22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.04.2024 13:04 | Son Güncelleme: 21.04.2024 13:10

Wall Street Journal yazdı: ABD-Çin internet savaşı meclisin TikTok yasağını kabul etmesiyle şiddetlendi

ABD'de Temsilciler Meclisi, TikTok'un yasaklanmasını içeren tasarıyı onayladı. ByteDance'ın popüler uygulamayı satmasını ya da ABD'de faaliyet göstermeyi durdurmasını gerektiren önlem şimdi Senato'ya gidiyor
Wall Street Journal yazdı: ABD-Çin internet savaşı meclisin TikTok yasağını kabul etmesiyle şiddetlendi

ABD ve Çin arasında yıllardır süren teknoloji savaşında Amerikalılar büyük bir darbe indirmeye hazırlanıyor. Cumartesi günü Temsilciler Meclisi, Çin merkezli ByteDance'ın sahibi olduğu TikTok'un satışını ya da yasaklanmasını zorunlu kılacak bir tasarıyı kolayca kabul ederek, popüler uygulamayı kaldırabilecek ve iki ülke arasındaki internet bölünmesini derinleştirebilecek bir yasayı uygulamaya yaklaştırdı.

Satmak için 1 yılı olacak

360-58 oyla kabul edilen ve İsrail ile Ukrayna'ya yönelik kapsamlı bir yardım paketine bağlanan tasarı, ByteDance'a uygulamayı satması için bir yıla kadar süre tanıyor. ByteDance bu süre içinde bir alıcı bulamazsa, ABD'de 170 milyon kullanıcısı olan TikTok yasaklanacak. Senato önümüzdeki günlerde tasarıyı oylayabilir. Başkan Biden daha önce böyle bir yasa tasarısını imzalayacağını söylemişti.

TikTok cumartesi günü yaptığı açıklamada, paket sunulduğunda yaptığı açıklamayı yineledi ve "Temsilciler Meclisi'nin önemli bir dış ve insani yardım örtüsünü bir kez daha bir yasak tasarısı ile sıkıştırmak için kullanması talihsizlik" olarak nitelendirdi. Şirket, bir anlaşmanın tamamlanmasının zor olacağı için mevzuatın fiilen bir yasak olduğunu söyledi. Çin hükümeti şirketin zorla satılmasına izin vermeyeceğinin sinyallerini verdi. TikTok, ABD kullanıcı verilerini Çin hükümetine sağlamasının hiçbir zaman istenmediğini ve istendiği takdirde bunu yapmayacağını söylüyor.

"Duvarlar yükseliyor"

Çin'in uluslararası alanda en başarılı uygulamasını hedef alan yasanın kabul edilmesi, Çin'in ABD ve diğer yabancı mesajlaşma ve sosyal medya hizmetlerine karşı uzun süredir yürüttüğü kampanyayı hızlandırmasıyla birlikte geldi. Bu hafta başında Pekin, Apple'ı, bazı Çinli kullanıcıların Meta'nın iki uygulaması WhatsApp ve Threads de dahil olmak üzere halihazırda yasaklı hizmetlere erişmek için kullandıkları bir boşluğu kapatmaya yardım etmeye zorladı. 

Bazı uzmanlara göre ülkenin halihazırda birçok dış sosyal medya hizmetini ve mesajlaşma uygulamasını yasakladığı göz önüne alındığında, bu küçük bir hamle olarak görülse de Çin'in yabancı şirketleri daha da dışarı itme niyetinin bir göstergesi. Yale Hukuk Fakültesi Tsai Çin Merkezi'nde misafir akademisyen olarak görev yapan Dan Wang, "Yön belli. Duvarlar yükseliyor" dedi.

Özellikle sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları, geniş çapta bilgi aktarma ve kamuoyunu etkileme ve potansiyel olarak kullanıcıları hakkında veri toplama gibi güçlü bir kabiliyete sahip oldukları için hedef tahtasında. TikTok yasa tasarısını destekleyen bazı milletvekilleri, ABD sosyal medya uygulamaları Çin'de yasaklandığı için uygulamanın yasaklanmasının adil bir oyun olduğunu savundu.

Çin'de çoğu yasak

Çin on yıldan uzun bir süre önce Facebook, Google, Twitter, YouTube ve ana akım Batı internetindeki diğer sitelerin çoğunu yasakladı. Çin'deki insanlar bu yasakları aşmak için sanal bir özel ağ kullanarak telefonlarının, sitelerin ve uygulamaların engellenmediği bir ülkeden internete eriştiklerini düşünmelerini sağladılar. Cuma günü Çin bunun önüne geçmek için harekete geçti ve Apple'a bazı uygulamaların VPN aracılığıyla indirilmesini engellemek için uygulama mağazasından tamamen kaldırılmasını emretti.

