28 Mart 2024, Perşembe
23.12.2022 04:30

2022’nin en iyi filmleri

Bu yıl platformlarda ve salonlarda iyi filmler izledik. Sinemalardaki bilet satışları da eski günlere dönmese de en azından “Biz daha ölmedik” dedirtti

The Batman 

Bu sene izlediğimiz en iyi süper kahraman filminde yönetmen Reeves bazı sahnelerde karanlığı öyle kullanıyor ki; sakladığı detaylarla bile seyircisini doyuma ulaştırıyorken, hikayenin erotizmini de Zoe Kravitz’in bol yakın plan çekimli yüzüyle inşa ediyor. Melankolik ve tansiyonu yüksek, koyu, üç saatlik epik bir macera... (Vizyon)

Top Gun: Maverick 

90’lar sinemasına şık bir saygı duruşu. Herkes üstüne düşen her şeyi çok iyi yapıyor filmde ama kim ne derse desin bu bir Tom Cruise filmi! Cruise’un gerçekten uçak kullanması, tüm tehlikeli sahneleri bizzat yapması ve azar azar, fazla hissettirmeden yaş alıyor görünmesi bize de genç hissettiriyor... (Vizyon)

Her Şey Her Yerde Aynı Anda (Everything Everywhere All at Once) 

Aile içi iletişim meselesine farklı bir yaklaşımla kafa yoran bir film. Ailenin annesinin, kendi hatalarıyla ve hoşgörüsüzlüğü ile tanışması üzerine kurulmuş ve bir dolu parlak, şaşırtıcı fikir barındıran bilim-kurgu/fantastik hikayenin üzerinde yükselen bir anne-kız kapışması... (Netflix)

Kırmızı (Turning Red)

Özellikle kız çocuklarına özgüvenli olmalarını öğütleyen hikayesiyle hem oldukça feminist hem de fantastik hikayesine rağmen çok da gerçekçi. Farklı ırk ve kültürleri bir araya getiren yapısıyla, pozitif mesajları, renkli esprilerle donatılmış sahneleri ve zekasıyla bir çocuk filminden de fazlası. (Disney+)

Elvis 

Daha ilk konserlerinden itibaren kadınların ve genç kızların yoğun ilgisini çeken Elvis Presley, hem siyasi otoriteyi hem de tutucu erkekleri kıskançlıkla karışık bir şekilde rahatsız etmiş. Film Elvis’in popüler kültür üzerindeki etkisini rengarenk bir sinematografiyle anlatırken bir ‘arzu nesnesi’nin trajik hikayesini gözler önüne seriyor. (Vizyon)

RRR

Hindistan’dan bütün dünyaya yayılan devasa bir ilginin sahibi olan bu üç saatlik görsel şölenin en güzel anları sadece mantık sınırlarını zorlayan aksiyon sahneleri değil. İki kahramanın birlikte nefis bir koreografiyle dans ederek şarkı (Naatu Naatu) söyledikleri sahnedeki muazzam performansları da kolay unutulur gibi değil. (Netflix) 

Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok (All Quiet on the Western Front)  

Gerilimi sürekli diri tutan tedirgin müziğin, koyu renklerin ve ölçülü bir loşluğun eşlik ettiği; ani şiddet anları içeren kalabalık geniş plan savaş sahneleriyle de seyirciyi hep diken üstünde tutuyor. (Netflix)

Ayrılma Kararı (Decision to Leave) 

İhtiyar Delikanlı (Oldboy) filmiyle hepimizi kalbinden vuran Güney Koreli üstat Park Chan-Wook son filminde kamerasıyla ve farklı parlak buluşlarıyla bize bir polisiye hikayesi kisvesi altında âşık olmanın şiirini yazıyor. (MUBI)

Avatar: Suyun Yolu (Avatar: The Way of Water)

192 dakikalık süresini bir saatmiş gibi hissettiren, bizi Pandora adlı hayali bir cennet gezegende sürükleyici bir hikaye eşliğinde dolaştıran yeni James Cameron filmi. ‘Sinema filmi’ kavramının öyle çok da kolay ölmeyeceğini haykırmak için yapılmış sanki. (Vizyon)

GÖZDEN KAÇMASIN
Kadın Kral / The Woman King (Vizyon), Bergman Adası / Bergman Island (beIN Connect), Okul Tıraşı (MUBI), Prey (Disney+), The Gray Man (Netflix), Barbarian (Disney+), Cici (Netflix) 

Salonlardan rakamlar: 370 2022’de vizyona giren film sayısı, 178 2022’de vizyona giren yerli film sayısı, 34 milyon 2022 muhtemel toplam bilet satışı