16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.06.2024 12:08 | Son Güncelleme: 08.06.2024 14:37

Wall Street Journal yazdı: Yapay zeka bir sonraki iPhone'un satışlarını artırabilir mi?

Yapay zeka yarışında geri de kalan Apple'ın çıkardığı son iPhone'lar satışlar arka arkaya zayıfladı. Ancak Wall Street Journal'a konuşan uzmanlara göre, bu düşüşler yapay zekalı akıllı telefon için satışları yükseltmeye hazır hale getirdi
Wall Street Journal yazdı: Yapay zeka bir sonraki iPhone'un satışlarını artırabilir mi?

Apple henüz yeni nesil iPhone'larına güç veren yazılımın ayrıntılarını bile açıklamadı ancak Wall Street şimdiden büyük satış yapmalarını bekliyor. Apple'ın pazartesi günü Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansının açılışında, bir sonraki mobil işletim sistemindeki geliştirmeleri ve üretken yapay zeka planlarını paylaşması bekleniyor. Bunlardan ilki, şirket için etkinliğin uzun süredir devam eden amacına uygun. İkincisi ise, trilyon dolardan fazla piyasa değerine sahip olup henüz üretken bir yapay zeka stratejisi belirlememiş olan tek teknoloji firması için artık bir gereklilik. 

Apple genellikle WWDC konferansını gelecek iPhone modellerini detaylandırmak için kullanmıyor. Ancak yapay zekanın bu sonbaharda çıkacak cihaz ailesinde önemli bir rol oynaması bekleniyor. Analistler yeni telefonların, telefonun donanımı üzerinde yapay zeka algoritmalarını işleme kapasitesini ifade eden cihaz üzerinde yapay zeka ile gelmesini bekliyor. Apple'ın 12 yıllık dijital asistanı Siri'nin de büyük bir yapay zeka güncellemesi alması bekleniyor. Morgan Stanley analisti Erik Woodring bu hafta yayınladığı bir raporda, “Apple'ın WWDC 2024'te en geniş ve en önemli yapay zeka destekli yazılım revizyonunu tanıtmasını bekliyoruz” dedi.

Yeni cihazlara dair beklentiler yüksek

Asıl soru, yapay zeka özellikli bir iPhone'un satışlarda büyük bir sıçramaya yol açıp açmayacağı. Daha büyük ekranlar ve 5G özellikleri gibi büyük yükseltmeler geçmişte güçlü iPhone döngüleri ile ilişkilendirildi ve gelecek cihazlar için umutlar şimdiden yüksek. BofA analisti Wamsi Mohan geçen hafta yayınladığı bir raporda yapay zekalı telefonların Apple için uzun sürekli bir yükseltme döngüsü sağlayacağını söyledi. Melius Research'ten Ben Reitzes geçmişteki iPhone süper döngülerine dikkat çekti ve 20 Mayıs tarihli bir notunda ’bir süre daha devam edebilecek bir tane daha gelebilir” tahmininde bulundu.

Şirketin gelirinin yarısından fazlası

Visible Alpha tarafından derlenen analist konsensüsü, bu sonbaharda çıkacak yeni iPhone'ların Eylül 2025'te sona erecek mali yılda birim satışlarda yüzde 9'luk bir artışa yol açarak 242 milyona ulaşmasını öngörüyor. Bu da Apple'ın hala en baskın olduğu iş kolu için büyük bir yardım olacaktır. iPhone, son 12 mali yılda şirketin gelirinin yarısından fazlasını oluşturdu.

Ancak aynı zamanda tüketicilerin telefonlarını daha uzun süre ellerinde tuttuğu bir sektörde olgunlaşmış bir iş kolu. Bunun nedeni kısmen, artık birçok durumda bin doların çok üzerinde olan fiyat etiketlerindeki artış. Analistler, iPhone birim satışlarının Eylül ayında sona eren mevcut mali yılda üst üste ikinci düşüşünü kaydetmesini bekliyor. Visible Alpha tahminlerine ve 2018'de cihazlarının birim satışlarını raporlamayı bırakan Apple'ın verilerine göre, bu şirket tarihinde ilk kez gerçekleşmiş olacak.

Ancak satışlardaki uzun süreli düşüş, Apple'ın yine de iyi bir iPhone döngüsü için hazır olabileceği anlamına geliyor, özellikle de çok sayıda kullanıcı şu anda 2020 sonbaharında çıkan iPhone 12'de olduğu için. Apple'ın ilk 5G iPhone'u, büyük ölçüde kablosuz iletişim operatörlerinin yoğun promosyonları sayesinde kendini kanıtladı. Visible Alpha'ya göre iPhone 12 serisi, 2021 mali yılında iPhone birim satışlarının yüzde 73'ünü oluşturdu. Selefi iPhone 11 ise bir önceki yıl iPhone satışlarının yalnızca yüzde 63'ünü oluşturuyordu.

Tüketicilerin ilgisi belirsiz

Dört yıllık bir cihazda geniş bir kullanıcı tabanı, kullanım alanları artımlı görünse bile Apple'ın ilk yapay zekalı iPhone'unu satmasını çok daha kolay hale getirecektir. Tüketicilerin yapay zekalı telefonlara olan ilgisi hala biraz belirsiz. IDC'nin tahminlerine göre Samsung, ilk çeyrekte piyasaya sürülmesinin ardından ilk yapay zekalı telefonundan yaklaşık 13 milyon adet satmayı başardı. Ancak bu, şirketin portföyünün geri kalanındaki zayıflığı tam olarak telafi etmedi. IDC'nin verilerine göre, Samsung'un bu çeyrekteki toplam akıllı telefon sevkiyatları yıldan yıla hafif bir düşüş gösterdi. Apple'ın daha akıllı iPhone'unun daha iyisini yapması gerekecek.