19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.06.2024 12:06 | Son Güncelleme: 06.06.2024 12:12

Wall Street Journal yazdı: Apple yapay zeka yarışında nasıl geride kaldı?

Yıllarca genel yapay zeka konusunda güvenli davranan Apple, gelecek hafta yeni özellikler tanıtmaya hazırlanıyor. Wall Street Journal'a konuşan uzmanlar, şirketin tüm yeni uygulamalarından mükemmelik aramasının onu yarışta geride bırakan unsurlardan biri olduğunu söyledi
Wall Street Journal yazdı: Apple yapay zeka yarışında nasıl geride kaldı?

Yaklaşık on yıl önce Apple, Siri'nin güçlü bir yapay zeka sesli asistanının sahip olabileceği inanılmaz yeteneklerini sundu. Apple'ın kurucu ortağı Steve Jobs'un ölümünden önce üzerinde çalıştığı son projelerden biri olan ünlü asistan tamamen elden geçirildi. Bir iPhone üzerinde ve internet bağlantısı olmadan çalışabilen yeni Siri, geliştirilmiş hızı, konuşma yetenekleri ve kullanıcı komutlarını anlama doğruluğu ile insanları etkiledi. Çalışmalar hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre, kod adı Project Blackbird olan bu çalışma, üçüncü parti uygulama geliştiricileri tarafından geliştirilen yeteneklere sahip bir Siri'yi de hayal ediyordu. 

Ancak Siri'nin lansmanının 10. yıldönümü öncesinde yapılan bir iç yarışmada rakip bir proje kazandı. Siri X olarak bilinen proje sesli asistanın hızını ve gizliliğini artırmak için daha fazla mevcut Siri yazılımının uzak sunuculardan iPhone'lara taşınmasını içeriyordu. Siri X geliştirmesi 2021 yılında tanıtıldı. Gelecek hafta Apple'ın yıllık Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı'nda şirket, birçok kişinin teknolojinin geleceğini belirleyeceğini düşündüğü bir yapay zeka silahlanma yarışına katılmaya hazırlanıyor. iPhone üreticisi, üretken yapay zekayı temel ürünlerine entegre etmeye başlayan Microsoft, Alphabet'in Google'ı ve diğer rakiplerini yakalamaya çalışıyor.

Risk almaya hazırlanıyor

Bu kişiler, Apple'ın temkinli ve karakteristik gizliliğinin yanı sıra donanım ve yazılımın sorunsuz bir şekilde entegre edildiği cihazların yükseltilmesinde gösterdiği özenin, yapay zeka alanındaki ilk çabalarını engellediğini söyledi. Şirket şimdi kendini risk almak gibi alışılmadık bir konumda buluyor. Planları hakkında bilgi sahibi olan kişiler, şirketin Siri de dahil olmak üzere yazılım ürünlerinde bir dizi üretken yapay zeka yükseltmesini duyurmaya hazırlandığını söyledi. Yapay zeka özellikleri arasında mesaj yazma, fotoğraf düzenleme ve metinleri özetleme konularında yardım yer alıyor.

Apple'ın önde gelen yapay zeka yeniliklerini yakın zamanda yakalaması beklenmese de şirket, yapay zeka asistanlarının tam potansiyelini ortaya çıkarmanın merkezinde yer alacak bir endişe olan kullanıcılar için gizliliği en üst düzeye çıkaran etkileyici yeteneklere sahip yapay zeka özelliklerini tanıtmaya hazırlanıyor. Apple'ın OpenAI, Google ve Cohere ile yaptığı görüşmelerin ardından büyük yapay zeka geliştiricileriyle bir veya daha fazla potansiyel ortaklığı da açıklaması bekleniyor. 

