Yeni bir iş için görüşme yaparken hazırlıklı olmanız gereken birkaç standart soru var. Ne yazık ki beklenen soruların yanıtını formüle etmek genellikle zor. Ancak bir mülakatta "Zayıf yönleriniz neler?" sorusuyla karşılaşmanız neredeyse kesindir. Bu soru karşısında bir yöneticinin aşılmaz olarak görebileceği ve sizi anında reddetmesine neden olabilecek bir zayıflığı paylaşacak kadar dürüst olmak istemezsiniz. Ancak aynı zamanda zayıflık gibi görünmeyen bir durumu da zayıflık olarak öne süremezsiniz. Örneğin; "En zayıf noktam çok önemsemem", "Çok çalışırım" ya da "Mükemmeliyetçiyim" demek, kulağa oldukça yapmacık geliyor. Bunların yerine öz farkındalığınızı ve gelişime açıklığınızı gösterecek bir cevap vermeniz faydalı olacaktır.
İşe alım yapan kişiler sizi tuzağa düşürmek veya işe almamak için bir neden belirlemeye çalışmazlar. Bunun yerine görmek istedikleri iki şey var:
- Öz farkındalık: Geliştirmeniz gereken özellikleriniz üzerine sahip olduğunuz bir farkındalık var mı?
- Gelişime açıklık: Zayıflıklarınızı güçlü yönlere dönüştürmek üzerine motive ve aktif bir algınız var mı?
Önce zayıflığınızı seçin
Cevabınızı oluşturmadan önce, öncelikle gerçekten üstesinden gelmek istediğiniz bir zayıf yönünüzü seçin. Yalnızca, bu zayıf yönünüzün kariyerinizi sonlandıracak veya üstesinden gelmek için aşırı miktarda efor sarf etmenizi gerektirecek bir özellik olmadığına emin olun. Burada amacınız, zayıf bir yönünüz olduğunu fark ettiğinizi ve çözmek için çalışmakta olduğunuzu gösterebilmek.
Ardından, kişisel gelişiminize adanmışlığınızı göstermek adına, bu zayıf yönünüzün üstesinden gelebilmek için hangi spesifik eylemlerde bulunduğunuzun bilgisini toplayın. Sonra da daha önceden sahip olduğunuzu ve o zamandan beri aştığınızı düşündüğünüz bir zayıf yönünüzü bulun. Bu durumu, daha önceden sahip olduğunuz zayıflıkları kullanarak nasıl bu zayıflıkların üzerinden gelebildiğinizi ve belki bu zayıf yönlerinizi güçlü yönlerinize dönüştürebildiğinizi gösteren bir örnek gibi düşünün.
İşte bir örnek
Zaman yönetimi konusunu bu tarz bir yaklaşımla ele alan bir cevap şu şekilde olabilir:
"Geçmişte, özellikle birden fazla proje ile uğraştığım dönemlerde, ara sıra zaman yönetimi ile ilgili sıkıntılar yaşadım. Bu durumun, projelerimi zamanında yetiştirebilmek için, fazladan çalışmama sebep olduğu da oldu. Bu sorunumu çözmek adına üç adım attım. İlk olarak, proje ekiplerim ile günlük önceliklerimizi belirleyeceğimiz çok kısa toplantılar yapmaya başladık. Günün en önemli konularını ve karşımıza çıkabilecek potansiyel engelleri belirledik. Bunun dışında, bir çevrimiçi proje yönetim aracı kullanmaya başladık. Üçüncü olarak da yöneticim ile benim öncelikli konularımın onun için önemli olan konular olduğuna emin olabilmek adına haftalık toplantılar yapmaya başladım."
Peki bu tarz bir cevap nasıl işe yarayabilir?
- İlk olarak bu tarz bir cevap, dürüst ve kaçamak olmayan bir şekilde kendinizi geliştirmeniz gereken bir alan olduğunu göz önüne serer ve bunu dile getiren kişi olarak öz farkındalığınız olduğunu gösterir.
- İkincisi, sadece problemi teşhis etmek yerine çözmek adına attığınız somut adımları anlatabilmeniz gelişime açıklığınızı gösterir.
- Son olarak bu tarz bir cevap, odağı zayıflıklarınızdan alıp kendinizi ne şekilde geliştirebildiğinize ve bu zayıflıklarınızı çözmenin size sağladığı katkılara kaydırır. Dolayısıyla soruyu yanıtlamakla kalmayıp ayrıca sizi dirençli ve ileri görüşlü bir aday olarak gösterir.
“Zayıf yönleriniz nelerdir?” sorusu, kişisel ve profesyonel gelişiminize adanmışlığınızı sergileyebilecek büyük bir fırsat. Zayıflıklarınızı detaylıca düşünüp seçerek, zayıflıkların bağlamını anlatarak ve zayıflıkları aşabilmek adına ortaya koyduğunuz adımları somut bir biçimde göstererek, hem öz farkındalığınızı hem de proaktif bir düşünce yapısına sahip olduğunuzu gösterebilirsiniz. Bu özelliklerin iş ortamında aranan özellikler olduğunu düşünürsek, üzerine düşünülmüş bir cevap ile fark yaratabilirsiniz.