20 Kasım 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
28.05.2021 06:00

Bilinçli ekoturizm rotaları

Nihayet Türkiye çapında 19 ekoturizm rotasının tamamlanmasını kutlamak amacıyla yollara düştük. Köyceğiz-Çandır rotasını tanımak için Kavakarası köyünde buluştuk, dünyada eşi benzeri olmayan Sığla Ormanı’ndan yürüyüşe başladık...

Sırtında çantası, Tayland senin Sri Lanka benim, diyar diyar dolaşmış gezginler bilir. Yolunuz hangi Asya ülkesine, Ekvator adasına, Hint Okyanusu kıyısına düşerse düşsün tüm seyahat kitaplarında karşınıza çıkan bir “ekoturizm rotası” illa ki vardır. Bir yerel rehber eşliğinde “baharat ormanı” adı altında başlayan yürüyüş turu, çeşitli endemik bitkileri tanıyarak, tropik meyveleri tadarak ve genelde bir daha kullanmayacağınız yağları, baharatları ve bitki özlerini satın alarak sona erer.

Kavakarası Sığla Ormanı’nı yürüyerek geçtikten sonra ulaşabileceğiniz Köyceğiz Gölü’nde huzur dolu bir kano turu sizi bekliyor.
Kavakarası Sığla Ormanı’nı yürüyerek geçtikten sonra ulaşabileceğiniz Köyceğiz Gölü’nde huzur dolu bir kano turu sizi bekliyor.
Ormanları koruyan, köyleri kalkındıran bu ekolojik turların bir kısmı çok iyi, büyük bir kısmı da turist tuzağından ibarettir. Birkaç kez bu tuzağa düşmüş ve akıllanmış bilinçli turist, her yeni “yeşil ülkeye” gidişinde, bu turların bisiklet, yüzme, ormanda konaklama, kamp ya da ekolojik gerçek çiftliklerde çalışılan, tarım yapma olanakları ile desteklenen daha yerelini ve daha içeriği dolusunu aramaya başlar. 

Güzel haber

Muğla’ya gelip gitmeye ilk başladığım zamanlardan beri, ki 10 yılı geçmiştir, son altı ayımı da Fethiye ormanlarında ve köylerinde geçirdikten sonra aklıma gelen soru hep şuydu: Türkiye’de bu kadar yürüyüş, kampçılık, bisiklet, trekking, hiking imkanı varken, tüm bu sporları bir rota haline getirecek, içine köylerde konaklamayı, yerel üretimi, ekolojik beslenmeyi katacak bilinçli “ekoturizm rotaları” oluşturulamaz mı? Bütün bir kış, elimizde çöp poşetleri, Fethiye’de yaşayan İngilizlerin kurduğu, Fethiye Belediyesi ve Orman Genel Müdürlüğü’nün de destek verdiği çöp toplama gruplarında gönüllü çalışırken de hep aynı şeyi konuşmaya devam ettik. Acaba insanımız “ormanı sevmeyi öğrenmenin bir yolunu bulsa” korumaya da çalışır mıydı? Güzel haber, Orman Genel Müdürlüğü’nden Mayıs başında geldi. İki yıldır üzerinde çalışılan Türkiye’nin ekoturizm rotalarının 19 tanesi tamamlanmıştı ve Köyceğiz-Çandır rotasını tanımak için birlikte yollara düşecektik. Kavakarası köyünde buluştuk ve dünyada eşi benzeri olmayan Sığla Ormanı’ndan yola koyulduk...

