23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
25.03.2022 04:30

Metrekareye en fazla Michelin yıldızı düşen şehir: San Sebastian

Bu güzel Bask kentine, bölgeye sadece lezzetleri damağınızda kaldığı için bile defalarca gitmeye değer. Deniz ve tarih kokusu ise Akdeniz seyahatinize keyif katacak

Dünya üzerinde “buraya bir kez daha gelinir” dediğimiz pek çok şehir var.  Ancak, Kuzey İspanya’nın Biskay Körfezi kıyısına yarım istiridye şeklinde uzanan San Sebastian (Donostia) dünyadaki gastronomi düşkünlerinin “defalarca gelinir” listesine aldığı şehirlerden. Hele mevsimlerden baharsa, hele hava inceden ısınmaya başlamış, 6 kilometrelik Fantom sahili spor yapanlar ve güneşlenenlerle hareketlenmiş, ahali ufaktan pintxos barların dışına taşmaya başlamışsa... Bir de 3-4 euro’ya harika ekmek üstü lezzetler tadabileceğiniz dünyaca ünlü gastronomi barları varsa… 

Uçaktan inince

San Sebastian’a gitmenin en kestirme yolu THY ile Bilbao’ya uçup oradan araç kiralayarak ya da 2 saatte bir kalkan otobüslerle kişi başı 9 euro’ya 100 kilometre mesafedeki şehre ulaşmak. Yolun  etrafı yemyeşil. Diğer seçenek ise üzüm bağlarının kalbi Bordeaux’ya uçup araba kiralamak ve tüm Biskay Körfezi’ni dolaşarak soluğu burada almak. 

Şehre varınca

Sahil boyu yürüyün: San Sebastian’ı keşfetmeye okyanus kıyısında, La Concha ile Fantom plajlarını birbirine bağlayan 6 kilometrelik sahil yolunda yürüyüş ile başlayın. Karşıdaki Santa Clara Adası’na kişi başı 3 euro’ya küçük motorlar ile geçebilirsiniz. 

Eski şehir San Sebastian

Sahilde gün batımı

San Sebastian’lıların daha doğrusu yer ismi ile Donastialılar’ın arka plaj ismini verdikleri Zurriola Sahili, günü batırmak ve Bar Ondarra’da bir kokteyl için mükemmel.. 

Acıkınca

Pintxos barlarda lezzet geçidi: Bar tezgahlarına sıra sıra dizilen, bir dilim ekmek üzerine konuşlandırılmış somon, ton, kurutulmuş et, ızgara sebze, taze incir kanepelerine Bask usulü Pintxos (İngilizce Pincho, Türkçe okunuşu pinço ya da pinços) ismi veriliyor.. 

İlkbaharda: Karides ve yengeçli kırmızı biber dolması, envai çeşit deniz mahsulü içeren balık çorbası, kalkan, fırınlanmış yengeç, deniz kereviti (la plancha), olta balıkları, morina balığının gerdanı “Kokotxa”, barbun, marine edilmiş midye, ızgara deniz tarağı, taze otlu füme koyun peyniri San Sebastian’da ayak üstü tadabileceğiniz muhteşem lezzetlerden sadece bazıları. Her bir ekmek üstü lezzetin fiyatı 2 euro ile 5 euro arası değişiyor.

Pintxos Bar’da favori 5’im 

1- Bar Gandarias: Baget ekmeği üzerinde ızgara kalamar şiş, kızarmış biftek yanağı, kendi mürekkebinde sotelenmiş sübye gibi lezzetler. 

2- Bar Ganbara: Mantarlı yumurtası efsane! Kırmızı İspanyol şarabı eşliğinde deneyin.

3- Bar Borda Berri: Kızarmış mantarlı risotto topları, taco içine sarılı kaya tuzu ile lezzetlendirilmiş morino balığı, buradaki pintxos çeşitlerinden. 

4- Bar Zeruko: Old Town’ın en ünlüsü. Crostini üzerine fırınlanmış peynir ve karamelize soğan ve ayrıca asparagus çorbası çok iyi. 

5- Bar la vinia: Chessecake, cheesecake, cheesecake. Tek bir çeşit ve olağanüstü.

