06 Kasım 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
03.12.2021 04:30

17’den 30’a atlamak istiyorum, ne okumalıyım?

Sevgili Kitap Terapisti, 17 yaşındayım ve gelecek kaygım var. Aradaki yılları atlayıp direkt 30 yaşında olmak istiyorum. Ne önerirsiniz? Rümeysa Sevgili Rümeysa, her şeyden önce sorununuzun yaratıcılığı bile tek başına her anını yaşaması gereken bir insan olduğunuzu hissettiriyor bana. En sancılı yılları aşmak istemek hiç de mantıksız gelmiyor, ama bir yandan da bunun olamayacağını bildiğimiz için bakalım bu duyguların üstesinden gelmeye yardımcı olabilecek kitaplar var mı?   İlk aklıma gelen dünyanın belki de en ilham verici psikoloji kitaplarından biri. Viktor E. Frankl psikoloji eğitiminden sonra üniversitede çalışırken lise öğrencilerinin intihar sebeplerini, başa çıkmaya çalıştıkları stresi çalışmaya başlamış. Sonra da Avusturya’daki okullara rehberlik programları yazmış. Onun programını kullanan okullarda tek bir intihar vakası görülmemiş. Ardından da başarılı bir psikolog ve psikanalist olmuş, Freud’la birlikte çalışmış. Ama sonra ne olmuş? İkinci Dünya Savaşı başlamış ve Yahudi olduğu için bir yıl kadar çalışma kampında kalmış. İşte orada aynı psikolojik tedavi yöntemini kullanarak kamptaki pek çok kişiye faydalı olmuş. Tavsiye edeceğim İnsanın Anlam Arayışı kitabı onun çalışma kampındayken yaşadığı deneyimlerin bir sonucu. Bu seçimler döneminde, gençlikten yetişkinliğe geçerken okunabilecek en iyi kitaplardan biri çünkü en olumsuz koşullardan ya da durumlardan bile nasıl avantajlarla çıkılabileceğini anlatıyor. Frankl’ın gençlerle deneyimini de göz ardı etmemek gerek.

Hayatımızda şansın rolü ne kadar?

İkinci önerim, Her Şey Ne Anlama Geliyor? – Felsefeye Küçük Bir Giriş. Mükemmel bir felsefe kitabı. Daha doğrusu felsefeye ufak bir giriş. Sorular, bu sorulara basit cevaplar… Örneğin hayatımızda şansın rolü ne kadar? Basit bir fikir bularak milyon liralar kazanan biri gerçekten kazandığı o parayı, başarıyı, ünü hak ediyor mu yoksa hepsi şans mı? Ama aynı zamanda eğer o paraları kazanan sensen sokakta yatan insana, hayata karşı bir sorumluluğun var mı?  Üçüncü önerim en sevdiğim yazarlardan Margaret Atwood’dan Nam-ı Diğer Grace. 19. yüzyıl Kanada’sında Grace, efendisi ve metresini öldürmekle suçlanıyor. Grace bir melek mi yoksa şeytan mı? Peki ben neden bu kitabı öneriyorum? Bir, herkes hayatının bir döneminde Margaret Atwood okumalı ve neden önermek için her şansı kullanmayayım? İki, genç bir kadına pekâlâ şunu gösterebilir: Hayatı yaşamalı ve hiçbir anını boşa harcamamalısın. O dakikalar sana önemsiz gibi görünse de… Herkesin hayatı kıymetlidir ve anlatacak bir hikâyesi vardır. Nasıl ki bir kitapta yirmi sayfayı atlamak istemeyiz, hayatımızdan da on üç yılı çıkartıp atmak iyi bir fikir değildir, çünkü her bir yıl bir sonrakinin üstüne binerek bizi biz yapacaktır. Faulkner’ın dediğini bir daha düşünün derim: “Keder mi hiçbir şey mi deseler, ben kederi seçerim.”

Reçete

1. İnsanın Anlam Arayışı / Viktor E. Frankl / Çeviren: Selçuk Budak / Okuyan Us Yayınları  2. Her Şey Ne Anlama Geliyor? - Felsefeye Küçük Bir Giriş / Thomas Nagel / Çeviren: Hakan Gündoğdu / Paradigma Yayınları  3. Nam-ı Diğer Grace / Margaret Atwood / Çeviren: Özden Arıkan / Doğan Kitap