13 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
12.05.2023 04:30

Klasiklere farklı yorumlar

Peter Pan & Wendy 10+


Disney’in yeni Peter Pan uyarlaması biraz karanlık ve bazı şiddetli detaylar da içeriyor. İngiltere’de üç çocuklu bir ailenin ergen kızı olan Wendy, yatılı okula gitmeye hazırlanmaktadır. Ama aslında bu konuda çok isteksizdir. Büyümek de istemiyor, büyümeyi sıkıcı buluyordur. Tam bu ruh halindeyken küçük peri Tinker Bell ve gölgesini kovalayan Peter Pan çıkagelir. Irk çeşitliliğiyle bir kez daha ele alınmış ünlü çocuk klasiği. Tinker Bell bu sefer siyah bir kız. Peter Pan ve Varolmayan Ülke’deki diğer çocuklar da tam ırksal çeşitlilik barındırıyor. Disney 1953’teki animasyon filminden uyarlama yapmış doğrudan. Ama biraz karanlık sahneleri var. (Disney+)


Ella: Sihirli Yolculuk / Ella 9+


Biraz Sindirella, biraz Şrek, birazcık da Shakespeare eklenmiş ve ortaya tatlı bir masal filmi çıkmış. Film Ella adlı kızın bir masal ülkesindeki doğumuyla başlar. Garip hediyeleriyle ünlü bir peri ona doğum hediyesi olarak “itaat etme” büyüsü yapar. Ella böylece kim ona emir cümlesi kurarsa ona karşı konulamaz biçimde itaat etmek zorunda kalır. Tüm çocukluğu boyunca bunun acısını çeken Ella, babasının ikinci evliliğini yapma kararı aldığında daha da zor duruma düşecektir. Çünkü üvey kardeşi Ella’nın zayıf noktasını keşfeder. Sürekli başkalarına itaat etmeye programlanmış bir kızın buna karşı verdiği mücadele, özellikle kız çocuklarının bağımsız ruhlarını geliştirmeleri açısından önemli. (TOD TV)

Cimri Scrooge / Scrooge – A Christmas Carol 9+

Charles Dickens’ın ölümsüz eseri Bir Noel Şarkısı’nın bir Netflix uyarlaması animasyonunda Ebenezer Scrooge, çok zengin olmasına rağmen kimseye yardım etmeyen, tam tersi kötü bir tefecilik geçmişi olan, alacaklarını zorbalıkla toplayan çok cimri, bencil, merhametsiz ve huysuz bir adamdır. Noel arifesi gecesinde yıllar önce hayatını kaybetmiş iş ortağı Marley’nin hayaleti ona görünür. Hayalet Ebenezer’e bu gece üç ziyaretçisi olacağını ve onları iyi dinlemesi gerektiğini söyler. Üzerinde uğraşılmış müzikleriyle de dikkat çekici bir film. Ancak hikayenin bazı yerleri orijinalinde de diğer uyarlamalarında da zaten korkunçtur. Üzerine daha da eklemek küçük çocukları hikayenin özünden uzaklaştırıyor biraz. (Netflix)