25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
15.07.2022 04:30

Boşanıp acı çekenler, ne okusunlar?

Sevgili Kitap Terapisti, kısa süre önce boşanan bir arkadaşım var, bu süreci atlatamadı. Ona alabileceğim bir kitap önerir misiniz? Cemile Yavuz

Cemile Hanım hani derler ya her çocuk biriciktir, o yüzden de ebeveynlik kuralları herkese uymaz, işte boşanmalar da öyle; gerçekten hepsi biricik. Fakat buna rağmen bazı genelgeçer belirlenmiş aşamaları da var. İnkâr, öfke, üzüntü, kabullenme, mutluluk (Tam olarak bu sıralamayla olmayabilir). Boşanmayı isteyen taraf bile bunları yaşayabilir. İstemiştir ancak karşı tarafın yeni bir ilişkisi başlar ve birdenbire nereden geldiğini bilmediği bir öfkeye kapılır. Öncelikle bu duyguların normal olduğunu kabullenmek iyi olabilir. Fakat arkadaşınıza iyi gelebilecek birkaç kitap tavsiyem de olacak.

Bunlardan ilki Kalp Gücüyle Tedavi. Kitabın iki yazarı da kendi alanlarında uzmanlar ve güçlerini birleştirerek kesinlikle insanın bulanmış zihnine ışık tutacak bir eser ortaya çıkarmışlar. Louis L. Hay dünyanın kişisel gelişim, meditasyon konusunda en prestijli yayınevlerinden biri olan Hay Yayınevi’nin kurucusu. Kendisinin korkunç, çok çarpıcı, çok ilham verici bir hayat hikâyesi var ve bu hikâyenin bir kısmında da çok sevdiği ve güvendiği kocası tarafından terk ediliyor. Sanırım oradan edindiği bütün deneyimi almış, bu kitaba taşımış ve mühim bir kayıp uzmanı olan David Kessler’in bildikleriyle birleştirerek insan nasıl kayıp duygusuyla başa çıkar, yazmışlar. Bu kitap bir kayıpla başa çıkmayı öğretebileceği gibi sonrasında da bir daha aynı duygularla karşılaşmamak için neler yapılabileceğine ışık tutabilir.