir yüzük olarak görüyorum. Evdeki insanların mutsuz olduğumuzu düşünmelerini kesinlikle istemiyorum. New York'ta diğer insanların ne düşündüğünü daha az önemsiyorum" dedi. Geçen yıl Paris'te nişanlandıktan sonra Ferrell, haberi arkadaşlarıyla paylaşmak sosyal medyada fotoğraflar paylaştı. Yüzüğü gösteren fotoğrafı diğer resimlerin arasına gömdüğünü çünkü 'can sıkıcı hissettiğini' söylüyor. Aşçı olan kocası Christopher Baez, zarar görmemesi için alyansını işe giderken takmıyor. Çoğunlukla çift dışarı çıkarken yüzüklerini takıyor.

Modası geçmiş

Düğün planlama sitesi The Knot'taki düğün uzmanları da bu trendi fark etmiş durumda. The Knot'un editör yardımcısı Esther Lee, kadınların nişan yüzüklerini takmaları hala çok yaygın olsa da 20'li ve 30'lu yaşlardaki kişilerin her gün otomatik olarak yüzüklerini takmak yerine ne zaman takacaklarına düşünerek karar verdiklerini söyledi. Düğün planlayıcıları, bazı çiftlerin nişan yüzüğü gibi modasının geçtiğini düşündükleri gelenekleri sorguladığını bildirdi. New York'ta faaliyet gösteren etkinlik planlama firması Mostest'in kurucusu Sarah Klingman, “İstemeden de olsa cinsiyet eşitsizliği yaratabilecek toplumsal bir trendin ne olduğuna dair farkındalık artmış durumda” dedi.

Yüzde 21'i yüzük takmıyor

Brides dergisi geçtiğimiz bahar Instagram üzerinden bir anket düzenledi ve ankete katılan 5.087 kişinin %21'inin yüzüklerini her gün takmadığını ortaya çıkardı. Bunun nedenleri arasında pırlanta yüzük takmaya elverişli olmayan daha aktif bir yaşam tarzı sürmek, yüzüğe zarar vermekten kaçınmak ve sahip oldukları en pahalı mücevher parçası olduğu için sadece özel günlerde takmak yer alıyor. Nişan yüzüğü istemeyenler, parayı ev gibi daha pratik bir şeye harcamayı tercih ettiklerini söylüyor.

'Ben bir mülk değilim'

Evliliği konuşmaya başladıklarında Kate Okenatez-Mahoney, şimdiki kocası Pete Mahoney'den bir nişan yüzüğü istemediğini açıkça belirtti. Bunun üzerine Pete Mahoney ona en sevdikleri şarkıların yüklü olduğu bir iPod hediye etti ve arkasına da bir yazı yazdırdı: Kate, benimle evlenir misin? 44 yaşındaki Okenatez-Mahoney "Bu benim nişan yüzüğümdü. Pratik, kullanılabilir ve müzik yönüyle hikayemizle çok bağlantılı bir şeydi. Onu her zaman kullandım" dedi. Okenatez-Mahoney yüzüğe verecekleri parayı 6 bin dolarlık yol bisikleti almaya harcadı. Çift, Wisconsin'deki küçük törenleri sırasında takmak için ucuz alyanslar satın aldı. Bisikleti de Salt Lake City, Utah'taki evlerinden gönderdiler ve düğün pastasının önüne koydular. Okenatez-Mahoney nişan yüzüğü istememesinin nedenini ”Ben bir mülk değilim. Üzerine imza atılacak bir toprak parçası değilim" diye açıkladı.

Tarafsız görünmek için takmıyor

42 yaşındaki Jayme Gruetzmacher iş yerinde yüzüğünü takmıyor. Sık sık çalışanların maaş görüşmelerinde yer alan ve her yaştan iş arkadaşıyla sık sık etkileşime giren bir İK yöneticisi olarak; tarafsız, ilişkilendirilebilir bir şekilde görünmek istiyor. Gruetzmacher, "Hayatımda farklı bir mali kategoride ya da aşamada olduğum izlenimini vermek istemiyorum" diyor.

Andi Hawkins çocukken büyükannesinin nişan yüzüğünü parmağından çıkarıp kendi parmağına taktığını ve evin içinde onunla dolaştığını hatırlıyor. "O şeyi almak için sabırsızlanıyordum" 32 yaşındaki Hawkins'in kocası yedi yıl önce onunla evlenme teklif etmiş. Artık her gün takmak için fazla değerli ve büyük olduğunu düşünüyor, bu yüzden banyo tezgahının üzerinde duruyor ve sadece tatillerde ya da büyükannesi yanındayken ortaya çıkıyor. Hawkins'in yüzük parmağında kocasının baş harflerinden oluşan bir dövme var.