26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
26.05.2023 04:30

Metrodaki cinayet ABD’de kutuplaşmayı bir durak ileri taşıdı

Evsiz sokak dansçısı Jordan Neely, 1 Mayıs’ta metro istasyonunda eski asker Daniel Penny’nin müdahalesi sonucu öldü. Cinayet hem George Floyd benzeri protestolara hem “yedirmeyiz” tepkisine yol açtı. Bir tarafın ‘katil’i, diğerinin ‘kahraman’ı oldu

Bir toplu taşıma aracında, bir yolcunun hem sizin hem diğer yolcuların can güvenliğini tehdit edecek kadar “tehlikeli” olduğuna nasıl kanaat getirirsiniz?

1 Mayıs Pazartesi günü, öğlen 2 sularında, Brookyln’den Manhattan’a doğru seyreden F Treni’nin içinde, 2. Cadde ile Broadway-Lafayette durağı arasında yaşananlar, benzer “olağanlıkta” bir gerilimle başladı. Günlerdir aç ve susuz kalan, “ölmeye”, pes etmeye dünden razı olduğunu bağıran 30 yaşındaki Jordan Neely, sinirden, kızgınlık ve bitkinlikle, elindeki ceketi yere fırlattı. O sırada trendeki 10 yolcunun arasında bulunan 24 yaşındaki eski deniz askeri, Daniel Penny yerinden fırladı; Neely’i arkasından yakalayıp yere indirdi, birkaç dakika içinde nefessiz bırakıp ölümüne sebep oldu.

Neely’nin, o an trende bulunan yolculara karşı fiziksel herhangi bir saldırı ya da saldırıya teşebbüste bulunduğuna dair elde herhangi bir veri, kayıt ya da ifade yok. Yaşananları kısmen de olsa görüntüleyen, internette dolaşan üç dakikalık videonun sahibi, ‘freelance’ gazeteci, Juan Alberto Vazquez’ın polise verdiği ifadelerine ve basın demeçlerine göre, sadece “agresif bir biçimde” bağırmış.