
- Prof. Dr. İlber Ortaylı: Cahit Kayra 1917 Trabzon doğumludur. 1938’de Atatürk’ün değiştirmiş olduğu isimle Siyasal Bilgiler Okulu’nu (Mülkiye Mektebi’ni) bitirerek maliye bürokrasisine adım atmıştır. Üç yıllık maliye müfettiş muavinliği döneminden sonra 1941’de maliye müfettişi olmuş, mesleğinin daha ilk basamağında iken saptanan çalışkanlık ve yetenekleriyle 1942 ortalarında hazırlanan ve yürürlüğe giren Varlık Vergisi uygulamalarını düzenleyen bakanlıktaki üst kurulda yardımcı olarak yer almıştır.
- Cahit Bey aşırı milliyetçi değildir, cumhuriyetçidir. Dolayısıyla onun yazdığı Varlık Vergisi üzerine kitapta yetkili uzmanın verdiği rakamları, yorumları, açıklamaları bulursunuz. Varlık Vergisi üzerine konuşanların fikir ve yorumlarına saygı duyulur; ancak bu gibi eserleri göz önünde bulundurmaları gerektiğine şüphe yoktur.
- Cahit Kayra gibi ölçülü ve titiz bir tarih yazarının anlattıklarının ve yazdıklarının yakın tarihçiliğimiz için bir kazanç olduğu kanısındayım. … Cahit Bey’in her kitabı okuyanlar için bir kazançtır. Bu berrak hafızalı, geniş bilgili, titiz yazarımıza ancak verimli çalışmalar dilenir. (Milliyet, 20.01.2013)
- Mehmet Baydur:Cahit Kayra’nın 1938 Kuşağı / Olaylar, İnsanlar, Anılar başlıklı eseri, 12 Eylül’ün karanlığına kadar uzanan, olağanüstü bir el tarafından yazılmış siyasî bir analiz. Yaşam öyküsünü anlatırken Türkiye’yi anlatıyor Kayra. Mizah, ironi, iyimserlik, kötümserlik, akılcılık, devrimci bir cumhuriyet sevdalısının hayata ve politikaya hem içerden hem dışarıdan bakabilmesi. Genç kalmayı başarmış, kendisiyle de dalga geçebilme yetisine sahip olan olağanüstü bir insan Cahit Kayra. (Cumhuriyet, 22.4.2001)
- Prof. Dr. Emre Kongar: Cahit Kayra’yı 1970’li yılların sonuna doğru Ankara’da politikacı olarak tanıdım... Ecevit’in 1977 seçimlerinden önce, CHP programını yeniden yazmak için Göreme Sokak’ta oluşturduğu “Beyin takımının” koordinatörüydü! Bir politikacı kimliğiyle tanıdığım bu büyük insanın büyük bir yazar da olduğunu ancak yıllar sonra Bodrum üzerine yayımladığı öykü kitabı ile anladım. “Bodrum Üzerine Çeşitlemeler” adlı öykü kitabı muhteşem bir eserdir: İnsan ruhunun derinliklerine işleyen bir gözlem gücünü ve son derece çarpıcı, ince bir mizah anlayışını yansıtır. Gerek araştırma gerekse edebiyat alanında pek çok yapıt sahibi olan Kayra, bu yıl Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü’nü, son araştırma kitabı olan “Cumhuriyet Ekonomisinin Öyküsü 1923-1950 / Devletçilik: Altın Yıllar” adlı eseriyle kazanmıştır …Kayra’nın tüm kitapları okunmadan Cumhuriyet tarihi bütünüyle anlaşılamaz! (Cumhuriyet, 14.12.2013)
- Cemal Süreya: …Humour bir silah gibi değil, ne bileyim, bir şiir gibi gelişiyor Kayra’da… Cahit Kayra’nın başarısı başka nereden geliyor diye düşündüm. Kime benziyor? Vittorio de Sica’nın yönettiği aynı zamanda baş kişiyi oynadığı filmlerin tadı var. (Milliyet Sanat Dergisi)
- Güngör Uras: Mülkiyeli büyüğümüz Cahit Kayra “Marjinal İktisat Teorileri” isimli kitabından sonra şimdi de “Marjinal Siyaset Teorileri”ni yazdı. Tarihçi Kitabevi tarafından bastırılan Marjinal Siyaset Teorileri’nde Cahit Kayra, “mizahi bir anlatım ile” politikaya yeni soyunacaklara yol gösterir gibi yaparak, Türkiye’de politika sahnesindeki oyunları sergiliyor. Ustamızının politikaya yeni soyunacaklara önerilerinden bazılarını özetleyerek aktaracağım.
