30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.01.2023 10:27 | Son Güncelleme: 10.01.2023 16:43

Apple'ın yeni çip takvimi sızdı

Apple'ın tüm dünyayı iPhone ile tanıştırmasının üzerinden 16 yıl geçti. Sürekli değişime uğrayan telefon ise daha çok şirket içi değişimlerle gündeme gelmeye başladı. Bloomberg Apple'ın kendi cihazlarındaki çipleri özelleştirmek adına verdiği çabayı ve arka plana ittiği çip üreticilerini yazdı
Apple'ın yeni çip takvimi sızdı

Daha önce yaptığı bir açıklamada Apple İcra Kurulu Başkanı Tim Cook, karşılanamayan çip taleplerinin ardından Apple'ın ABD'de üretime başlayacağını ve bunun Asya merkezli üretime olan bağımlılığı azaltacağını söyledi. Yakın kaynaklara göre, Apple cihazlarının içindeki çipleri kendi ürettiği bileşenlerle değiştirecek. Bu durum şirketin en büyük tedarikçilerinden biri olan Broadcom Inc.'e 2025 yılında varlığına darbe vuracak. Planlar özel olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, Apple'ın bu değişimin bir parçası olarak ilk hücresel modem çipini 2024 sonu ya da 2025 başında hazır hale getirmeyi planladığını söyledi. Böylece ABD'nin bu yıl içinde geliştirmeyi planladığı Qualcomm Inc. çiplerinin çizelgesi geriye çekilmiş oldu.

Çip şirketlerinin Apple’a olan güveni azalıyor

Apple, Broadcom'un en büyük müşterisi ve geçen yıl çip üreticisinin yaklaşık 7 milyar dolar tutarındaki gelirinin neredeyse yüzde 20'sini oluşturdu. Qualcomm yıllık satışlarının yüzde 22'sini iPhone üreticisinden elde etti ve bu da yaklaşık 10 milyar dolara tekabül ediyor. Ancak şirket yıllardır Apple'a olan güveninin azalacağı konusunda uyarıda bulunmaktan çekinmiyor. 

Uzun zamandır kendisine ait çipleri kullanıyor

Broadcom'un hisseleri yüzde 4,7'ye varan bir düşüş yaşadı. Hisseler yüzde 2 düşüşle 576,89 dolardan kapandı. Qualcomm yüzde 0,6 düşüşle 114,61 dolardan kapanmadan önce yüzde 1,6 kadar değer kaybetti. Apple yüzde 0,4 artışla 130,15 dolara yükseldi. Bu hareketler, Apple bileşenlerini tedarik ederek milyarlarca dolar kazanan bir çip endüstrisini daha da altüst edecek. Dünyanın en değerli teknoloji şirketi daha şimdiden Mac bilgisayarlarından Intel Corp. işlemcilerinin çoğunu çıkardı, bunun yerine Apple Silicon olarak bilinen şirkete ait çipleri kullanmayı tercih etti. 

2025 yılı hedef olarak belirlendi

Apple'ın en çok para kazandıran ürünü olan iPhone, geçen yıl 394,3 milyar dolarlık gelirinin yarısından fazlasını oluşturdu. Telefon ayrıca, Apple'dan büyük Kuzey Amerikalı müşterisi olarak bahseden Broadcom'un büyümesine de yardımcı oldu. Çip üreticisi, Apple cihazlarında hem Wi-Fi hem de Bluetooth işlevlerini yerine getiren birleşik bir parça üretiyor. Yetkililer, Apple'ın bu çip için kendi bünyesinde bir yedek geliştirdiğini ve bunu 2025 yılında cihazlarında kullanmaya başlamayı hedeflediğini söyledi. Buna ek olarak, hücresel modem, Wi-Fi ve Bluetooth özelliklerini tek bir bileşende toplayarak bir sonraki sürüm üzerinde çalışıyor.

Apple’ın özelleştirme çabası

Broadcom, Apple'a radyo frekansı çipleri ve kablosuz şarj işlemini gerçekleştirenler de dahil olmak üzere diğer bileşenleri sağlamaya devam ediyor. Ancak iPhone üreticisi bu parçaları da özelleştirmek için çalışıyor. Broadcom İcra Kurulu Başkanı Hock Tan geçen ay yaptığı bir konferans görüşmesinde şirketinin Apple'daki yerini koruyacağından emin olduğunu ifade etti. Tan "En iyi teknolojiye sahip olduğumuza ve müşterilerimize değer sunduğumuza inanıyoruz. En iyi olmadığınız bir yerde başka bir seçenek bulmanız için hiçbir neden yok" ifadelerini kullandı.

