30 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
29.04.2022 04:30

Kurtuluş’tan Feriköy’e adım adım

İstanbul’un tarihi semtlerinin en keyifli zamanı. Bu güzel havaları fırsat bilip sizlere Fener’den Balat’a, Sultanahmet’ten Eminönü’ne, Beyoğlu’ndan Pera’ya haritalı rehberler sunacağız. En rahat ayakkabılarınızı giyin, çantanızı ve su mataranızı alın, ilk rotamız Feriköy’den Kurtuluş'a uzanıyor...

Kahveyle başlayın 

Güneşli bir yürüyüşe kahve içerek başlamak isterseniz Kurtuluş tarafında But First Coffee, Fill Coffee Shop, Kafital Coffee Roastery, Downtown Coffee Kurtuluş Feriköy civarında ise Hug a Mug Coffee House, Sy Blu Coffee Shop, Moc Bomonti, Nobo Cafe, Blok Mekan radarımıza takılan yeni nesil kahveciler arasında. 

Mezeci üçgeni 

Kurtuluş demek benim için onlarca yıllık etnik meze tariflerini  tazecik sunan mahalleli esnaf demek. Sıkça alışveriş ettiğim Kurtuluş mezecileri arasında en sevdiklerim Tuşba, Tadal ve Tuana. 

Tatlı krizi için...

Kurtuluş’un paskalya çöreği, en az Ermeni mezeleri kadar meşhur. Pastacılığı Rum ya da Ermeni ustaların yanında pişerek öğrenmiş birkaç çırak bu geleneği sürdürmeye devam ediyor. Yunanistan’a göç etmek zorunda kalan Yorgo Bey’den devralınan pasta imalathanesi sayesinde açılan Üstün Palmie Pastanesi bu adreslerden. Fikrimce İstanbul’un en lezzetli profiterollerinden birini yapan Nazar Pastanesi, Paskalya zamanı dışında da damla sakızlı paskalya çöreği yapan Arma Pastanesi, mis gibi kokularıyla eski zamanların Kurtuluş resimlerini getiriyor gözümüzün önüne. Olağanüstü kazandibi yapan Göreme Muhallebicisi ve çeşit çeşit ekmek üreten Taş Değirmenli Fırın uğramak icap eden adresler arasında. 

1994’ten beri Kurtuluş Caddesi Numara 110’da yer alan minicik  Damla Dondurma’nın  İstanbul’da eşi benzeri yok. Bozası da meşhur.

Kurtuluş Caddesi üzerindeki Tarihi Pelit Turşucusu 1956’dan beri aynı ailenin işlettiği enfes bir dükkan. Eylül Turşuculuk ise Kurtuluş’tan Feriköy’e doğru yürürken Baruthane Caddesi üzerinde. Canınız bir de çiğ köfte çekerse Sırrı Usta Kurtuluş Caddesi No: 41’de. 

Pazar yerleri 

Feriköy, İstanbul için çok kıymetli iki semt pazarına da ev sahipliği yapıyor. İlki her pazar 10.00 ile 18.00 arasında Feriköy Semt Pazarı yerinde kurulan Feriköy Antika Pazarı. Burada hem alıcı hem de satıcı olabilirsiniz. Kullanmadığınız ve dolabınızın ücra köşelerinde hapsolmuş tüm şahsi eski eşyalarınıza alıcı bulabilir ya da hayran kaldığınız bir bibloyu, bir ceviz konsolu, sahibinin sesini arayan hüzünlü bir gramofonu, guguklu saati, bir gümüş çatal-bıçak takımını satın alabilirsiniz. Feriköy Ekolojik Pazarı ise İstanbul’un az sayıdaki %100 ekolojik pazarlardan biri. 2006 yılında, Buğday Derneği danışmanlığında kurulan ve denetlenen pazar, organik üretim yapan üreticilere kucak açıyor. Feriköy Ekolojik Pazarı cumartesi günleri açık.

Tarihi kokusu

Notre Dame de Lourdes Gürcü Katolik Kilisesi İstanbul’da tek. 1861’de Katolik Gürcü rahip Petre Harisçiraşvili tarafından kurulan kilisenin sakin bahçesinde  sükunetin tadını çıkarabilirsiniz. 

Fransız Fakirhanesi, Bomonti Huzurevi olarak hizmet veriyor. 21 Kasım 1896’da Kurtuluş ve Feriköy civarında yaşayan varlıklı Fransız asıllı vatandaşların gayreti ile inşa edilen bina, İstanbul’daki 19. yüzyıl Fransız mirasının önemli anıtlarından birisi. 

Atatürk’ün eşyaları

Halaskargazi Caddesi üzerindeki Atatürk Müzesi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele çalışmaları sırasında, Aralık 1918 ve 16 Mayıs 1919 arasında kiracı olarak kaldığı ev. Koleksiyonunun önemli bölümünü Atatürk’ün kişisel eşyaları, üniformaları, fotoğrafları, elle yazdığı çeşitli belgeler ve madalyalar oluşturuyor. 

Pazartesi hariç her gün saat 09.00 ve 17.00 arasında ziyaret edilebilir. 

Fabrika bile şık 

Bir zamanlar, İstanbul’un ortasında, insanların yemyeşil bir bira bahçesinde buluşup sosyalleştiği bir vaha hayal edelim. İsviçreli Adolf ve Walter Bomonti kardeşler, günümüzden 130 yıl önce bu hayali gerçekleştirmişler. Son restorasyonla beraber burası Bomontiada adını aldı. Yeme, içme, eğlence mekanlarının ve Ara Güler Müzesi’nin bir arada bulunduğu kompleks şehrin kültür ve yaşam döngüsüne katkısını sürdürmekte.

5 yüzyıllık kilise

Kanuni Sultan Süleyman dönemindeki adıyla Tatavla’ya Sakız Adası’ndan tersanelerde çalışmak üzere 10 bin kadar Rum esir yerleştirilmiş. “Tersaneliler” olarak adlandırılan bu esirler, ilerleyen zamanda tulumbacılık ve ayakkabıcılıkta da maharetli olduklarını kanıtlamışlar. 1535 yılında inşa ettikleri ve Aya Dimitri olarak da bilinen Aziz Demetrius Kilisesi halen ayakta ve haftanın her günü ibadete açık.  

Akşam yemeği için...

Kurtuluş’tan Feriköy’e uzanan hatta, eski ile yeninin buluştuğu, meyhaneden “fine dining” restorana pek çok kaçırılmayacak adres var. 1946’da Türkiye’nin ilk kadın işletmecisi İmrozlu Madam Despina tarafından kurulan Despina Meyhanesi, kebapları ile pek çok uluslararası gezi rehberine girmiş Kurtuluş Adana Ocakbaşı, Feriköy’e doğru devam ettiğinizde pizzalarını çok sevdiğimiz The New Yorker Pizza Bomonti, Bomontiada içinde Populist, Bomonti girişinde yer alan burgerleri ve dana kaburgası ile nam salmış şef lokantası Batard ve New York Times, Le Monde gibi dünyaca ünlü gazetelerin yemek yazarları tarafından  keşfedilen, bambaşka bir deneyim sunan Turk Fatih Tutak Restaurant, Kurtuluş-Feriköy güzergahında benim en sevdiklerim ve denemeye değer bulduklarım arasında. 

Bahar Akıncı
Bahar Akıncı