Pazar istihbarat firması Sensor Tower'ın tahminlerine göre, geçtiğimiz on yıl içinde Instagram, X, Facebook, YouTube ve WhatsApp, Apple'ın Çin'deki uygulama mağazasından toplu olarak 170 milyondan fazla kez indirildi. Çin, ABD'li yetkililerin TikTok'u ByteDance'tan ayırmaya çalışmak için gösterdikleriyle aynı şekilde neden olan ulusal güvenlik kaygılarını gerekçe gösterdi. Pekin'in uygulamayı ABD'li kullanıcılar hakkında istihbarat toplamak ya da İsrail-Hamas savaşı da dahil olmak üzere bir dizi hassas konuda Çin'in tercih ettiği mesajları kullanıcılara iletmek için kullanabileceğinden endişe ettiklerini söylüyorlar.

Instagram ve YouTube gibi ABD sosyal medya uygulamaları muhtemelen TikTok yasağından en çok yararlananlar olacaktır. Aynı durum Çin için de geçerli: Çinlilere ait bir uygulama olan WeChat, Batılı uygulamaların yokluğunda oradaki en popüler sosyal medya platformu haline geldi. Yine de, ABD'li teknoloji yöneticileri potansiyel bir TikTok yasağı konusunda farklı görüşlere sahipti. 2020 yılında Meta Platforms CEO'su Mark Zuckerberg, TikTok'un yabancı mülkiyeti konusunda Washington'da korkuları körükledi. O zamandan beri daha nüanslı bir duruş sergiledi ve 2022'de bunun karmaşık bir mesele olduğunu söyledi. Sosyal medya platformu X'in sahibi Elon Musk, cuma günü TikTok uygulamasını destekleyen bir tweet attı. Musk, "TikTok ABD'de yasaklanmamalı, böyle bir yasak X platformunun yararına olsa bile. Bunu yapmak ifade ve düşünce özgürlüğüne aykırı olacaktır" dedi.

İki taraf için de siyasi riskleri var

Uygulamanın özellikle Demokratlar için güvenilir bir oy bloğu olan gençler arasında ne kadar popüler hale geldiği göz önüne alındığında, TikTok yasasını zorlamanın her iki parti için de siyasi riskleri var. Başkan Biden'ın kampanyası kısa süre önce TikTok'a katıldı. Daha önce TikTok'u kararname yoluyla yasaklamaya çalışan eski Başkan Donald Trump, uygulamanın nasıl ele alınması gerektiği konusunda artık daha az emin olduğunu söylüyor.

Bir TikTok yasağı, şirketten veya geçim kaynakları için platforma bağlı olan video içerik oluşturucularından gelen yasal zorluklarla karşılaşabilir. Çin misilleme eyleminde bulunabilir. Daha önce Çin'de yaşamış olan Yale misafir akademisyeni Wang, Çin hükümetinin bu hafta attığı adımı "ABD'nin TikTok yasağıyla ilerlemesi halinde Çin'in daha fazlasını yapabileceğine dair bir sinyal" olarak nitelendirdi, ancak ülkenin tırmanma yolu oldukça sınırlı. TikTok yasağının ötesinde, ABD ve Çin arasında bir süredir teknolojik güven ve etki konusunda gerilimler yaşanıyor ve her iki taraf da periyodik olarak birbirlerinden uzaklaşmak için hamleler yapıyor.

Bir dönem hacim olarak dünyanın 1 numaralı akıllı telefon üreticisi olan Huawei, 2019 yılında ABD şirketlerinin Çin'in sahip olduğu telekomünikasyon şirketine doğrudan satış yapmasını engelleyen ABD yaptırımlarıyla yıkıma uğradı. Bu hamle, Huawei'nin artık ABD merkezli Qualcomm'dan kablosuz iletişim çipleri satın alamayacağı ve yeni bir kaynak bulması gerektiği anlamına geliyordu.

Diğer taraftan Çin bu yılın başlarında ülkenin en büyük telekom operatörlerine 2027 yılına kadar Amerikalı çip üreticilerini cihazlarından çıkarmalarını söyledi ki bu da ABD'li çip devleri Intel ve Advanced Micro Devices'ı etkileyecek bir hamle. Sektör uzmanları, sonunda her iki ülkede de izin verilen ve kullanılan teknolojiler arasında çok az örtüşme olabileceğini söylüyor. Bastille Ventures'da risk sermayesi ortağı olan ve Çin Komünist Partisi Meclis Seçilmiş Komitesi ile çalışan Andrew King, "Bölünme yaklaşıyor" dedi.