13 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
21.04.2023 04:30

Bayram şekeri filmler

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda sinemaya gitmeyi planlıyorsanız işte vizyondan çocuklara özel yapımlar

Süper Mario Kardeşler (7+)

Dünyaca ünlü oyun şirketi Nintendo’nun 1985 yılında ürettiği popüler video oyunu Süper Mario Kardeşler (Super Mario Bros.) ilk ‘ilerlemeli’ platform oyunuydu ve sonrasında da bolca taklidinin ve benzerinin çıkmasına neden olmuştu. Oyunda sıradan hatta hafif tıknaz bıyıklı bir tesisatçı olan Mario’nun hayali bir ülkedeki Prenses Peach’i kurtarma macerası tecrübe ediliyor.

Oyunun tüm ülkelerde yine büyük ilgiyle karşılanan bu animasyon film uyarlamasında Mario ve Luigi kardeşler Brooklyn’de yaşayan İtalyan asıllı kalabalık bir ailenin tesisatçılık yapan iki kardeşi. Şehirde yaşanan bir kanalizasyon arızasına müdahale edip ailelerinin de takdirlerini almak istiyorlardır artık. Ama bir şekilde başka bir evrene ışınlanırlar ve iki kardeşin yolları ayrılır. Mario, Luigi’yle ulaşmak için çok büyük zorlukları aşmak zorundadır. Çünkü Prenses Peach ile evlenip bütün evrenlere hakim olmak isteyen Bowser adlı zorba bir kral, Luigi’yi esir almıştır. Mario bu fantastik evrende Prenses Peach sayesinde kendi öz güvenini kazanır ve hem prensese yardım etmek hem de kardeşini kurtarmak için harekete geçer.
Video oyunlarından uyarlanan filmler güçlü hikayeleri olmayan, daha eğlence odaklı zorlama filmler oluyorlar. Ama Süper Mario Kardeşler Filmi, sadece oyunun popülerliğine yaslanmayıp tıpkı Lego Filmi’nde de olduğu gibi hem eğlendirmek hem de çocuklara faydalı bir hikaye anlatmak niyetiyle oluşturulmuş. 80’lerin güzel pop müzikleriyle de süslenmiş eğlenceli ve bol maceralı bir film.

Güçlü bir dostluk

Mario ve Luigi arasındaki kardeşlik bağı çok güçlü. Birbirleriyle çok uyumlular ve ne olursa olsun birbirlerini korumaya çalışıyorlar. Hikaye en çok Mario üzerine kurulu. Onun öz güvenini kazanması, ailesinden kabul görme arzusu ve cesaretini test etmesi işleniyor sıkça. Çok güçlü bir kötü karakter olan Bowser’a karşı Mario ve diğerleri bir araya gelip dayanışma gösterirler. Prenses Peach de iyi yazılmış bir kız karakter. Mücadeleci, kararlı, korumacı ve akıllı bir kız olarak erkek karakterler karşısında hiç ezdirilmemiş; iyi bir denge tutturulmuş.

Film, hem dublaj hem de altyazılı seçenekleriyle vizyona çıktı. Pek çok ülkede olduğu gibi bizde de 6+ yaş sınıfı aldı. Doğrusu 6 yaş altındaki çocukların yer yer ürkeceği kimi küçük anlara sahip. Özellikle Bowser ve adamlarının ilk gözüktüğü sahne, Luigi’yi kovalayan zombi iskeletler, kardeşlerin gittikleri evde evin köpeği tarafından tehdit edildikleri sahne (köpek fobisi olanlar dikkat etsin) hassas çocukları biraz etkileyebilir. Aksiyon sahnelerinde de gürültülü patlama sahneleri var biraz. 

Ella Bella Bingo (6+)

Aynı isimli Norveç yapımı animasyon dizisinden uyarlanan bu sinema filminde aynı mahallede yaşayan ve birbirleriyle çok iyi arkadaş olan Ella ve Henry’nin arasına mahallelerine taşınan zengin bir ailenin çocuğu olan Johnny de katılır. Ancak bir süre sonra Henry ortadan kaybolur. Ella ve Johnny onu aramaya başlarlar.
Bu hikayede arkadaşlık, empati, arkadaşlar arasındaki kıskançlık gibi temalar işlenmekte. Okul öncesi çocuklar için etkili pozitif mesajlar veren; parlak, sevimli bir film. Daha büyük çocuklar biraz sıkılabilir ama...

Mannu Çanakkale’de (4+)

TRT Çocuk iştirakli filmin başardığı en güzel şey, bol kaçma kovalamacalı bir soygun hikayesine Çanakkale’de geçen tarihi olayları çocukların ilgisini çekecek şekilde yedirmesi, çocuklara tarih bilincine yönelik hatırı sayılır mesajlar vermesi. İzleyen çocuklar filmin kahramanlarıyla birlikte Çanakkale’nin önemli yerlerini geziyorlar hikayede. Aynalı Çarşı, Truva Atı ve Çanakkale Şehitliği gibi tarihi yerler sıkıcı ve didaktik olmayan bir şekilde anlatılıyor. Çocukların çok sevdiği, şarkıcı Sefo’nun Bilmem mi? şarkısı da iki kere kullanılmış...