Dört yanımız ekoturizm alanı

İZMİR Kemalpaşa ilçesindeki Nazarköy Ekoturizm Alanı, ziyaretçilerine 25 kilometrelik yürüyüş ve bisiklet parkuru sunuyor. 3 bin yıllık Hitit anıtını, ormanı keşfe çıkan ziyaretçiler, nazar boncuğu tesislerini de ziyaret edebiliyor. DENİZLİ Çameli ekoturizm rotası  doğa yürüyüşü ve bisiklet parkuru ile dağ bisikleti, dağ yürüyüşü, yamaç paraşütü, oryantiring kar yürüyüşü, olta balıkçılığı gibi pek çok alternatif sunuyor. BÜYÜKADA Rota, ada meydanından başlayarak güneydeki Yücetepe çevresinde bir tam tur boyunca devam eden 4.5 kilometrelik yürüyüş yolundan ve Lunapark meydanından başlayan 6 kilometrelik bisiklet yolundan oluşuyor. BURSA İnegöl ilçesine bağlı Oylat’ta yer alan rota, Oylat kaplıcalarını da kapsayan Hilmiye köyü ile Saadet köyü arasında. Ormanlık alandan geçerek bir saat yürüyüşle şelaleye varıyorsunuz. AMASYA Şehzadeler Yolu Ekoturizm Alanı, güneyde Bulduklu ve Tugay köyleri, batıda Yağmur köyü ile son bulan 12 kilometrelik bir güzergâh. Yöresel ürünlerin satıldığı çarşılar, Kral Kaya Mezarları, Amasya Kalesi, Terzi köy ve Hamamözü Termal kaplıcaları ile doğa ve tarihin iç içe geçtiği bir rota.  KOCAELİ Kartepe Ekoturizm Alanı, 28 kilometrelik bir güzergâh. Parkur, yön bulma, iz sürme, patika takibi, doğa yürüyüşü, botanik turizmi gibi etkinlikler açısından uygun. ZONGULDAK Zonguldak Gökçebey ilçesindeki  Süzek Kanyonu Ekoturizm Alanı, 4 kilometrelik bir kanyon geçişi ile vadinin fauna ve florası ile birlikte görülmeye değer bir tabiat güzelliği sunuyor. ARTVİN Artvin Çoruh Ekoturizm Alanı, üç yürüyüş bir de bisiklet parkurundan oluşan, toplamda 51 bin 506 metrelik bir parkur. Güzergâhtaki  Kafkasör Şehir Ormanı ve Mersivan Kayak Merkezi ve alana komşu Hatila Milli Parkı ise ülkemizin en önemli biyolojik çeşitliliğine sahip vadileri arasında. ESKİŞEHİR Şehir merkezine 4 kilometre uzaklıktaki 12 kilometrelik Eskişehir Şehir Ormanı Ekoturizm Alanı; hem doğa yürüyüşü hem de dağ bisikleti için elverişli.

Büyüleyici bir rota: Kavakarası-Çandır

İki gün süren yolculuğun sonunda, bu muhteşem rotanın tadını çıkarabilmeniz için madde madde bir liste hazırladım. Anadolu Sığla ağacı dünyada sadece Muğla ve çevresinde görülüyor ve sadece Köyceğiz Gölü etrafında bir orman oluşturmuş. Kavakarası köyünde başlayan ormanın içinde ve çevresinde, 16 kilometrelik bir yürüyüş ve bisiklet rotası, gerekli  bilgileri içeren tabelalarla işaretlenmiş. Çöp dökme veya ateş yakma riskine karşı fotokapanlar kurulmuş. 
Sığla Ormanı
Sığla Ormanı
Yolculuğunuza tam buradan, Kavakarası Sığla Ormanı’nda yapacağınız yürüyüşle başlayın. Sabah erken saatlerde sığla ağaçları terapi etkisi yapıyor.  Ormandaki yürüyüşünüzü tamamladıktan sonra sırada Köyceğiz Gölü’nün birbirinden güzel birkaç noktasında (Mantıkburnu, Sultaniye gibi) yapabileceğiniz profesyonel kano ve lazer yelken turları var. Profesyonel sporcu kanolarından kiralamak ya da daha geniş kapsamlı bir rota oluşturmak için seyahat  öncesinde bölgedeki eko turizm ve spor rotalarına hakim www.mountainsandseastravel.com acentesinden rezervasyon yaptırabilirsiniz.  Köyceğiz merkezinden kalkan teknelerle Dalyan deltasını gezebilir, bölgenin en ünlü plajlarından olan, Caretta koruma havzası İztuzu’na geçebilirsiniz.  Dalyan’da kendi aracınız ile arabalı feribota binerek, eko köy haline getirilen Çandır köyünü ziyaret edebilirsiniz. 
Dalyan’da tekne turu
Dalyan’da tekne turu
Çandır köyünde ciddi bir çalışma yapılmış. Yerel halk, ilgi duydukları ya da halihazırda geçim sağladıkları alanlarda eğitilmiş, birbirinden güzel tarladan tabağa lokantalar ve yerel ürünler satan tezgahlar oluşturulmuş. Bu güzel lokantalarda yemek yiyebilir, stantlardan bal, sığla yağı, zeytinyağı, narenciye alışverişi yapabilirsiniz. Köydeki evler, hibe yolu ile pansiyonculuğa uygun olarak yeniden döşenmiş, bu konuda eğitim verilmiş. Köydeki ev pansiyonlarda konaklayabilirsiniz. 
Kaunos Antik Kenti
Kaunos Antik Kenti
Hazır Çandır köyüne gelmişken, tepesindeki seyir terasına çıkabilir ve İztuzu Plajı ile Dalyan Deltası’nın muazzam manzarasını izleyebilirsiniz. Yine Ekoköy Çandır’daki Kaunos Antik Kenti’ni ziyaret edip, tarihi liman kentini kuşbakışı görebilirsiniz.
Çandır seyir terasından bir görünüm.
Çandır seyir terasından bir görünüm.
Bahar Akıncı
Bahar Akıncı