13 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
21.04.2023 04:30

Asırlık tatlı adresleri

Renk renk lokumlar, nostaljik akide şekerleri hepsi çocukluk anılarımızda yer eden nefis lezzetler. Bayramların olmazsa olmazı şekerleme ve tatlılar için bu kez istikamet tarihi tatlıcılar

Şekerci Cafer Erol

Bugün pek çok yerde şubesi var ama Kadıköy’deki Şekerci Cafer Erol’un yeri ayrı. Dükkandan içeri adım attığım anda akide şekerleri, drajeler, tatlılar, lokumlar raflardan “Beni al” diye göz kırpıyor. Hepsi çok iştah açıcı. Badem ezmesi de çok meşhur, özel bir reçete ile hazırlanıyor. Bayrama özel hediye kutuları da var. Rengarenk akide şekerleri, lokumlar, çikolatalar çocukluğumuzun neşeli bayram günlerine ışınlıyor beni bir anda. Yılbaşından Sevgililer Günü’ne özel günlerde Kadıköy şubesinin dış cephe dekorasyonu da fotoğraf tutkunlarının favorisi. Şekerci Cafer Erol, 200 yıla dayanan hikayesi ve geçmişiyle şehrin klasiklerinden. Yolum Kadıköy çarşıya düştüğünde bir kahve ve yanına tatlılarından sipariş ediyorum. Dışı çıtır, içi yumuşacık tulumba tatlısı ve ceviz tatlısı nefis. Masaya kurulup çarşının hiç durmayan hareketliliğini izlemek de başka bir keyif.

Ali Muhiddin Hacı Bekir

1777’de açılan şekerci dükkanında akide, lokum gibi şekerlemeler üreterek başlayan lezzet yolculuğu bugünlere kadar ulaşmış. Lokumlar, şekerleme, helva, çikolata, akide, ezme gibi lezzetleri var. Lokumları nefis. Güllü, fındıklı, kahveli gibi pek çok çeşidi var ancak favorilerim arasında ilk sırada kavrulmuş lokum var. Kadıköy, Eminönü, Beyoğlu gibi semtlerde şubeleri var ama en nostaljik mekanı bence Eminönü şubesi. Sirkeci, Eminönü arasındaki caddeden geçerken, dükkanın vitrini önünde durmamak elde değil zira lokumlara, şekerlere göz gezdirip yola devam etmek mümkün değil. Mutlaka nefis tatlardan biraz alınıp, evde kahve keyfine lezzet katılacak.