10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.09.2023 10:44 | Son Güncelleme: 07.09.2023 11:05

Apple sınırları test ediyor: Yeni iPhone pro'da fiyatlar 100 dolar artırılacak

Apple gelecek hafta iPhone 15'i tanıtacak. Teknoloji devinin 2019 yılından beri kullandığı birkaç farklı özellikle daha pahalı iPhone pro stratejisini yine kullanması bekleniyor. Bu defa fiyatların 100 dolar artırılacağını tahmin eden analistler Apple'ın sınırları zorladığını söyledi
Apple sınırları test ediyor: Yeni iPhone pro'da fiyatlar 100 dolar artırılacak

Apple, akıllı telefonlara yönelik küresel talebin azalmasına rağmen gelirlerini artırmaya çalışırken, insanların pro iPhone'lar için ne kadar ödeyeceklerinin sınırlarını test ediyor. Teknoloji şirketi, gelecek salı günü düzenlenecek yıllık tanıtım etkinliğinde iPhone 15'i tanıtacak. Wall Street Journal'ın haberine göre analistler şirket, amiral gemisi cihazının bazı güncellenmiş modelleri için fiyatları 100 dolar kadar yükseltecek. Bu yeni iPhone Pro modellerinin titanyum kasa, geliştirilmiş işlemciler ve yeni fotoğrafçılık için yeni özellikler içermesi bekleniyor.

"Doyum noktasına ulaştılar"

Tüketicileri premium modellere yönlendirme hamlesi son yıllarda Apple için olağanüstü bir şekilde işe yaradı ve satılan cihaz sayısı durgun olsa bile gelir ve kârı artırdı. Potansiyel fiyat artışları, enflasyon nedeniyle artan bileşen maliyetlerinin karşılanmasına yardımcı olacak ancak bazı analistler stratejinin yakında bir tavana çarpacağı konusunda uyardı.

Consumer Intelligence Research Partners'ın kurucu ortaklarından Josh Lowitz, "Profesyoneller muhtemelen doyum noktasına ulaştı. Bir ton yeni iPhone Pro müşterisi olduğunu sanmıyorum" diyerek uyardı.  Araştırma şirketi, 2017'den bu yana ilk kez, ABD'deki iPhone'ların ortalama satış fiyatının Haziran çeyreğinde 948 dolara gerilediğini ve geçen yılın aynı dönemine ve Mart çeyreğine göre daha düşük olduğunu söyledi. iPhone satışları 1 Temmuz'da sona eren çeyrekte yüzde 2,4 düşerek analist beklentilerinin biraz altında kaldı. 

Apple Finans Direktörü Luca Maestri Ağustos ayında yaptığı açıklamada "Akıllı telefon pazarı ABD'de son birkaç çeyrektir düşüşte" dedi. Çin de Apple'ın iPhone işi için büyüyen bir risk olabilir. Wall Street Journal'ın iddiasına göre Pekin kısa bir süre önce hükümet yetkililerine iş için iPhone kullanmamalarını emretti. Bu hamle, ülkenin yabancı teknolojiye olan bağımlılığını azaltmaya ve siber güvenliği artırmaya çalıştığı bir dönemde geldi. Geçmişte Çin, Apple için büyük bir büyüme kaynağı olmuştu. Apple'ın 2021 yılında büyük Çin olarak adlandırdığı bölgedeki satışları yüzde 70 oranında artarak diğer bölgelerdeki büyümenin çok üzerinde gerçekleşti.

Müşterileri ikna edebilir mi?

Apple, iPhone 15 lansmanına hazırlanırken karşılaşacağı zorluk, müşterileri Pro özelliklerinin pahalı bir değişiklik için yeterli olduğuna ikna etmek olacak. 2016'da ayrılmadan önce Apple'ın pazarlama ekibinde kıdemli bir direktör olan ve şu anda bağımsız bir teknoloji danışmanı olan Michael Gartenberg, "Tüketiciler için yeni Pro özelliklerinin ne olduğunu ayırt etmek giderek zorlaşıyor. Çoğu kullanıcı için iPhone 13 yeterince iyi olacak ve temel iPhone kamerası yeterince iyi fotoğraflar çekiyor" ifadelerini kullandı. 