Büyükannelerin mutfağı bu kadar yıldızı nasıl aldı?

Sadece 186 bin kişinin yaşadığı San Sebastian ve köyleri; dünya üzerinde metrekareye düşen en fazla Michelin yıldızlı restorana sahip şehir. Toplam 18 Michelin yıldıza sahip restoran sayısı 11! Üç yıldıza sahip lokanta sayısı üç, diğerleri iki ve bir yıldız sahibi. Bu açıdan San Sebastian dünyada tek. Topraklarının dörtte üçü İspanya’da, dörtte biri Fransa’da kalan Bask Bölgesi, hatta pek çok lokalin deyimi ile Bask ülkesi mutfağının kökleri beş asır öncesine dayanıyor. Ev kadınları ve büyükannelerden oluşturulan “etxekoandres” ismi verilen reçetelerin korunması ve günümüze dek uzanması, mutfağı adeta bir hazineye dönüştürmüş. Eski tariflerin ve füzyon mutfağının bir arada kullanılması 1970’lerin sonunda açılmaya başlanan lokantaların da temelini oluşturmuş. 

En ünlü Michelin yıldızlı lokantalar

AKELARRE (3 Michelin yıldızlı)

Igueldo tepelerine konuşlanmış, Biskay körfezinin tüm güzelliklerini önünüze seren bir restoran. Yaratıcısı ünlü şef Pedro Subijana. Karnabahar püreli frenk soğanlı yumurta ve havyar, elma sirkeli ıstakoz salatası gibi klasiklerini muhakkak deneyin.

Şef Elena Arza ve babası Şef Juan Mari Arzak

ARZAK (3 Michelin yıldızlı)

1897’de kurulmuş. 1989’dan beri 3 Michelin yıldızı ile dünya listelerinin tepesinde yer alıyor. Juan Mari Arzak ve kızı Elena modern dokunuşlarla geleneksel Bask lokantasını ustalıkla birleştiriyor. Çiçeklerle bezenmiş foie gras (kaz ciğeri) köpüğü ile yaratılmış profiterol çıtırında tadımlıkları muhakkak deneyin.

MARTİN BERASATEGUI (3 Michelin yıldızlı)

İspanya’nın en fazla Michelin yıldızına sahip şefi Martin Berasategu’nin 1993’te Lasarte kasabasında açtığı restoranın tadım menüsünde fuagra, yeşil elma ve tütsülenmiş yılan balıklı milföy gibi inanılmaz lezzetler var. 

MUGARITZ (2 Michelin yıldızlı)

Efsanevi El Bulli Okulu mezunu şef Aduriz San Sebastian’a 1 saat mesafedeki Errenteria köyünde muhteşem bir çiftlik evi yaratmış. El Bulli kapandıktan sonra, Mugaritz’in restoranı İspanya çağdaş mutfağının en çok rağbet gören yerlerinden biri haline gelmiş.

RESTAURANTE KOKOTXA (1 Michelin yıldızlı)

Genç yetenekler Dani López ve Estela Velasco’nun restoranı adını Bask bölgesine özgü balık gerdanı Kokotxa’dan alıyor. 50 kişilik küçük, sade ve samimi lokantada, taze balık ve nefis deniz mahsülleri fırında ıstakoz, gazpachuelo püresi ve pancar gnocchi yiyebiliyorsunuz. 

RESTAURANTE ELKANO (1 Michelin yıldızlı)

Şehrin en iyi kalkan balığını yapıyor. Gateria kasabasında, Balenciaga Müzesi’nin karşısında. Müzeyi de mutlaka gezin. Kasaba San Sebastian’a 30 dk mesafede. 

Şef Inaki Arietta

Özel tavsiyem: Yıldızsız Rekondo

Hoş bir sürpriz olarak gelen klasik-çağdaş Bask mimarisine sahip atmosferiyle, Igueldo tepesine çıkan yol üzerinde, muhteşem rustik bir köşkün içinde hizmet veriyor.  En kaliteli malzemelere odaklanan Bask mutfağının iyi örneklerine ve dünyanın en iyi şaraplarından bazılarının da bulunduğu detaylı bir mahzeni var.