27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
03.02.2023 04:30

Bu glutensiz kiş sabır ve zaman ister

Karabuğday unu ve nohut unu ana malzemeler. İçinde ise kremalı bir karışım kullanıyorum. Bu kiş epeyi sabır ve zaman istiyor ama bazen de böyle, n’apalım...

12 Ocak

Evet, gün glutensiz hamur günü.

150 gram karabuğday ununu 100 gram nohut unu ve 5 gram tuz ile karıştırıyorum. 135 gram tereyağını küpleyip iyice soğuması için buzdolabına atıyorum. Bir de 50 gram suyu aynı şekilde buzdolabına. Bu cins hamur işlerinde her şeyin soğuk olması ve tereyağının erimemesi çok önemli, zira hamurun kıyır kıyır olmasını bu sağlıyor.

Yeterince soğuk olunca tereyağını keserek un karışımına yediriyorum. Makinede yapılabileceği gibi, iki bıçak yardımıyla keserek de yapmak mümkün, ben de öyle tercih ediyorum. Bezelye tanesi büyüklüğünde bir görünüm olunca suyu ekliyorum ama hepsini değil. Mümkün olan en az miktarla. Ayarlamak için mühim olan, hamuru mercimek köfte sıkar gibi sıktığında birleşip hamur gibi oluyor mu, ona bakmak lazım.

Kıvamını bulmuş hamuru tezgaha alıp yoğurmadan sadece bir araya getiriyorum. Bir kasap naylonuna sarıp dinlenmeye buzdolabına.