- Politikada yalan söylemek helaldir: Yalan ne kadar gerçek dışı olsa da, bir tortu bırakır. Eski Yunanlılar derler ki: “Sonsuz doğrular yoktur ama sonsuz yalanlar vardır.” İhtiyatlı yalan işe yaramaz. Uyduracaksanız okkalı yalan uydurmalısınız.
- Suçlayanı suçlayın: Siyasetçi suçlama ile karşılaşabilir. Suçlamanın delilleri de olabilir. Ana gerçek bir siyasetçi suçlamadan yılmaz. Suçlayanı suçlar. Suçlayarak hücum eder: “Kanıtla. Kanıtlayamazsın... Çünkü yalancısın. Şerefsizin birisin. Komünistsin. Eşcinselsin...” Böylece deliller gürültüye gider. Suçlanan değil, suçlayan suçlu duruma düşer.
- Devamlı mağduru oynayın: Türk insanı mağdurun yanındadır. Çünkü yıllar boyu kötü şartlarda yaşamıştır. Savaşlar, mezhep kavgaları, haksızlıklar, açlık, hastalıklar. Sonu gelmeyen mağdurluk. Sel gelmiş köyü götürmüş. Dede Yemen’den geri dönmemiş, Babasını Yunanlı kesmiş. Jandarma zulmünden yaka silkmiş...
- Savunmayın, daima saldırın: Halkın gönlünü çelmek istiyorsanız, her söyleme şöyle başlayın: “Bunların yapmadıkları kalmadı. Bunlar bizi inim inim inlettiler. Aç bıraktılar. Ekmeği karneye bağladılar. Camilere arpa doldurdular. Varlık vergisi aldılar...”
- Savunmaya gerek yok. Devamlı saldırın: Düşmanla karşı karşıyasınız. Hangi tarafın güçlü olduğu önemli değil. Saldıran siz olun. Kavga ederken bağırın, nara atın, acayip sesler çıkarın. Karşı tarafa küfürler, tehditler savurun. (Eskiler kılıç ve kalkanla düşmana saldırırken arkada bando kahramanlık marşları çalardı.)
- Savunmayı katiyen düşünmeyin: Gözünüz pek olacak. Size hırsız diyene baskın çıkın: “Bana hırsız diyenin alnını karışlarım. Esas hırsız sizsiniz. Hırsız olduğunuzu herkes biliyor” deyin.
- Gündem yaratın: (Gündem yaratma Türk işi bir politik “innovation”dur.) Herhangi bir nedenle kamuoyu aleyhinizde ise, herhangi bir nedenle eleştiriliyorsanız, kolayı var. Gündem yaratın. Bizim kamuoyu çabuk unutur. Kurtuluş Savaşı’nı bile unutmadı mı? Yeni gündem yaratın. Aleyhinizdeki gündemi unutturun... Gündem yaratırken kamuoyunu etkileyecek büyük yalanları kullanabilirsiniz.
- Panem et circenses: Eski Roma’da Juvenal adında bir şair varmış. O dermiş ki, “Panem et circenses.” Türkçesi, “Roma halkına ekmek ver, bir de sirk oyunları... Ondan sonra istediğini yap... Ses çıkarmazlar...”
- Türk halkı kanaatkârdır: Türk halkının yatırım, üretim, cari açık, büyüme gibi konulara ilgisi yoktur. Halkımızın büyük kesiminin derdi geçinecek kadar havadan para, havadan sosyal yardım, bedava sağlık hizmetidir. Halka ekonomik büyümeden, yatırımdan, dış borçtan söz edecek yerde, yapılacak gıda yardımlarını anlatın. Emekliliğin kolaylaştırılacağını söyleyin.
- Bunlar Cahit Kayra’nın kitabında yer alan anlatımların belli bölümleri. Ustamız, “kendi yapmadıklarını, daha doğrusu yapamadıklarını başkalarına tavsiye ediyor. Tavsiyeler riskli. “Ben şahsen hepsini aktarmaktan çekindim... (!) İyisi mi siz kitabevinden Marjinal Siyaset Teorileri’ni satın alarak, evinizde gizli saklı (!) okuyunuz. Anlatım mizahi, okuması kolay…(Milliyet, 11.01.2015)