26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
28.10.2022 04:30

İki şehrin tek hikayesi: Budapeşte

Önce tarih kokan Buda, sonra kentin modern yüzü Peşte. Bir yakada Orta Çağ esintisi, diğer yakada müzeler, saraylar ve cıvıl cıvıl sokaklar. Ve ikisini ayıran eşsiz Tuna manzaraları...

Budapeşte’nin ismi bile son derece fonetik gelirdi bana... Fotoğrafları hep çok romantik bir şehir olduğunu düşündürürdü. Görmeyi dilediğim şehirler listesine her yıl girerdi ama nedense hep ertelemiştim… Geçtiğimiz hafta, hem de en güzel mevsiminde ziyaret ettim Budapeşte’yi ve aşık oldum. Olağanüstü mimarisine, Disney şatolarını andıran kulelerine, görkemli parlamento binasına, heykellerine, parklarına, rahat yürüyüş rotalarına, Tuna üzerindeki köprülerine, tarihi sokaklarına, termal hamamlarına, adaları ve müzelerine aşık oldum. Masal gibi bir şehir.
Tuna Nehri’nin ikiye böldüğü şehir Buda (eski Budin) ve Peşte (Pest) isimleriyle anılan iki bölümden oluşuyor. Buda şehrin tepelik, tarihi bölümü. Budin Kalesi, Matthias Katedrali, Gül Baba Türbesi, Balıkçı Tabyası gibi dünya miraslarına ev sahipliği yapıyor. Peşte bölümü düz ve geniş bir ova üzerinde. Oteller, hosteller, müzeler, saraylar, restoranlar, alışveriş noktaları, yemek pazarları gibi öne çıkan pek çok cıvıl cıvıl nokta Peşte bölümünde.