22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
09.06.2023 04:42

Yeni ekonomi yönetiminden hangi adımlar bekleniyor?

Seçim sonrası piyasalarda beklenen sıcak günler başladı. Hafta ortasındaki kur hareketinde talebin daha çok yurt dışı kaynaklı olduğunu gördük. Piyasa yeni ekonomi yönetimini gözlüyor: Kurda hızlı bir düzeltme mi olacak, kademeli bir yükseliş mi?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve yeni dönemde TCMB Başkanı olarak ismi geçen Hafize Gaye Erkan’ın ekonominin rüya takımı olması bekleniyor. Elbette bu beklentinin gerçekleşmesi için öncelik “istikrar ve bağımsızlık”.  Dile kolay 5 yılda 5 Merkez Bankası Başkanı ve 5 Hazine ve Maliye Bakanı eskittik…

Seçilmesi halinde Erkan Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı olacak. Bank of Singapore’un Dubai merkezli sabit getirili menkul kıymet araştırma müdürü Todd Schubert, “Türkiye Merkez Bankası Başkanı’nın bağımsızlığı ve prestiji son yıllarda azaldı. Erkan’ın Merkez Bankası Başkanı ve Şimşek’in Maliye Bakanı olarak bir araya gelmesi piyasa dostu bir rüya takımı olarak görülebilir” dedi. Bu iyimserlik Orta Doğu sermayesi için daha makul görülürken, Batı sermayesi Şimşek ve Erkan ikilisine temkinli iyimser yaklaşıyor. First Republic’te başkan ve baş yatırım sorumlusu gibi görevlerde yaklaşık 8 yıl geçirdikten sonra 1.5 yıl önce sürpriz bir şekilde istifa eden Erkan, New York merkezli ticari gayrimenkul finansman şirketi Greystone’un CEO’su oldu ancak birkaç ay sonra oradan da ayrıldı. Erkan, Princeton Üniversitesi’nden finans mühendisliği ve uygulamalı matematik alanında doktora derecesine sahip.