21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.02.2024 11:54 | Son Güncelleme: 19.02.2024 13:44

Wall Street Journal yazarı: Google arama sonuçlarına dikkat edin, yapay zeka çıkabilir

Google da aradığınız güvenli bilgiye ulaşmak sandığınızdan daha zor olabilir. Yapay zeka ile tık almak ya da dolandırıcılık için üretilen içerikler gerçek sonuçlara ulaşmayı engelliyor. Wall Street Journal yazarı Nicole Nguyen, kendi karşılaştığı örneklerle dikkatli olmanın yollarını yazdı
Wall Street Journal yazarı: Google arama sonuçlarına dikkat edin, yapay zeka çıkabilir

Son zamanlarda Google'da yaptığınız bazı aramaların sizi yanlış yönlendirdiğini fark ettiniz mi? Bunun bir nedeni var. Spam gönderenler yapay zeka araçlarını kullanarak bir içerik okyanusu oluşturuyor ve Google'ın algoritmaları robotlar tarafından oluşturulan bu sayfalardan bazılarını gerçekten ihtiyacınız olan bilgilerin önünde sıralıyor. 

Bu, yanıltıcı hedefli reklamlar ve sonuç sayfasının tepesinde görünmek için oluşturulmuş düşük kaliteli web siteleri de dahil olmak üzere aramalarınızı bozan hilelere yeni bir katman ekliyor. Bu tıklama tuzakları en iyi ihtimalle can sıkıcıdır. En kötüsü de sizi kredi kartı numaranızı ve diğer kişisel bilgilerinizi elde etmeye yönelik dolandırıcılıklara yönlendirebilir.

"Böyle biri yok"

İşte hızlı bir örnek: Gmail için kullandığım Google hesabını değiştirmek istediğimde, "varsayılan Google hesabı nasıl değiştirilir" diye arattım. En üstteki sonuç, LinkedIn'de yayınlanan bir makaleye yönlendirdi. Yazar, Adobe'da içerik yöneticisi olan Morgan Mitchell'di. Mitchell, tamamı arama dostu soru-cevap formatında yazılmış 150 makaleye imza attı. Bu makalelerin çoğu, daha karmaşık sorunlar için ve teknolojiyle arası çok iyi olmayan kullanıcılar için başvurulacak çözüm olan müşteri hizmetleri telefon numaralarını içeriyor.

Sorun şu ki, Mitchell diye biri yok. Makaledeki telefon numarası da Google ya da Adobe'a ait değil. Muhtemelen Mitchell bir yapay zeka ürünü. Bir Google sözcüsü, bağımsız analizlerde Google sonuçlarının rakip arama motorlarından daha kaliteli olduğunu söyledi."Spamle mücadele sistemlerimiz aramanın yüzde 99 oranında spamden arındırılmasına yardımcı oluyor" diyen sözcü, şirketin kullanıcı geri bildirimlerini incelediğini ve arama aracını yılda binlerce kez güncellediğini de sözlerine ekledi. Google'ı her gün kullanıyorum ve çoğumuz da kullanıyoruz, dünya genelinde yapılan aramaların yüzde 91'inden fazlası onunla yapılıyor. Alternatiflerinden daha güvenilir buluyorum. Yine de ortalıkta çok fazla pislik var. Üretken yapay zeka sadece bu karmaşaya katkıda bulunuyor. Peki bunlara dikkat ederek nasıl daha akıllıca arama yapacaksınız? İşte dikkat etmeniz gerekenler:

İçerik akını

Spam gönderenler artık arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için LinkedIn, Reddit ve Quora gibi Google'ın tercih ettiği sitelerde yayın yapıyor. Arama motoru uzmanı ve pazarlama ajansı Candour'un yöneticisi Mark Williams-Cook, metin üreten sohbet robotlarının bu tip parazit denilen içeriği üretmeyi kolaylaştırdığını söyledi. Williams-Cook, "Web'de spam içerikler yeni değil ancak kullanılan araçlar yeni ve engellemeleri aştılar" dedi. 

Google, arama sonuçlarını ele geçirmeyi amaçlayan seri üretim içeriği yasaklıyor. Yazılım kullanarak anahtar kelime dolu anlamsız içerikler üreten ya da diğer web sitelerinden metin kopyalayanları engelleyebiliyor. Yine de, yapay zeka tarafından oluşturulan içeriğin Google'ın spam kurallarını ihlal etmesi gerekmiyor. Bir YZ'nin içeriği yeterince iyiyse, aramada görünebiliyor. 

İçerikler kusursuz değil

Ancak Williams-Cook, Google'ın arama sıralama sistemleri için yeterince iyi görünen şeylerin sizin için yararlı olmayabileceğini söyledi. Hem makineler hem de kullanıcılar için içeriğin iyi okunduğunu, ancak uzman olmayanların gözden kaçırabileceği göze batan hatalar içerebileceğini söyledi. Şimdi 150 LinkedIn gönderisinin sözde yazarı Mitchell'e dönelim: Adobe, bu isimde birinin şirketle bağlantısı olmadığını doğruladı. Williams-Cook, profilin ve gönderilerin yapay zeka kullanılarak oluşturulduğundan şüpheleniyor. Görsel aramalarıma göre Mitchell profil fotoğrafı da yapay zeka tarafından oluşturulmuş olabilir.

