29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.04.2023 21:13 | Son Güncelleme: 15.04.2023 21:27

Ayda 4 dolar ödeyen Twitter'da Elon Musk'a her şeyi sorabilecek

Twitter'ı satın aldığı günden bu yana yeni gelir modelleri geliştirmeye çalışan Elon Musk, bu kez 'Abonelikler' adında yeni bir hizmeti hayata geçiriyor. Bu özelliğe ayda 4 dolar ödeyenler Elon Musk'a istediği her şeyi doğrudan sorabilecek
Ayda 4 dolar ödeyen Twitter'da Elon Musk'a her şeyi sorabilecek

Musk tweetinde, kullanıcıların uzun metin, uzun videolar ve abonelere özel Spaces gibi özel içerikler için takipçilerinden ücret alabileceklerini söyledi. Aboneler ayrıca özel rozetler de alabilecekler.

Musk'ın kendi "Abonelikler" sayfası da var ve profiline göre ayda 4 dolar karşılığında kendisine abone olanların birkaç haftada bir doğrudan soru sorabilmesi mümkün. 

Musk, hizmetten para kazananların sadece Apple ve Google tarafından iOS ve Android'e uygulanan %30'luk komisyon ücretini ödemeleri gerektiğine vurgu yaparken, bu komisyon dışında kullanıcıların önümüzdeki 12 ay boyunca kazandıkları paranın hiçbirinin Twitter'da kalmayacağını belirtti.

Google: Yüzde 30'u yüzde 15'e indirmiştik

Google, Reuters'a yaptığı açıklamada Musk'ın iddiasının yanlış olduğunu ve geçen yıl Google Play'deki tüm abonelikler için hizmet ücretini %30'dan %15'e indirdiğini söyledi.

Twitter'ın daha fazla gelir elde etmeye yönelik bu son girişimi, Musk'ın Çarşamba günü BBC News muhabiri James Clayton ile yaptığı Twitter Spaces röportajında şirketin şu anda "kabaca başa baş" noktasında olduğunu söylemesiyle geldi.

Musk, Ekim ayında sosyal medya şirketinin başına geçtiğinden bu yana, kullanıcıların aylık üyelik için ödeme yapmaları halinde mavi bir onay işareti almalarını sağlayan Twitter Blue gibi yeni özellikleri hayata geçirdi. Ayrıca işgücünü yaklaşık yüzde 80 oranında azalttı.

Abonelikler özelliği nedir?

İçerik üreticilerine abone olan kullanıcılar, abone oldukları kişinin paylaştığı ‘abonelere özel’ içeriklere erişebilecek. Bu içeriklere yalnızca iOS ve Android cihazlardan erişim sağlanabilecek. Abonelere özel içeriklerin yanı sıra kullanıcılar, abone oldukları kişinin paylaşımlarına bir yorum attığında özel bir rozet ile gözükecek. Kullanıcının adının altında mor renkli ‘Abone’ rozeti yer alacak. Kullanıcılar, yalnızca abone oldukları içerik üreticilerinin içeriklerini görmek için de yeni bir sekmeye sahip olacak. Ana sayfada gözükecek “Abonelik Tweet’leri” adlı bu sekmede sadece abone olunan kişilerin paylaşımları gösterilecek.

Abonelikler için ücretler ne kadar?

Kullanıcılar, abonelik ücretlerini kafasına göre belirleyemeyecek. Twitter, şu an için 2,99, 4,99 ve 9,99 dolarlık abonelik paketleri arasında seçim şansı veriyor. İçerik üreticileri, bu paketlerden herhangi birini seçebiliyor. 

Yeni hizmet henüz Türkiye'de aktif hale gelmedi.