“2025’te Apple’dan katkı sağlayacağımıza eminiz”

Kasım ayında, çip üreticisi 2023 iPhone lansmanı için modemlerin büyük çoğunluğunu tedarik etmeyi beklediğini söyledi. Bu oran daha önce sadece yüzde 20 olarak açıklandı. Qualcomm, "Bunun ötesinde, planlama varsayımımızda herhangi bir değişiklik yok ve 2025 mali yılında Apple ürün gelirlerinden minimum katkı sağlayacağımızı varsayıyoruz" dedi. Qualcomm modemlerinden uzaklaşan Apple, başlangıçta sadece üst düzey bir iPhone modeli gibi yeni bir üründe kendi yerli bileşenini kullanmayı planlıyor. Daha sonra, geçmiştekilere benzer bir şekilde, yaklaşık üç yıl süreceğini tahmin ettiği bir dönemde Qualcomm modemlerden kademeli olarak uzaklaşacak.

Değişim zaman alacak

Ancak bu değişim şu ana kadar kolay olmadı. Bu yıl içinde kendi hücresel modemini piyasaya sürmeyi hedefleyen şirket, aşırı ısınma, pil ömrü ve bileşenin onaylanması gibi sorunlarla karşılaştı. iPhone şu anda 175'ten fazla ülkede 100'den fazla kablosuz iletişim operatörüyle çalışıyor ve bu da uzun ve zahmetli bir test süreci gerektiriyor. Hücresel modem, iPhone'ların telefon görüşmelerini gerçekleştirmesine ve Wi-Fi'den uzaktayken internete bağlanmasına olanak tanıyarak çoğu insan için cihazın en kritik parçası haline geliyor. Eğer Apple'ın teklifi Qualcomm'un bileşeninden daha düşükse, şirketin amiral gemisi ürününü önemli bir dezavantaja sokabilir. 

Geçiş sürecinin uzun olması da Apple'ı zor bir duruma sokabilir. Şirketin, çeşitli cihazlardaki bileşeni değiştirirken birkaç yıl boyunca Qualcomm'a güvenmesi gerekecek. Apple modemi üzerinde çalışmaya ilk olarak 2018 yılı civarında başladı. San Diego'da Qualcomm'un genel merkezinin yakınında bir ofis açtı. Şirket, geliştirmeyi hızlandırmak için 2019 yılında Intel'in modem birimini 1 milyar dolara satın aldı ve kablosuz teknoloji geliştirme konusunda bilinen kilit bölgelerde ek ofisler açtı. 

Wi-Fi ve Bluetooth çip çalışmaları yeni ve bu yüzden piyasaya sürülmesi daha uzun zaman alır. Ancak Apple geçmişte AirPods'ta bulunan H2 işlemci ve Apple Watch'larda bulunan W3 çipi de dahil olmak üzere bazı kablosuz çipler üretti. Apple ve Qualcomm, 2019'daki bir anlaşmaya kadar modemlerle ilgili telif hakları ve patentler konusunda yasal bir savaşın içindeydi. O dönemde Apple, 2020'de iPhone'a 5G desteği getirmek için ateşkesi gerekli görüyordu. Şirketler, Qualcomm'un 2024 yılına kadar Apple'a parça tedarik etmesi konusunda anlaştı.  

Apple'ın Broadcom ile de gergin bir ilişkisi vardı. Çip üreticisinin CEO'su Tan, zorlu pazarlıklarıyla tanınıyor ve pandemi kaynaklı tedarik sıkıntısı sırasında bazı müşterileri iptal edilemez siparişler vermeye zorladı. Apple 2020'de, 2023'ün ortasına kadar sürecek bir anlaşmayla Broadcom çipleri satın almak için toplam 15 milyar dolar harcayacağını söyledi. Ancak Apple'ın Broadcom'un en büyük müşterisi olmasına rağmen, Tan'ın pazara olan bağlılığı zaman zaman dalgalandı. 2020 anlaşmasından önce Tan, Broadcom'un Apple'a çip tedarik eden işletmeyi elden çıkarabileceğini belirtti.

 Wells Fargo & Co. analisti Aaron Rakers bir raporunda, Broadcom yatırımcıları için Apple'ın bir sonraki adımlarının endişelenilmesi gereken şeyler olduğunu söyledi. Rakers, "Apple'ın giderek artan sayıda bileşenini kendi bünyesinde tasarlamaya devam ettiği biliniyor olsa da, Broadcom tarafından bakıldığında ve Apple'ın gelir katkısının ne kadar önemli olduğu göz önüne alındığında, bu yatırımcı duyarlılığında bir ters rüzgar yaratıyor" dedi.