Analistler, işlemci ve kameralardaki kademeli yükseltmelere ek olarak, yeni iPhone Pro'ların standart paslanmaz çelik iPhone'lardan daha hafif bir his için titanyum kasaya sahip olmasını bekliyor. Cihazlarda ayrıca standart sessize alma düğmesinin yerine, kamera uygulamasını hızlıca açmak veya el fenerini açmak gibi belirli eylemleri gerçekleştirmek üzere özelleştirilebilen bir düğmenin eklenmesi bekleniyor.

Şarj girişi değişecek

Daha ucuz temel model iPhone 15 cihazlarının daha az gelişmiş özelliklere sahip olması ve geçen yılki iPhone 14 Pro'da bulunan aynı işlemci çipiyle donatılmış olarak gelmesi bekleniyor. Hem iPhone 15'in temel modeli hem de Pro modelleri için önemli bir değişiklik, Apple'ın 2012 yılında iPhone 5'te tanıttığı tescilli Lightning konektöründen uzaklaşarak, Android telefonlar da dahil olmak üzere birçok elektronik cihazda yaygın olarak bulunan USB-C standardına sahip yeni bir şarj bağlantı noktasına geçiş olacak. Apple bu değişikliği Avrupa'da kabul edilen yeni yasalara uymak için yapıyor. 

Yeni bir standarda geçiş, bir sonraki iPhone'a yükseltme yapmak isteyen tüketiciler arasında bazı tereddütlere neden olabilir. UBS analisti David Vogt, "İnsanlar sırf yükseltme yapmak için yükseltme yapmayacaklar çünkü her yerde kablolarını değiştirmek zorunda kalacaklar. Belki de bu insanların biraz beklemesine neden olur" dedi.  Apple, akıllı telefon pazarı gerçekten yavaşlamaya başladığında dört yıl önce daha yüksek fiyatlı Pro iPhone'lara doğru yolculuğuna başladı. Apple, 2019 yılında müşterilere temel modelden daha gelişmiş bir kamera sistemi ve daha iyi bir ekran sağlayan iPhone 11 ile ilk Pro segmentasyonunu tanıttı. 

iPhone pro stratejisi işe yaradı

Yıllar ilerledikçe Apple, üst düzey telefonlarını ayırt etmek ve kullanıcıları Pro modellerini tercih etmeye ikna etmek için daha fazla özellik eklemeye başladı. Örneğin geçen yılki iPhone 14 Pro yalnızca daha gelişmiş yonga setiyle geliyordu. iPhone Pro stratejisi işe yaradı. iPhone fiyatları 2020'den beri değişmedi ancak daha fazla alıcı premium telefonları tercih ettikçe Apple'ın satışları arttı.

Şirket, 2019'dan bu yana iPhone gelirlerini yüzde 44'ten fazla artırarak 2019 mali yılında 142,4 milyar dolar olan gelirini 2022'de 205,5 milyar dolara çıkardı. Counterpoint Research'e göre bu büyüme, iPhone sevkiyatlarının aşağı yukarı aynı dönemde yalnızca yüzde 15 civarında ilerlemesine rağmen gerçekleşti. Şirket ayrıca 2019 ve 2022 mali yılları arasında toplam net gelirini yaklaşık yüzde 81 oranında artırmayı başardı. 

Son yıllarda Apple'ın iPhone satışlarına fayda sağlayan bir diğer faktör de 5G telefonlara geçişi teşvik etmek için kablosuz taşıyıcı sübvansiyonlarındaki artış oldu. Apple ilk 5G telefonunu 2020'nin sonunda iPhone 12 ile piyasaya sürdü. Bu sürüm 2021'de Apple için muazzam bir büyümeye yol açtı ve iPhone satışları o yıl yaklaşık yüzde 40 arttı.

"Apple için acı yıl, gelecek yıl olacak"

Danışmanlık şirketi BayStreet Research'ün kurucusu Cliff Maldonado, bu operatör sübvansiyonlarının iPhone 15'i zorlamak için bu yılın geri kalanında da devam etmesinin beklendiğini söyledi. Ancak gelecek yıl farklı bir hikaye ortaya çıkabilir. Maldonado, operatörlerin 5G telefonlara geçişi üç yıl boyunca sübvanse ettikten sonra karlılıklarını artırmaya çalışmaları nedeniyle sübvansiyonların nihayet ortadan kalkmaya başlayacağını söyledi. Maldonado, "Tüketici telefonları giderek daha uzun süre elinde tutuyor. Apple için acı yıl, gelecek yıl olacak" ifadelerini kullandı.