20 Nisan 2024, Cumartesi
09.05.2023 14:00

Hızlı ve Öfkeli serisi neden böyle uzadı?

Geçen hafta onuncu filmiyle karşımıza gelen ve bitmesi bile üç film sürecek olan aksiyon serisi Hızlı ve Öfkeli’nin, senaryolarının güdüklüğüne rağmen bu kadar sürmesinin sebepleri neler?

Hızlı ve Öfkeli serisinin 2001 yapımı ilk filmi karizmatik sokak yarışçısı Dominic Toretto’nun (Vin Diesel) liderliğini yaptığı bir hırsız çetesinin içine sızan polis memuru Brian O’Conner’ın (Paul Walker) heyecanlı hikayesini anlatıyordu. Usta şoförlerden oluşan bu çete, soygunlarını modifiye edilmiş, güçlü motorlu arabalar eşliğinde yapmaktadır... Brian zaman geçtikçe Dominic’le sağlam bir dostluk kurar, onun kız kardeşi Mia’ya da aşık olur. Aslında dünyanın en bilinen polisiye klişelerinden biri...

İkinci film Brian’ın polisliği bırakıp ‘aile’den biri olmasıyla renkli ama kof bir devam filmiydi. Üçüncü film de aynı evrene ait ama başka karakterleri ele alan bir gençlik filmi havasındaydı. Ne olduysa dördüncü filmden itibaren oldu. Dom’un dilinden çetesi için ‘ailem’ kelimesi düşmez oldu. İnsanlık için çok değerli bir misyon gerçekleştiriyorlarmış gibi davranan bir aile!

Üst ligden isimler eklendi

Filmler geldikçe o sıralar moda olan aksiyon filmlerinden esinlenmeler ve etkiler bu filmlere de taşınmaya başladı. Mesela Rio’da geçen beşinci film açıkça Bourne serisinin etkilerini taşıyordu. Vin Diesel’in karşısına polis olarak daha büyük bir karşı-kutup konulmuştu: Dwayne Johnson. Altıncı filmde o da ‘aile’nin bir üyesi oluverdi!

Jason Momoa


Sonrasında gelen filmlerin hacmi ve bütçesi giderek büyümekle kalmadı; oyuncu kadrosuna da Jason Statham, Kurt Russell, Tony Jaa, Luke Evans ve John Cena gibi başka aksiyon oyuncuları; Oscar kazanmış daha üst ligden Charlize Theron, Helen Mirren gibi isimler katıldı. Karakterler çoğalınca hikayelerin zeka düzeyleri ve olayların neden-sonuç bağlamları zayıflamaya başladı. Hatta bu yüzden kariyerinin başında daha prestijli bir gelecek vaat eden Vin Diesel’ın oyunculuğu da filmler ilerledikçe köreldi! Aksiyon sahnelerindeki mantık da giderek ‘şimdi öyle büyük bir şey yapalım ki salondan oha sesleri çıksın!’ seviyesinde kurulduğu için uçaklar, tanklar, denizaltılar bitince dokuzuncu filmde iş arabayla uzaya çıkmaya kadar vardı!

Amaç artık sadece eğlence

Mesele sadece aksiyon sahnelerinin büyüklüğü değil elbette. Nitekim son dört-beş filmdir arabalı sahneler Mad Max: Fury Road filmindeki kadar ‘gerçek’ değil, bilgisayar desteğine de hatırı sayılır bütçe ayrılıyor. Kimse bu filmlere iyi bir hikaye izlemek için gelmiyor zaten. Önemli olan ‘aile’nin kahramanlıkları! Paul Walker’ın acı bir kaza sonucu gerçekleşen beklenmeyen ölümü serinin sahibi Vin Diesel tarafından kabullenilmiş değil. Walker’ın Brian karakteri bir şekilde yaşatılıyor hâlâ. Hatta Diesel, Walker’ın seride hiç ölmeyeceğini bir söyleşisinde belirtmiş bile.
Hızlı arabalar, sert erkekler, bira-barbekü partileri, hızlı şarkılar ve her yarış sahnesinde genellikle dolgun kalçalarını sallayan güzel kadınlarla oluşturulan bu filmler dişli kadın karakterlerleriyle de aşırı maskülen intibayı kırmaya çalışıyor yine de. Michelle Rodriguez, Charlize Theron, Jordana Brewster, Nathalie Emmanuel, Gal Gadot ve onuncu filmde ekibe katılan Brie Larson aksiyon sineması kalıplarına göre erkeklerin dünyasında dişiliklerini kaybetmeden var olmayı başaran karakterleri canlandırıyorlar. 

Hızlı ve Öfkeli Evreni

2001 - Hızlı ve Öfkeli (The Fast and The Furious)
2003 - Daha Hızlı, Daha Öfkeli (2 Fast 2 Furious)
2006 – Hızlı ve Öfkeli: Tokyo Yarışı (The Fast and The Furious: Tokyo Drift) / İlk iki filmle sıkı bağları olmayan başka karakterlerin hikayesi.
2009 – Hızlı ve Öfkeli 4 (Fast & Furious)
2011 – Hızlı ve Öfkeli 5: Rio Soygunu (Fast Five) / Serinin final filmlerine doğrudan bağlantı kuran ve Dante Reyes (Jason Momoa) karakterinin kökenini anlatan film.
2013 – Hızlı ve Öfkeli 6 (Furious 6)
2015 – Hızlı ve Öfkeli 7 (Fast & Furious 7) / Paul Walker’ın olduğu son film
2017 – Hızlı ve Öfkeli 8 (The Fate of the Furious) / Denizaltının aksiyona katıldığı ve Charlize Theron’un dahil olduğu film.
2019 – Hızlı ve Öfkeli 9 (F9) / Serinin iki karakterinin arabayla uzaya çıktığı bölüm.
2019 – Hızlı ve Öfkeli: Hobbs ve Shaw
Jason Statham ve Dwayne Johnson’ın karakterlerinin bir araya geldiği ve aynı evren içindeki bağımsız bir macera.
2019-2021 – Casus Yarışları (Fast & Furious Spy Racers)
Ergen kahramanları olan ve 12+ yaşlardaki çocuklar için üretilmiş aksiyonu bol bir Netflix animasyon dizisi.
2023 – Hızlı ve Öfkeli 10 (Fast X)