19 Mart 2024, Salı
02.12.2022 04:30

Sokağa taşan eğlencenin adresi yeni yıl pazarları

Rengarenk Noel pazarları Almanya’yı ziyaret etmek, sokak lezzetlerinin baş döndüren kokuları arasında vakit geçirmek için harika bir bahane. Eğlencenin sokağa taştığı bu dönemde açılan sayısız pazardan en az biri tam size göre

Birçok tarihçi Noel pazarı geleneğinin 15. yüzyılda Saksonya’nın, yani günümüz Almanya’sının Dresden ve Bautzen kentlerinde kurulduğunu söylese de elimizde net bir kanıt yok. Ancak, bilinen bir gerçek var ki Noel zamanı Orta ve Kuzey Avrupa’daki uzun ve zorlu kış aylarının ortalarına denk geliyor ve bu dönemde halk birbirinden yiyecek temin etmek için bu pazarları kuruyor. Zaman içinde stantlara süsler, el işleri, zencefilli kurabiyeler, Noel Babalar, Ren geyikleri, rengarenk hediyelikler ve sokak çalgıcıları eklendikçe de ortaya geceyarılarına dek süren eğlenceli panayırlar çıkıyor. Saksonya’da doğduğu için mi bilinmez, bugün hala Noel pazarlarının en görkemlileri Almanya’da. Üstelik, diğer Avrupa şehirlerinin aksine, sadece büyük şehirler değil, ülkenin her kasabası, her köyü bu renkli karnavala hazırlanıyor. Bu hafta sizin için en ışıltılı olanlarını derledik.

Köln

Köln Katedrali pazarı

Avrupa’nın en iyileri arasında gösterilen Köln Noel pazarı, etkileyici Köln Katedrali’nin etrafında kuruluyor. Işıl ışıl yanan pazarda harika dekoratif objelerin, hediyelik eşyaların satıldığı ahşap stantlar kuruluyor. 17 Kasım’da başlayan pazar, 23 Aralık’a dek sürüyor. Bazı Avrupa ülkelerinde pazarlar Aralık sonuna kadar uzatılsa da Almanya bu konuda daha gelenekçi. Sabah 11.00’de açılan stantlar akşam 21.00’de kapanıyor ancak hemen her akşam gelen gezici orkestralar ve DJ performansları ile pazar gece yarısına dek süren bir açık hava kulübüne dönüşüyor. Bu nedenle ülkede gençlerin en rağbet ettiği pazarı.

Dresden

Dresden Noel pazarı

Almanya'nın ihtişamlı barok mimarisiyle görülmesi gereken şehri Dresden’in neredeyse 600 yıllık Noel pazarı dünyanın ilk 10’unda. Ayrıca, Altmarkt Meydanı'nda kurulan Striezlemarkt dünyanın ilk Noel pazarı olarak kabul ediliyor. 1434 yılında bir günlük bir pazar olarak kurulan pazar yerinde bugün yüzlerce stand var ve her yıl dünyanın dört bir yanından üç milyondan fazla ziyaretçi çekiyor. İstanbul’dan Dresden’e direkt uçuş yok ancak Berlin’den saat başı kalkan trenlerle yaklaşık 1 saatte ulaşabilirsiniz.

Hidelberg

Hidelberg Noel pazarı

Benimen sevdiklerimden biri çünkü Hidelberg aynı zamanda ünlü “Romantik Yol” güzergahının ana duraklarından biri. Şehrin tepesindeki etkileyici kale de görülmeye değer. Kırmızı damlı evleri, geniş meydanları, üniversitede okuyan gençlerin verdiği enerji ile Hidelberg her mevsim güzel. Bu güzelliğe bir de atlı karıncası, dönme dolabı ve mini buz pateni pisti ile Winterwäldchen Meydanı’nda kurulan pazar eklenince bütün günü ve geceyi Hidelberg sokaklarında geçirmek çok keyifli hale geliyor. Hidelberg’e önce Frankfurt’a uçarak havalimanından saat başı kalkan trenle 1 saatte ulaşabilirsiniz.

Nürnberg

Şehrin eski bölgesi zaten oldukça etkileyici. Bir de buna en popüler tarihi meydan Hauptmarkt ve meydanı kesen sokaklara kurulan dev Noel pazarı Christkindlesmarkt’ı eklerseniz kasım ortalarından 24 Aralık tarihine dek eğlence garanti.

Rüdesheim am Rhein

Frankfurt’tan trenle bir buçuk saatlik yolculuk sonunda ulaşabileceğiniz Ren Nehri kenarındaki bu minik kasaba, teleferikle çıkılan kalesi, rengarenk evlerin oluşturduğu daracık masal sokakları, meydandaki eğlenceli müzik müzesi ve şahane stantları ile asla unutamayacağınız bir
görsel şölen.

