29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
01.01.2024 08:44

2024’te yolunuzu Asya’ya düşürün

Conde Nast Traveller dergisinin; ABD, İngiltere, İspanya ve Hindistan edisyonlarında görevli editörleri; her yılın son ayında açıkladıkları Yeni Yılda Görülmesi Gereken Yerler listesinde bu yıl bir sürpriz yaptı ve tüm listeyi Asya ülkelerine ayırdı. İstanbul ve Kapadokya’nın, Conde Nast’ın geçen yılki listesine girdiğini de hatırlatalım


Singapur’da yeşil yollar

Singapur bu yıl bambaşka bir deneyim ile karşımıza çıkacak; yeşil yollar ve bisiklet! Bu küçük ada ülkesi; güneyinde yer alan cennet adası Sentosa’dan tutun da Jurong Göl Bölgesi’ne, oradan da şehir merkezindeki Punggol’un da aralarında bulunduğu 10 mahalleye bisiklet yolları inşa etti ve tüm yolları şehrin 300 km’den uzun yeşil park bağlantı ağına bağlanacak şekilde tasarladı.

Belmont Doğu Ekspresi

 

Ayrıca ülkenin peyzaj şaheseri Gardens by the Bay parkına, Asya kıtasında nesli tükenmekte olan 60 hayvan için dev bir açık hava müzesi oluşturuldu. Lüks seyahatseverler içinse Belmond Hotel’in uzun zamandır beklenen Doğu Ekspresi geri dönüyor. Singapur’dan Malezya’ya gerçekleşecek ilk sefer; şubat ayında başlayacak.

Güney ve Orta Sri Lanka’da inziva kampları

Sri Lanka ekonomik krizden yeniden doğuyor ve turizm endüstrisi, çay dolu dağlık bölgelerinden palmiyelerle çevrili kıyılarına kadar lüks ve sağlıklı yaşam patlaması yaşıyor.

Gücünü bir kadın kooperatifi ve ürünlerinden alan, 2024 başında Matara’nın Polhena Beach bölgesinde açılacak olan yoga ve bütünsel tedavi merkezi, 9 odalı Meraki; aynı zamanda adada yetişen tarım ürünleri odaklı başarılı bir vejetaryen mutfak sunacak. 2024 Ocak ayında Galle Edebiyat Festivali, Shehan Karunatilaka ve Alexander McCall Smith gibi edebiyatçıların katılımıyla beş yıl aradan sonra geri dönerken, ülkenin yeni yemek festivali Gourmet Galle, ocak ayından mart ayına kadar 12 haftalık bir süre boyunca plajlardan çeltik tarlalarına kadar 12 mekanda 12 şefi öne çıkaracak.

UNESCO listesindeki Da Nang, Vietnam

Vietnam’ın Hoi An antik liman kenti ve Hue isimli eski imparatorluk başkenti de dahil olmak üzere UNESCO listesine girmiş önemli şehirlerinin ortasında yer alan modern bir sahil kenti Da Nang… Her yıl haziran ayında, günde 150’den fazla uçak, Da Nang Uluslararası Havai Fişek Festivali’ni izlemek için gelen turistleri şehre taşıyor.

Da Nang, Vietnam

 

Şehir merkezinden sadece 20 dakika uzaklıkta bulunan Son Tra Yarımadası, 17 katlı, 220 metrelik Lady Buddha heykelinin yanı sıra yarımadanın doğa koruma alanında yaşayan ve nesli tükenmekte olan kırmızı kuyruklu douc langur’larına da ev sahipliği yapıyor. Son Tra Yarımadası’ndaki bir başka mimari şahaser ise Bill Bensley tasarımı Intercontinental Sun Peninsula Resort Hotel.

Güneş enerjili şehir Kochi, Güney Hindistan

Farklı yıllarda 3 kez ziyaret ettiğim ve her defasında başka bir bölgesini gezdiğim Hindistan’ın güneyinde yer alan Kerala eyaletinin başkenti Kochi, bende en çok iz bırakan destinasyonlar arasında… Özellikle tarihi su yolları üzerine kurulmuş olan Kochi, durgun suların üzerinde giden ahşap tekneleri, lagünleri ve koruma altındaki yabanıl canlıları ile olağanüstü güzellikte.

Moğolistan'da gün batımı.

 

Dünyanın ilk ‘su üstü metrosu’ olarak kabul edilen, 10 adayı 78 kilometrelik bir ağ boyunca birbirine bağlayan sistem; 2021’de hizmete girdiğinde bir devrim niteliğindeydi. 2024’ün sonlarında tamamen güneş enerjisiyle çalışır hale geldiğinde, şehrin sürdürülebilirlik çıtası daha da yükselmiş olacak.

Katmandu Vadisi

 

Bu hamle, Kerala’nın finans ve sanayi başkentini bir güneş enerjisi merkezine dönüştürmeye yönelik daha geniş çaplı bir çabanın parçası. Şehrin uluslararası havalimanı (CIAL) de dünyada tamamen güneş enerjisiyle çalışan ilk havalimanı.