Google sözcüsü, "Yapay zeka tarafından oluşturulan içerik de dahil olmak üzere, içeriğin yalnızca sıralama amacıyla üretilmesi durumunda bunun spam politikalarımızı ihlal edeceğini ve bu durumu ele alacağımız konusunda uzun zamandır açıktık" dedi. Profili LinkedIn ile paylaştıktan sonra şirket, platformun sahte hesap ve spam politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle profili kaldırdı.

İşte Google'ın filtrelerini aşan, ancak web'e gürültü katan yapay zeka destekli bir hizmet örneği: OpenAI'nin ChatGPT'sinin yardımıyla Eightify, YouTube videolarından metin tabanlı özetler ve soru-cevaplar oluşturuyor. Williams-Cook'a göre son altı ay içinde hiç trafik almazken aylık 1,2 milyon Google yönlendirmesine ulaştı. Site, "arabanızda uyumak için güvenli yerler" gibi yüzlerce aramada üst sıralarda yer alıyor. Eightify'ın kurucusu Alex Kataev, şirketin her makaleyi kontrol etmediğini, ancak en popüler olanları ve kullanıcılar tarafından işaretlenenleri kontrol ettiğini söyledi.

Kataev, "Ne yazık ki yanlış bilginin yayılması yapay zeka kullanımından kaynaklanmıyor. YouTube'un moderasyonuna güveniyoruz ve bu çoğu zaman yetersiz kalıyor" ifadelerini kullandı. Bir YouTube sözcüsü, şirketin yanıltıcı veya aldatıcı içeriğe izin vermediğini ve bu politikayı ihlal eden videoları kaldırdığını belirtti. 

Öne çıkanlar

Arama yaptığınızda, genellikle Google'da bir snippet ile karşılaşırsınız: Google'ın algoritmasının yetkili olduğunu düşündüğü bir kaynaktan sayfanın üst kısmında vurgulanmış bir alıntı olan bu alan sayesinde basit bir cevap arıyorsanız daha fazla tıklamanıza gerek kalmaz. "Grip belirtileri" şeklinde arama yaparsanız, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri web sitesinden bilgiler çıkar. Ancak algoritma bazen bu noktayı daha az arzu edilen kaynaklara verir.

Ocak ayında Luan Santos, yaklaşan bir Delta Air Lines rezervasyonunda eşinin adının yanlış yazıldığını fark etti. Hızlı bir Google araması sonucunda müşteri hizmetleri numarasını içeren bir sonuç buldu ve aradı. Bir temsilci hemen telefonu açtı. Onu bir ses kaydı karşıladı ve ardından  yarım saat beklemesi gerekiyordu. Rezervasyon onay numarasını verdi ve kendisine eşinin soyadı soruldu. Bu noktada, Google snippet'indeki bağlantının Delta'nın web sitesini göstermediğini fark etti. Bir dolandırıcılıktan korkarak telefonu kapattı. Artık Google'a daha az güvendiğini söyledi. 

Teklikeli reklamlar

Google arama sonuçları genellikle en üstte bir reklamla başlar. Bazen o kadar çok olur ki sponsorlu olmayan bağlantılara ulaşmak için sayfayı kaydırmanız gerekir. Reklam bölümünde yer almak için ödeme yapmak, kötü niyetli kişilerin müşterileri hedefledikleri bağlantıdan uzaklaştırmasının bir başka yolu. 

"ChatGPT Plus" aramasını ele alalım. Bu, OpenAI'nin ayda 20 dolarlık premium sohbet robotu hizmeti. Kaydolmak çok kolay, özellikle de telefonunuzda zaten ChatGPT uygulaması varsa. Google sponsorlu ilk bağlantıda "ChatGPT 4.0 artık mevcut" yazıyor ve sizi OpenAI tarafından yönetilmeyen bir web sitesine götürüyor. Bu hizmet de aylık 20 dolar ücret alıyor ancak daha eski, ücretsiz olarak kullanılabilen bir yazılım sunuyor.

İnceleme sitesi Trustpilot'un kullanıcıları siteden geri ödeme alamadıklarını söylüyor. Sitenin operatörleriyle iletişime geçmeye çalıştım ama bir yanıt alamadım. Google sözcüsü, şirketin kötü amaçlı yazılım dağıtan veya kullanıcıları dolandırmaya çalışan reklamları yasakladığını ve her yıl şartlarını ihlal eden milyarlarca reklamı kaldırdığını söyledi. Ne arıyor olursanız olun, tetikte olun. Bağlantının konuyla ilgili resmi bir yer olup olmadığını kontrol edin. Müşteri hizmetleri veya ürün bilgileri arıyorsanız, şirketin web sitesi ile başlayın. Muhtemelen en iyi bilgiyi doğrudan kaynağından alacaksınız.