Stuttgart

Almanya’nın en büyük şehirlerinden Stuttgart’ta dört ayrı pazar kuruluyor. Bu yıl 23 Kasım-23 Aralık tarihlerinde açık kalacak pazarlar Marktplatz, Schillerplatz, Karlsplatz ve Schlossplatz meydanlarında. Atlı karınca, çikolatacılar, sıcak şarap stantları hatta el işi atölyeleri ile tüm gününüzü alacak pazarların yanı sıra Mercedes Benz Müzesi, Porsche Müzesi, Stuttgart Kalesi, Ulusal Tarih Müzesi ve Wilhelma Botanik Bahçesi, şehre gitmişken görülecekler listenizde olsun.

Rothenburg ob der Tauber

Size bir Hansel ile Gratel masalının içinde olduğunuzu hissettirecek bu tarihi kasaba, Noel pazarı turlarına muhakkak dahil edilenlerden biri. Noel zamanı gelince var olan masalsı atmosferin görsel etkisi katbekat artıyor. Şehrin alamet-i farikası “schneeball” yani kar topu ismi verilen yuvarlak, içi kremalı kurabiyeleri. Şehrin hemen her yerindeki minik pastanelerde ve tabii ki stantlarda satılıyor. Kasabanın tarihi kalbinde yer alan Kathe Wohlfahrt isimli oyuncak mağazası hem çocukların hem de yetişkinlerin saatlerce içinden çıkamayacağı kadar güzel.

Frankfurt

1393 yılında şehrin en büyük meydanı Römerberg’de kurulmaya başlayan tek günlük sebze-meyve ve yemek pazarı 1400’lerin ortalarında Noel pazarına dönüşmüş. Meydana kurulan dev çam ağacı ve 200’e yakın standıyla Frankfurt Noel Pazarı, Almanya’nın en büyüklerinden. Tezgahların çoğu ahşap oyuncaklar, sallanan atlar, oyuncak bebekler ve süs eşyaları satıyor. Diğerleri sıcak şarap, kızarmış kestane, ızgara sosis, Quetsche Maennchen ismi verilen içi şekerlemeli minyatür oyuncaklar ve zencefilli çörek gibi lezzetli Noel spesiyaliteleri ile dolu. Tüm bu lezzetler havaya harika kokular yayıyor. Ahşap oyma atlarla bezeli rengarenk dekore edilmiş tarihi atlıkarıncayı kaçırmayın.

Hamburg

Almanya’nın aristokrat şehri Hamburg aynı zamanda ülkenin en önemli ticaret limanı. Hem Danimarka’ya olan yakınlığı hem de nesiller boyu deniz ticaretinde gelen zenginlik şehirde görkemli bir mimari oluşmasına sebep olmuş. Minyatür Müzesi, Denizcilik Müzesi, Çikolata Müzesi gibi tematik müzeleriyle zaten çocuk dostu olan şehir, kasım ortasından Aralık 23’e kadar rengarenk bir atmosfere bürünüyor. Şehrin birçok mahallesinde kurulan Noel pazarlarının en ünlüleri Historischer Weihnachtsmarkt vor dem Rathaus ismi verilen, belediye sarayının önünde kurulan pazar. Weihnachtsmarkt Jungfernstieg Pazarı beyaz stantlarıyla ve kar süslemeleri ile şık bir ambiyans yaratırken, şehrin göçmen mahallesi Saint Pauli’de kurulan pazarda dünyanın farklı ülkelerinden yemek stantları ziyarete açılıyor. Aynı zamanda burada yaşayan göçmen müzisyenler de etnik caz orkestraları ile mahalleye hayat katıyor.

Berlin Noel pazarı

 

Münih

Münih’in birbirinden görkemli çok sayıda Noel pazarı var. Şehrin kalbi olan Marienplatz, eskiden suçluların idam edildiği bir noktayken, şu anda Noel pazarlarının arasında en popüler olanı. Meydanda bulunan belediye binasının tepesindeki Glockenspiel isimli saatte her saat başı beliren kuklalar izleyenleri etrafına topluyor. Kurulan yüzlerce stant ve oyuncaklar masalsı bir atmosfer yaratıyor. Münih’e kadar gelmişken, BMW Müzesi, İngiliz Bahçesi, Münih’in simge yapılarından biri olan Frauenkirche, Nympenburg Sarayı ve 1755’te bitirilen Cuvillies Tiyatrosu görülecekler listenizde bulunsun. 

Frankfurt Römerberg pazarı

 

Onlarca çeşit sokak lezzeti

Alman Noel pazarlarında satın alabileceğiniz uygun fiyatlı ve ünlü geleneksel sokak lezzetlerinden bazıları şunlar:
● Donut ile lokma arası bir görüntüsü olan ortası meyve marmelatlı Bauernkrapfen çörekleri ● Şeker, zencefil ve tarçınla kavrulan sıcak badem Gebrannte Mandeln ● Zencefilli yumuşak çörek Lebkuchen ● Ünlü Alman çöreği Bretzel ● Badem ezmeli şekerleme Marzipan ● Sıcak şarap Gluwein ● Ünlü Alman sosisleri Bratwurst (sığır eti ile yapılanın ismi Rinswurst).