Himalayalar’a doğru Katmandu Vadisi, Nepal

Nepal’in kültür merkezi olan Katmandu Vadisi, 2024 Mart ayında gerçekleşecek Uluslararası Nepal Halk Festivali ve mayıs ayında düzenlenecek belgesel film festivali Film South Asia’nın dönüşüyle yeniden canlanacak görünüyor. Katmandu Vadisi’nin pitoresk sırtlarının tepesinde, Nepal’in yorucu trekking rotalarına beklenmedik bir alternatif olan gizli patikalarla dolu Dhulikhel ve Chandragiri tepeleri de bu yıl sonu açılan yeni parkurlar arasında.

Kochi, Hindistan

 

Dhulikhel’de yeni açılan büyüleyici güzellikteki Dusit Hotels and Resorts, Tayland konukseverliği ile hizmet verirken, yakınlarındaki Namo Buddha Eco Resort; Nepal’in sürdürülebilir tarım uygulamalarını keşfetme fırsatı sunuyor. Ultra maraton sporcularının gözde yarış organizasyonu, eşsiz Himalaya manzaraları sunan Mustang Trail Race de 3 yıllık aradan sonra 2024 yılında geri dönüyor.

İpek Yolu, Özbekistan

Yüzyıllar boyunca tüccarlar, Hindistan ve Çin’den Özbekistan, İran ve Türkiye’ye, oradan da batıya doğru, antik İpek Yolu boyunca seyahat ettiler. Bugün Özbekistan’daki dört şehir - Semerkant, Taşkent, Buhara ve Hiva - bu tarihi rotaya yeniden başlayan ilginin odağında yer alıyor. Kaşifler bir zamanlar deve sırtında uzun ve zorlu yolculuklarla uğraşmak zorunda kalmış olabilirler, ancak ‘Afrosiyob’ ismi verilen ve geçen yıl sefere başlayan yüksek hızlı trenler; ülkenin başkenti Taşkent’i Semerkant ve Buhara’ya bağlayan bir yaşam çizgisi haline geldi. Bu 600 kilometrelik demir yolu ağı 2024 yılında Hiva’ya kadar uzanarak Özbek İpek Yolu şehirlerini keşfetmeyi daha da kolaylaştıracak.

Kayaam House, Sri Lanka

 

Semerkant’ın minareleri ve turkuaz mavisi çinileri, Registan Meydanı’nın yükselen monolitlerinde açıkça görülen muhteşem Timurlu mimarisinin ayırt edici özellikleriyken, Buhara büyüleyici cami komplekslerinin ve asırlık kilim yapım geleneklerinin şehri. 2024’te FIFA Futsal Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan Taşkent’te bu organizasyon sebebi ile Swissotel, ülkedeki ilk otelini hizmete sokacak. Demir yolunun son durağı olan Hiva aynı zamanda 2024’ün İslam dünyasının turizm başkenti ilan edildi ve 50’den fazla tarihi eserle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olan tarihi şehir Itchan Kala’ya da ev sahipliği yapıyor.

61 ülkeyi vizesiz kabul eden Moğolistan

Moğolistan uzun zamandan beri, heyecan arayan maceracı gezginlerin uğrak yeri. Harikulade ve aynı zamanda son derece kaotik ‘rotasız’ bir ralli olan Moğol Rallisi katılımcılarının da onaylayacağı üzere, Moğolistan gerçekten de dünya dışı bir gezegen gibi. Ülke, 61 ülke vatandaşını vizesiz olarak misafir ediyor. 2024 yılında hizmete girecek olan 650 milyon dolar yatırıma sahip Chinggis Khaan Uluslararası Havaalanı; Moğolistan’ın Asya turizm pazarındaki atağına işaret ediyor.

Semerkant’ın çinileri

 

Bulgan yakınlarındaki şık lodge oteli Three Camel’ın başarısının ardından, Moğolistan’ın lüks konaklama seçenekleri 2023 yılında açılan Yeruu Lodge gibi tesislerle genişliyor. Ancak bana kalırsa Moğalistan lüksten daha önemli bir cazibeye sahip: Sıra dışı kültürel deneyimler ve rehberli, kültür turları… Lokal Moğolistan yaşamını görmek ve cana yakın insanları ile tanışmak, ülkenin uçsuz bucaksız alanlarını ve yerel yaşam izlerini ziyaret etmek, bu topraklara gitmek için en cazip nedenlerden biri.

Listeden diğer öneriler

2024’te Asya’da görmeniz gerken yerler listesi uzun. Ancak kayda değer diğer lokasyonlar arasında enteresan şehirler var. Örneğin; Japonya’nın güneybatısında, sarp dağlar ve pırıl pırıl denizler arasındaki tasarım ögeleri kuvvetli liman kenti Kobe, erişte lokantaları, tütsü kokulu tapınakları ve asırlık ara sokaklarında takırdayan tuk-tuk’larıyla her zaman Bangkok’un en hareketli bölgelerinden biri olan Chinatown, kayalık dağları ve sakin sahil şeridiyle Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Ras Al Khaimah, nesli tükenmekte olan su altı türlerine ev sahipliği yapan mercan resifleri, uçsuz bucaksız çöller ve sönmüş volkanlar gibi bozulmamış doğal güzelliklere ev sahipliği yapan yepyeni turizm destinasyonu Suudi Arabistan ‘ın Kızıl Deniz kıyıları beni en çok şaşırtan destinasyonlar.