06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.07.2023 12:12 | Son Güncelleme: 01.07.2023 12:48

Wall Street Journal yazdı: Goldman Apple ile ortaklığından çıkış yolu arıyor

Wall Street Journal'a konuşan kaynaklara göre Goldman Sachs tüketici birimini küçültme planının parçası olarak Apple ile ortaklığını sonlandırmayı planlıyor. American Express, Goldman'ın kart anlaşmasını ve teknoloji deviyle diğer girişimlerini devralmak için görüşüyor
Wall Street Journal yazdı: Goldman Apple ile ortaklığından çıkış yolu arıyor

Goldman Sachs, Apple ile olan ortaklığını sona erdirmeye çalışıyor. Wall Street Journal'a konuşan yakın kaynaklara göre Goldman Sachs'ın Apple kart ve teknoloji deviyle olan diğer girişimlerini devralması için  American Express ile görüşüyor. 

Goldman geçen yılın sonlarında tüketici birimini küçültme planlarını kamuoyuna açıkladı ancak Apple anlaşmasına bağlı görünüyordu. Banka kısa süre önce ortaklığını 2030'a kadar uzattı, Apple'ın şimdi al, sonra öde teklifini desteklemeyi kabul etti ve teknoloji şirketiyle ortak bir banka hesabı açtı. Görüşmelere aşina olan kişilere göre banka şimdi bunları ve kredi kartı ortaklığını Amex'e devretmek için görüşmeler yapıyor. Goldman'ın General Motors ile olan kart ortaklığını da Amex'e ya da başka bir kredi kartı kuruluşuna devretmeyi konuştuğu belirtiliyor.

Apple görüşmelerden haberdar

Ancak kaynaklar Amex ile bir anlaşmanın yakın ya da kesin olmadığını ve her durumda ortaklığın devredilmesinin biraz zaman alabileceğini söyledi. Öncellikle Apple'ın transferi kabul etmesi gerekecek. Söz konusu kişiler, teknoloji şirketinin aylardır devam eden görüşmelerden haberdar olduğunu da ekledi. 

Apple ve kredi kartlarından çekilmek Goldman'ın tüketici kredisi çalışmalarını fiilen sona erdirecek. Banka halihazırda bireysel kredi vermeyi durdurmuş durumda ve geçen yıl satın aldığı ev geliştirme kredisi veren GreenSky'ı satmaya çalışıyor. Apple ortaklığından çıkmak, Goldman'ın tam hizmet veren bir banka olma yönündeki büyük planlarının da kaderini belirleyecek. En çok Wall Street'in yatırım bankacılığı ve ticaret işlerine hakim olmasıyla tanınan Goldman, ilk olarak 2016 yılında Marcus yüksek getirili tasarruf hesabıyla ana caddeye oynadı. Üç yıl sonra da Apple'la yaptığı gösterişli ortaklıkla kredi kartlarına yöneldi. Goldman, 2021'in sonlarında GreenSky için bir anlaşmaya vardı ve satın alma işlemini geçen yılın başlarında tamamladı. 

Goldman, uzun süredir JPMorgan Chase ve Citigroup gibi dev tüketici kollarına sahip mega bankaların alanı olan ortak markalı kredi kartı anlaşmaları için teklif savaşlarında hızla varlık gösterdi. Bu durum, Goldman'ın geçen yılın sonlarında bir iç incelemenin ardından tüketici hedeflerini küçültmeye karar vermesiyle değişti. The Wall Street Journal'ın Şubat ayında edindiği bilgilere göre Goldman, T-Mobile ile kredi kartı çıkarma görüşmelerini sonlandırdı ve yeni programlara teklif vermekten çekildi. Birkaç ay sonra Goldman, GreenSky için bir alıcı arayacağını söyledi.

Yine de Goldman Apple ile yakınlığını korudu. Ekim ayında analistlerle yaptığı bir görüşmede CEO David Solomon, bankanın tam hizmet tüketici bankacılığından daha geniş bir şekilde çekildiğini duyurduktan sonra ilişkiden bahsetti. Solomon o zaman "Bu, çok fazla fırsatın olduğu çok ama çok güçlü bir ortaklık" demişti. Banka Nisan ayında Apple ile bir tasarruf hesabı başlattı. 

3 milyar dolar kaybetti

Solomon, bu maliyetli tüketici hamlesine başkanlık ettiği için şirket içinde pek çok eleştiriye maruz kaldı. Ocak ayında Goldman, 2020'den bu yana tüketici kredisi girişiminde yaklaşık 3 milyar dolar kaybettiğini açıkladı. Goldman'ın kredi kartı işinden çıkması ve GreenSky'yi satması halinde, tüketici işi orijinal ürünü olan Marcus tasarruf hesabına indirgenmiş olacak. Banka, tüketici mevduatı almayı bırakmayı planlamadığını söyledi.