"Mükemmel olana kadar piyasaya sürmez"

Apple uzun zamandır ürün sunumlarında mükemmellikle gurur duyuyor, ancak bu yeni yapay zeka modelleri için neredeyse imkansız. OpenAI sistemleri yazı, resim ve video üretimiyle 180 milyondan fazla kullanıcının gözlerini kamaştırmış olsa da genellikle hatalar yapmaya eğilimliler. Apple'ın bu tür sorunlara karşı toleransı sınırlı. Washington Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi ve mühendisliği alanında emekli profesör olan Pedro Domingos, “Yapay zekada yüzde 100 doğruluk diye bir şey yoktur, temel gerçeklik bu. Apple buna uymak istemiyor. Mükemmel olana kadar bir şeyi piyasaya sürmeyecekler" ifadelerini kullandı. 

Yapay zekanın entegrasyonu

Kaynaklardan biri, Apple'ın kullanıcıların Siri'nin yerini alabilecek ya da Siri'nin güçlenmesine yardımcı olabilecek üçüncü taraf bir yapay zeka sağlayıcısı seçmelerine izin verip vermeyeceğini değerlendirdiğini söyledi. Siri'nin üçüncü taraf yapay zeka sağlayıcıları tarafından ne şekilde güçlendirilebileceği, artırılabileceği veya değiştirilebileceği ya da Apple'ın bu fikrin bir versiyonuyla ilerleyip ilerlemeyeceği belli değil. Bloomberg daha önce bir OpenAI ortaklığı hakkında ve The Information da Siri'yi elden geçirme çabaları hakkında haberler yayınladı.

Google, Microsoft ve Samsung Electronics, üretken yapay zekayı cihazlarına ve hizmetlerine hızla entegre etmeye başladı. Apple, teknoloji endüstrisinde meydana gelen nesilsel değişimin gerisinde kalsa da, birçok yatırımcı ve yapay zeka uzmanı, şirketin üretken yapay zekayı kitlelere ulaştırmanın bir yolunu bulacağını belirtti. Siri ekibinde eski bir mühendislik müdürü olan ve şu anda Washington Post'ta baş teknoloji sorumlusu olarak görev yapan Vineet Khosla, “Apple aklına koyduğu hemen her şeyi yapabilir. Şirkette var olan bir tüketici odağı var. Yapay zekalarının odak noktası, gizliliğe son derece duyarlı bir şekilde çalışmasını sağlamak" dedi.

"İlk olduğu son şeydi"

Apple yıllar içinde Siri'de iyileştirmeler yaptı ve tüm ürünlerine daha küçük yapay zeka özellikleri dahil etti. Yakın zamanda piyasaya sürülen kulaklık Vision Pro'da yapay zeka, gözleri ve el hareketlerini izlemek için kapsamlı bir şekilde kullanılıyor. Siri 2011'de piyasaya sürüldüğünde Apple, ilk yapay zeka asistanını oluşturma arayışında rakiplerinin önündeydi. Siri'nin ortaya çıkmasını sağlayan 2010 yılındaki satın alma işlemine öncülük eden Jobs, ekibi asistanın zekasını ve mizah anlayışını korumaya teşvik etti. Erken lansman, şirketin risk alma konusundaki istekliliğini gösterdi. Apple'ın satın aldığı Siri girişiminin kurucu ortağı olan ve ürünün piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra Apple'dan ayrılan Dag Kittlaus, “Siri, Apple'ın ilk olduğu son şeydi” dedi. 

Google'ın eski çalışanlarıyla gerginlik

Apple Siri'yi geliştirmeye devam etmekte zorlanırken, şirket yapay zeka stratejisini yürütmesi için Google'ın en iyi mühendislik yöneticilerinden birini işe aldı: John Giannandrea. Giannandrea 2018 yılında kıdemli başkan yardımcılığı görevine getirildi ve doğrudan Apple İcra Kurulu Başkanı Tim Cook'a rapor vermeye başladı. İlk ekip toplantılarında Giannandrea, Siri'yi geliştirmenin ana odak noktası olduğunu açıkça belirtti. Ayrıca Apple'ın yapay zeka konusundaki dağınık çabalarının çoğunu merkezileştirmekle görevlendirildi. Giannandrea, Google çalışanlarını işe alarak ve startup satın almaları yoluyla yapay zeka ekibini oluşturmaya başladı, ancak çalışmalarını bilen kişilere göre ekibi Apple'ın geri kalanıyla uyum sağlamakta zorluk çekti.

