Elon Musk'ın geçen yıl Twitter'ı satın almasından bu yana platform, teknik aksaklıklar, içerik denetleme sorunları ve yeni sahibinin ilan ettiği ifade özgürlüğü konuları üzerine tartışmalar ve sorunlarla karşı karşıya kaldı. Rakip milyarder Mark Zuckerberg, Meta ile Twitter'ın hakimiyetini tehdit potansiyeli, finansal güç ve önceden var olan kullanıcı tabanına sahip rakip bir hizmet olan Threads'i başlatmak için fırsat kolladı. Bloomberg Meta'nın neden Twitter'a rakip olan Threads uygulamasını başlattığını 5 maddede yazdı.
1. Threads uygulaması nedir ve nasıl çalışacak?
Threads, yaygın olarak Twitter'a alternatif olarak görülen metin tabanlı bir sohbet uygulaması. Twitter gibi uygulama da kullanıcıların takipçiler arasında metin yazmasına ve paylaşmasına, beğenmesine, yanıtlamasına, paylaşmasına ve doğrudan mesaj göndermesine olanak tanıyacak. Apple şirketinin App Store'da yayınlanan tanıtım görüntüleri Threads'in Meta'nın fotoğraf ve video paylaşım ağı Instagram'a bağlı olacağını ve insanların orada takip ettikleri hesapları bulmalarını ve takip etmelerini kolaylaştıracağını gösteriyor. App Store sayfasında Threads'in yarın kullanıma sunulacağı belirtiliyor.
2. Meta neden bir Twitter alternatifi başlatıyor?
Meta, Twitter'ın kullanıcılarını avlamak istediği konusunda net. Meta Ürün Müdürü Chris Cox, haziran ayında The Verge tarafından aktarılan şirket çapındaki bir toplantıda Threads'i Twitter'a yanıt olarak tanımladı. Cox, "Akılcı bir şekilde yönetilen bir platforma sahip olmakla ilgilenen içerik oluşturuculardan ve kamuya mal olmuş kişilerden duyuyoruz yeni bir şeylere ihtiyaçları var" dedi. Bu, Musk'ın Ekim 2022'de 44 milyar dolara satın aldığından bu yana şirketi nasıl yönettiğine işaret eden bir gönderme.
3. Musk döneminde Twitter'da neler oldu?
Twitter mavi onay doğrulama sistemini ücretli bir abonelik teklifiyle değiştirdi, şirketin işgücünün yarısından fazlasını işten çıkardı ve kullanıcıların her gün görebilecekleri gönderi sayısına tartışmalı bir sınır getirdi. Teknik sorunlar, Twitter'ın daha az personelle faaliyetlerini sürdürüp sürdüremeyeceği ve içeriği düzenleyip düzenleyemeyeceği konusunda endişelere yol açtı. Temmuz ayında platform, TweetDeck hizmetine erişimin ağustos ayından itibaren ücretli abonelerle sınırlandırılacağını ve ücretsiz kullanıcıların erişiminin kesileceğini söyledi.
4. Twitter'dan kaç kişi ayrılıyor?
Bunu söylemek zor çünkü Twitter artık kaç kullanıcısı olduğu hakkında bilgi vermiyor. Aralarında televizyon yıldızı Oprah Winfrey ve müzisyen Elton John'un da bulunduğu geniş takipçi kitlesine sahip bazı önemli kişiler, Musk'ın görevi devralmasından kısa bir süre sonra Twitter'ı kullanmayı bıraktı ve hesaplarından 2022'nin sonundan bu yana hiç tweet paylaşılmadı. Aktörler Jim Carrey ve Whoopi Goldberg de hesaplarını sildiler.
Açık kaynaklı sosyal ağ Mastodon ve Twitter'ın eski İcra Kurulu Başkanı Jack Dorsey tarafından Twitter'dan çıkarılan, yalnızca davetlilerin girebildiği Bluesky Social gibi kendilerini Twitter'a alternatif olarak pazarlayan bazı uygulamaların kullanıcı sayısı Musk'ın Twitter'ın başına geçmesinden bu yana artış gösterdi. Kullanıcı sayılarını takip eden bir hesaba göre Mastodon'un şubat ayında 9 milyon olan kullanıcı sayısı 2023 ortalarında 13 milyonu aştı. Meta'nın rakamlarına göre Aralık 2021 itibariyle aylık 2 milyar aktif kullanıcıya sahip olan Meta'nın Instagram'ının gücüne de sahip değil. Bu rakam, şirketin bu rakamları en son açıkladığı 2019'un ilk çeyreğinde Twitter'daki 330 milyon aylık aktif kullanıcıyla karşılaştırılıyor.
5. Threads'in merkezsizleştirilmesi ne anlama geliyor?
The Verge, Threads'in Web için açık standartlar geliştiren uluslararası bir kuruluş olan World Wide Web Consortium tarafından oluşturulan merkezi olmayan bir sosyal medya protokolü olan ActivityPub adlı bir şeyle entegre olacağın aktardı. ActivityPub, farklı hizmetlerin bilgi paylaşması için bir yol sağlıyor. Bu, kullanıcıların farklı platformlar için alışveriş yapmalarını mümkün kılmanın yanı sıra verilerinin nasıl kullanıldığı konusunda daha fazla kontrol sahibi olmalarını sağlar. Çoğu büyük sosyal medya platformu özel şirketler tarafından kontrol ediliyor ve bu da kullanıcıların arkadaş ağlarını ne kadar kontrol edebileceklerini ve rakip hizmetlere ne kadar aktarabileceklerini sınırlıyor. Threads'in ActivityPub ile nasıl entegre olacağı henüz belli değil. Bağlı olduğu platform olan Instagram böyle bir hizmet üzerinde çalışmıyor.