05 Kasım 2024, Salı Gazete Oksijen
12.02.2021 04:30

Bodrum savunması çağrı grubu: "Ruhsatsız projesiz kazıya razı değiliz!"

Sadece Bodrum’un değil, Türkiye’nin de gündemine giren şu “külliye meselesi”nin önce bir geçmişini özetleyelim: 1- 2012 yılında dönemin Ortakent-Yahşi Belediyesi 219 ada, 10 parseldeki 3 bin metrekarelik araziyi sosyal kültürel ve dini alan olarak belirliyor. 2- 2015 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı, verilen parselin de dışına taşarak 10 bin 300 metrekarelik bir alana 100 milyon lira bütçeli, beş katlı, dev bir “İslam Kültür Ve Medeniyeti Tanıtım Ve Bilgilendirme Merkezi” yapmaya karar veriyor. Burası turistik tesislerin, Camel Beach’in ve yazlıkların bulunduğu Kargı Koyu’na bakan çok dik eğimli bir yamaç. 3- Aynı yıl yüklenici firma yapı ruhsatı almak için Bodrum Belediyesi’ne başvuruyor. Bodrum Belediyesi mevcut imar planlarına ve mevzuata uygun olmadığı için başvuruyu reddediyor. 4- Bunun üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı projeyi alıp Muğla Valiliği’ne bağlı olan Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne başvuruyor. Müdürlük, belediyenin mevzuata aykırı dediği projeye Ocak 2016’da yapı ruhsatı veriyor. 5- Gelişmelerden haberdar olan Bodrumlular büyük tepki gösteriyor. Külliye projesinin Bodrum mimarisine uygun olmadığını savunan TMMOB ve Şehir Plancıları Odası ruhsatın iptali için Danıştay’a başvuruyor. 6- Tepkilerden sonra inşaat çalışmaları duruyor. Ta ki iki ay öncesine kadar. Geçen Aralık ayının başında 219 ada, 10 parselde hummalı bir hafriyat çalışması başlıyor ve tabii gözler Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’a çevriliyor. 7- 29 Ocak’ta yayınlanan söyleşimizde Aras bize şu açıklamayı yapıyor: “Orada 9 yıllık bir süreç var ve gelinen son noktada sadece cami bölümünü yapmaya karar verdiler.  Diyanet Vakfı’nın yetkilileri de Ak Parti vekili Mehmet Çiçek de Bodrum Müftümüz de aynı şeyi söyledi. Şu an sadece camiyi yapmak niyetindeler. Hafriyatı da ona göre yaptılar.”

Bodrum Savunması Çağrı a açıklamasındaki şu sözler tüm Bodrumlular içindi: Bu güzel kenti seviyoruz ve rant hesaplarıyla ona zarar verecek, kimliğinden uzaklaştıracak her türlü saldırıya karşı Bodrum’u savunmaya kararlıyız. Her kurumu, her yurttaşı savunma hattında yerini almaya davet ediyoruz. Bodrum’un talan edilmesine razı değiliz. Ya siz?
Bodrum Savunması Çağrı a açıklamasındaki şu sözler tüm Bodrumlular içindi: Bu güzel kenti seviyoruz ve rant hesaplarıyla ona zarar verecek, kimliğinden uzaklaştıracak her türlü saldırıya karşı Bodrum’u savunmaya kararlıyız. Her kurumu, her yurttaşı savunma hattında yerini almaya davet ediyoruz. Bodrum’un talan edilmesine razı değiliz. Ya siz?

“Yeni ruhsat şart”

Çalışmaların tekrar başlaması üzerine Bodrum Savunması Çağrı Grubu geçen hafta bir açıklama yaparak son durumu kamuoyuyla paylaşmak istedi. Mevzuata dayanarak yaptıkları çok teknik iki itirazları ve gösterdikleri bir yol var: “1-Burası için alınan ruhsatın süresi ilk iki yıl hiçbir inşaata başlanmadığı için Ocak 2018’te bitti. 2-Zaten beş yıl önce aldıkları ruhsat da iki ayrı parsel üzerine planlanmış külliye projesine verilmişti. Oysa bugün bu parsellerden yalnızca birisine ve külliye değil, sadece cami yapılmasının planlandığını söylüyorlar. Tüm temel proje bilgileri değiştiği için ruhsat üzerinde yenileme yapılamaz. Bu durumda Türkiye Diyanet İşleri’nin yasal mevzuata uygun bir cami projesi hazırlatıp Bodrum Belediyesi’nden yeni bir yapı ruhsatı talep etmesi gerekiyor.” Bodrum Savunması Çağrı Grubu’nun şu an acil isteği ise şu: “Yıllardır hiçbir çalışma yapılmayan parselde, imar durumuna ve mevzuata uygun bir proje sunmadan, yeni bir ruhsat almadan, yangından mal kaçırır gibi telaşla iki aydır kazı çalışması yapılmasına razı değiliz. Kazı çalışmaları derhal durdurulmalı ve Danıştay’da görülmekte olan ruhsat iptali davası sonuçlanana kadar inşaat faaliyetine izin verilmemelidir.”