Yeni yapay zeka grubu, son teslim tarihlerinin daha rahat bir şekilde belirlendiği Google'ın bazı bölümleri gibi çalışıyordu. Apple içindeki ekiplerin, ürünleri her sonbaharda piyasaya sürme etkinliklerine hazır hale getirmek için sıkı teslim tarihlerini korumaları gerekiyor. Bu kişiler, Apple'ın ürün geliştiren diğer bölümleri ile yapay zeka ekibi arasında işbirliği yapma çabalarının, son teslim tarihleri konusunda anlaşamadıkları için zaman zaman dağıldığını söylediler.

Apple'ın yazılım ürünleri geliştirmekle meşgul diğer bölümleri, yapay zeka ekibiyle birlikte çalışmak yerine kendi ayrı yapay zeka yeteneklerini sürdürdü. Örneğin, Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Federighi tarafından yönetilen yazılım grubu, Apple'ın eski çalışanlarına göre görüntü ve video tanıma yeteneklerinin arkasındaki yapay zekaya yatırım yapmaya ve onu geliştirmeye devam etti.

Eski yöneticiler ve mühendisler, Giannandrea'nın yapay zeka ekibi için bir başka sınırlayıcı faktörün de bilgi işlem kaynaklarına erişim eksikliği olduğunu söyledi. Apple'ın iç altyapısına aşina olan kişiler, rakipleriyle karşılaştırıldığında Apple'ın son yıllarda grafik işleme birimleri olarak bilinen ve yapay zeka modellerini eğitmek için gerekli olan daha az sayıda çip temin ettiğini söyledi. Bu kişiler, yapay zeka ekibinin çoğunun, yapay zeka modellerini eğitmek için harici bulut hizmetlerine (Giannandrea'nın ekibindeki eski Google çalışanlarının çoğu tarafından Google'ın bulutu tercih ediliyordu) güvenmek zorunda kaldığını aktardı.

ChatGPT etkisi

ChatGPT 2022'nin sonlarında piyasaya sürüldüğünde her şey değişti. Yazılım şefi Federighi, OpenAI'ın teknolojisiyle desteklenen Copilot adlı Microsoft'a ait GitHub AI kodlama aracıyla oynamaya başladıktan sonra kararını değiştirdi. Eski yöneticiler ve mühendisler, o andan sonra Federighi'nin yazılım mühendisliği organizasyonunda çalışanlara, üretken yapay zekayı ürünlere dahil etmenin yeni yollarını bulma görevi verildiğini ve bu projeleri sürdürmeleri için kaynak sağlandığını söyledi. Şirket içi toplantılarda Federighi, üretken yapay zeka teknolojisini takdir etmeye başladığını ve Apple'ın yazılımının tüm yönlerine dahil edileceğini belirtti.

Apple kendi dahili üretken yapay zekasını oluşturma çabalarını hızlandırdı. Şubat ayında şirket, kendi elektrikli otomobilini üretmek için on yıllardır sürdürdüğü çabayı iptal etti. Çalışanların bir kısmı bu üretken yapay zeka projelerinde yeniden görevlendirildi. Apple'ın bu yıl duyurması beklenen yeni özellik ve güncellemelerden bazıları Apple'ın dahili olarak oluşturduğu üretken yapay zeka modelleri tarafından desteklenecek ancak Apple daha gelişmiş yapay zeka için potansiyel dış ortaklıklara bakıyor. Görüşmelere aşina olan kişiler, Giannandrea ve Federighi'nin OpenAI'ın CEO'su Sam Altman ile bir araya geldiğini söyledi.

Siri'nin kurucu ortağı Kittlaus, yapay zeka teknolojisine yönelik yeni bir aciliyetle birlikte, şirketin iPhone'a düşünebilen yapay zeka özellikleri eklemeyi planladığı bu yılın Siri için önemli bir yıl olabileceğini söyledi. Kittlaus, “Siri yıllardır çamura saplanmış durumdaydı. Ama kesinlikle bir rönesansın yaklaştığını görüyorum" dedi.