04 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.01.2023 11:32 | Son Güncelleme: 20.01.2023 11:57

Beyaz yakalıların yüzde 30'u iş yerinde ChatGPT'den yardım alıyor

Yapay zekanın işlerini ellerinden almasından korkan beyaz yakalılar ChatGPT'yi kullanmaktan kaçınmıyor. Yapılan araştırmaya göre, ofis çalışanlarının yüzde 30'u yapay zekadan yardım aldığını söylüyor. Fakat uzmanlar uyarıyor: Kontrol altında olmazsa bazı sorunlar yaratabilir
Beyaz yakalıların yüzde 30'u iş yerinde ChatGPT'den yardım alıyor

Yapay zeka teknolojisini kısa sürede benimseyen bazı ofis çalışanları ChatGPT'yi çalışma alanlarında kullanmaya başladı. Yapay zekanın saniyeler içinde mailler, notlar ve metinler yazıp yazılımdaki kod hatalarını bulması onu çekici hale getirdi. Çalışanlar da ellerinde böyle bir teknoloji varken ekstradan çalışmamak için fırsatı değerlendiriyorlar

Her zaman doğru olmayabilir

İşveren değerlendirme sitesi Glassdoor'a ait bir sosyal platform olan Fishbowl bu ay bir anket yaptı.Yaklaşık 4 bin 500 beyaz yakalının yüzde 30'u OpenAI'nin ChatGPT programını ya da başka bir yapay zeka programını işlerini halletmek için kullandıklarını söyledi. Katılımcılar arasında Amazon, Bank of America, JPMorgan, Google, Twitter ve Meta'da çalışanlar da bulunuyor. Sohbet robotu, sorulan sorulara saniyeler içinde insan benzeri yanıtlar vermek için üretken yapay zeka kullanıyor ancak internet, kitaplar ve Vikipedi'den kamuya açık bilgilerle eğitildiği için yanıtlar her zaman doğru olmuyor.

“Yazı yazmanın hesap makinesi haline gelecek”

ChatGPT, kasım ayında halka açık olarak kullanıma sunulduğunda büyük bir yankı uyandırdı. Yapay zeka hakkındaki farkındalık kitlelere yayılmaya devam ediyor. Uzmanlar bu tür bir yapay zekanın çığır açacağını öngörüyor. Bir Stanford Üniversitesi ekonomisti ChatGPT'nin yazı yazmanın hesap makinesi haline geleceğini söylüyor. Yani kullanımı bir hesap makinesi kadar yaygın ve normal olacak. Matematik için değil yazı için kullanılacak. 

Yapay zeka ana akım haline gelebilir

Microsoft, OpenAI ile 10 milyar dolarlık bir yatırım konusunda görüşmeler yapıyor. Yazılım devi ayrıca ChatGPT'nin temelini oluşturan dil modeli GPT'yi yaygın olarak kullanılan Teams ve Office yazılımlarına entegre etmek istiyor. Eğer bu gerçekleşirse, yapay zeka teknolojisi ana akım haline gelebilir.

ChatCPT’yi en çok kullananlar pazarlamacılar

Bu yapay zekayı test etmek için hevesli olanlar özellikle pazarlamacılar. Pazarlamacıların yüzde 37'si iş yerinde yapay zeka kullandığını söyledi. Teknoloji çalışanları yüzde 35 ile hemen arka sıradan geliyor. Teknoloji çalışanlarını ise yüzde 30 ile uzmanlar takip ediyor. Birçoğu teknolojiyi e-posta taslağı hazırlamak, fikir üretmek, kod yazmak ve araştırma, ya da toplantı notlarını  yazmak için kullanıyor. 

CEO’lar da kullanıyor

CEO'lar da ChatGPT'yi beyin fırtınası yapmak ve e-postalarını oluşturmak için kullanıyor. CNN'e konuşan online öğrenme platformu Coursera'nın CEO'su Jeff Maggioncalda, "Bunu kullanmayan herkes kısa süre içinde ciddi bir dezavantaja sahip olacak. Hem de çok yakında. Öncekine kıyasla verimliliğim çok daha yüksek" ifadelerini kullandı.

Kontrol altına alınmazsa sorunlar çıkabilir

Uzmanlar tüm bu yapay zeka heyecanının içinde dikkatli olunması uyarısında bulunuyor. Kaygıların çoğu ChatGPT'nin eğitim üzerindeki etkisine odaklanmış durumda. New York devlet okulları yapay zekanın kullanımını yasakladı. Uzmanlar şirketlerin bu yapay zeka hakkında politikalarına bir an önce karar vermeleri gerektiğini söylüyor. Bunu yapmazlarsa, ChatGPT ve diğer yapay zeka modellerinin neden olabileceği gerçeklere dayalı hatalar, telif hakkı ihlali ve hassas şirket bilgilerinin sızdırılması gibi bazı sorunlar gün yüzüne çıkmaya başlayabilir.

Kalıcı olacak ve yaygınlaşacak

Bu teknoloji kalıcı olacak ve muhtemelen daha da yaygınlaşacak. Yapay zeka destekli birçok program halihazırda mevcut ve OpenAI'nin API veya uygulama programlama ara yüzünü yayınlamasıyla birlikte, araç üzerine inşa edilen özel uygulamaların sayısı artacak.

Yapay zeka konusunda insanlar ikiye bölündü

Bazı çalışanlar kullanım alanlarının pratikliği ya da ortaya çıkan sonuçların kalitesi konusunda ikna olmamış olsa da, diğerleri personellerin bu teknoloji tarafından yerinden edilmesine sadece birkaç yıl kaldığına inanıyor. Bir Deloitte çalışanı "ChatGPT slayt yapmaya başlarsa işim biter" ifadesini kullanan bir tweet attı. Fakat bu yapay zeka bunu zaten yapabiliyor.