Eski derin dondurucuda güzel midyelerim vardı. Buzdolaplarının sayısını azaltırken onlara da bir pilav yapmanın vakti geldi diye karar verdim
Başlığı okuyunca… Ne alaka; di mi? Şöyle: Buzdolabı ve derin dondurucu sayımı azaltıyorum. Aslında stoklu çalışma prensibimi kontrol altına alma ümidi bu. Hani tereyağı siparişi mi vereceksin, söyle 40 kilo Kars Boğatepe Köyü’nden, bahar sütünden yapılan yağlar gelsin. Ya da Siyez bulguru mu lazım, Salim Kabaca’yı ara 30 kilo yollasın. Badalan mı çıktı, tam mevsimi, al bir 20 kilo al ayıkla, poşetle, dondur. Kafa böyle işliyor, n’apayım? Yılların alışkanlığı, herhangi bir kaliteli artizanal ürünü az almayı, siparişi küçük tutmayı beceremiyorum. Sonuç olarak da yıllar içinde sayıları artmış bir sürü buzdolabı ve bir sürü derin dondurucu var. Daha doğrusu vardı. Küçülmeye karar vermem altı ay öncesine dayanıyor. İşe sebze meyve hariç alışveriş etmeyerek, derin donduruculardaki malları tüketerek başladım. Kantin’den getirdiğim sanayi tipi ekipmandan vazgeçecek hale geldim geçtiğimiz ay. Onlar gitti. Sonra bugün, yaklaşık bir ay sonra da son aşamaya geldim. Bugün de ciddi bir operasyonla yeni düzene geçişi tamamladık. Ev tipi eski buzdolaplarını boşalttık. Onları da ihtiyacı olanlara pas ettik. İçlerindeki kalan malzemeyi yeni düzen içinde yerleştirdik. Şimdi oldukça makul bir sayıdayız. Hepsi A+++ iki buzdolabı ve bir dipfrize düştüm, hem daha az hem daha ekonomik. Benim için orta çaplı bir mucize sayılır.
Salça olmaz!
Eski derin dondurucunun birinde çok güzel iç midyelerim vardı, transfer sırasında onları çıkardım. Kenz gitmeden ona malzemeli bir pilav yapayım istiyorum. Akşama da şöyle zeytinyağlı midyeli pilav ılık-sıcak iyi gider. Midyeleri koydum kenara. Pirinci ısladım, bol kaynak su ve bol tuzla. Soğan hazırladım sıçandişi. Sarımsak, bolca, afilli tarafından. Yaz olsaydı domates koymak isterdim, onun yerine yazdan közlenmiş konservelenmiş biber soslarım var, gayet iyi olur. Bol maydanoz, kuş üzümü, limon kabuğu ve tabii ki Ayvalık sızma. Kendi bahçemin. Midyeler için bir tencerede su kaynattım, içine 2 tek defne yaprağı, 2 diş sarımsak ve 5-6 tane karabiber. Kaynayınca kıstım, içine midyeler. Maksimum 1,5 dakika. Fazlasına gerek yok, zaten pilavla da pişecekler. Fazla pişmiş midyeden hayır gelmez zaten, lastik gibi olurlar. Midyeler ve dolayısıyla midye suyum da hazır olunca işe koyuldum. Önce soğanları bolca zeytinyağında doğru tencerede, yani pilav için şart olan kuşhanede çevirmeye başladım. Onlar yumuşayınca kuşüzümleri, defne yaprağı, biraz kıyılmış maydanoz ve limon kabukları. Bolca karabiber, yeteri kadar tuz. Onlar da şöyle kıvamlarını bulunca biber sosu. Şimdi hemen sorulacak, “Salça olmaz mıydı?” diye. Hayır efendim, olmaz. En azından Şemsa’nın mutfağında olmaz. Salça konusundaki fikirlerim malum. Baz hazır olunca, suyu berrak akıncaya kadar iyice yıkadığım ve tabii ki iyice süzdüğüm pirinçleri ekledim tencereye. Başladım kavurmaya.
Üstü kapalı iki saat bekledi
Şimdi burada bir ayrım yapalım; malzemeli pilavlar yani soğan-midye-patlıcan -artık ne koyuyorsanız- hiçbir zaman düz tavuk suyuna ya da tereyağlı pilav gibi diri olamazlar. Hani kıvam olarak mümkün değil. Ama tabii bu da lapa bir pilav yapacaksın anlamı taşımaz. Sadece her bir tanesi diğeri gibi ayakta durmaz. Yine de kavurarak yapmayı tavsiye ederim. En azından lezzet için. Eğer hedefim ‘midye salma’vari bir şey olsaydı, daha sulu, daha ıslak; o zaman pirinci kavurmaz, salma tekniğiyle yapardım. Hedef o değil. Dolayısıyla pirinci de iyice kavurdum. Doğru an geldiğinde midyeleri içinde haşladığım suyu 1’e 1 ölçüde verdim, tuzunu tamamlayıp midyeleri de içine. Tencere kapağını kapa, o andan itibaren gerisi klasik pilavlar gibi. Göz göz olunca, aç kapağı bir karıştır, bezini ört, kapağı tekrar kapa, altını da mum gibi yap, tercihen amyantla, deme koy. Olduğunu düşündüğünde kapa, en az bir yarım saat daha demde üstü açılmadan bekle. Benim durumumda bunu ılık-sıcak arası servis etmeyi planladığım için, öyle üstü kapalı 2 saat bekledi. Sofraya geçeceğimiz zaman açtım kapağını, şöyle bir havalandırdım, içine bol maydanoz dereotu kıydım, bir de taze soğan ince ince, azcık birazcık limon suyu, bir diş ezilmiş sarımsak. İşte tamam. Dondurucu temizliğiyle başlayıp, şahane bir pilavla son buldum. Yanına bir salata yaptık, birer de tek koyduk, a.ca.yip oldu!