26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
19.11.2021 04:29

Bu parfüm eski İstanbul’a adandı

İngiliz lüks parfümevi Penhaligon’s 19. yüzyılın ana ticaret rotalarından ilham alarak yarattığı koleksiyona İstanbul kokan bir kreasyon ekledi

İstanbul kadar çok yönlü, büyük, zengin tarihe sahip ve komplike bir şehirden ilham alarak bir parfüm yaratmanın en doğru yolu, olabildiğince spesifik bir çıkış noktası seçmek. Tarihi İngiliz parfümevi Penhaligon’s, İstanbul’u şişeleme girişimi Constantinople ile tam olarak bunu yaptı. 19. yüzyılın ticaret rotalarından Londra limanlarına varış yapan gemilerin taşıdığı kültür mirasları ve hammaddelerden yola çıkan Trade Routes koleksiyonuna ait parfüm, olfaktif bir tarih yolculuğu niteliği taşıyor. Penhaligon’s’un 19. yüzyıl İstanbul’una bir parfüm ithaf etmesini ilginç kılan tesadüflerden biri ise markanın kurucusu William Penhaligon’un 1872 yılında yarattığı ilk koku Hammam Bouquet’in sahip olduğu berber dükkanının yanındaki Türk hamamından esinlenmiş olması.  Ben de geçtiğimiz günlerde bu parfümü tanımak için uzun zamandır ilk defa Sultanahmet çevresine bir gece yolculuğu yaptım. 1500 yıllık Bizans sarnıcı içerisinde yeni parfüm onuruna verilen akşam yemeğinde, Saffet Emre Tonguç’un eski İstanbul hikayeleri, masalardaki taze hurma meyveleri, parfümün her içeriğine göz kırpan menü (özellikle gül aromalı kokteyl, içilebilen bir parfüm gibiydi) ve dramatik ışıklandırma ile kendimi birkaç saatliğine yaşadığım şehrin tanışmadığım günlerine ışınlanmış gibi hissettim. Tabii bunda salona Constantinople’un çiçeksi ve baharatlı olarak tanımlayabileceğim sıcak kokusunun sinmesinin de parmağı vardı.

Doğası cinsiyetsiz

Parfüm, pembe karabiber, ıtır ve lavanta notaları ile açılıyor; kalbinde iris çiçeği özü, Isparta gülü olarak da bilinen rosa damascena ve cypriol esansı, dip notalarında ise paçuli, vanilya ve meşe yosunu var. Cinsiyetsiz bir doğası olan Constantinople’un karakterli baharatlı kokuları sevenleri heyecanlandıracağını düşünüyorum. Bu arada parfüm İngiltere’de satışa çıktıktan sonra kısa süre içinde tükenmiş. İllüstrasyon sanatçısı Fee Greening’in eski İstanbul manzaralarını hayal ederek tasarladığı iki farklı ipek eşarp da, bana göre en az parfümün kendisi kadar özel parçalar. (Sınırlı sayıda üretilen eşarplar Beymen’den yapılan Constantinople alışverişlerinde hediye olarak veriliyor.)  İstanbul için yaratılabilecek parfüm ihtimalleri sonsuz, ancak Constantinople kesinlikle dikkate alınması gereken, kendine has bir başlangıç.

Ariana Grande ve Harry Styles’dan kozmetik girişimleri

28 yaşındaki şarkıcı Ariana Grande yeni markası r.e.m. beauty’yi geçtiğimiz hafta tanıttı. 1960’ların André Courrèges tasarımlarını andıran, uzay ilhamlı ambalajların sıradan kozmetik ürünlerine benzememesi için çok uzun süre çalıştıklarını anlatan Grande, ilham kaynakları arasında Black Mirror ve Star Trek’i de sıralıyor. Hayvanlar üzerinde test edilmeyen vegan markanın stratejisi, streetwear markalarının yaptığı gibi sınırlı sayıda üretilen koleksiyonların tüketici ile buluştuğu “drop” sistemiyle ilerlemek olacak. Kozmetik pastasından bir pay arayan bir diğer isim ise Harry Styles. Markanın ilk koleksiyonu Perfect Pearl’ün ambalajlarının yanı sıra, çift taraflı dudak ve göz serumundaki bamya özü dikkat çekiyor.

Ariana Grande’nin markası uzaydan ilham alıyor.
Ariana Grande’nin markası uzaydan ilham alıyor.