20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.05.2024 13:25 | Son Güncelleme: 27.05.2024 13:37

Yapay zeka dengesiz iş gücü piyasasına yol açıyor

WSJ'nin haberine göre üretken yapay zeka çılgınlığı teknoloji çalışanlarının yeteneklerini yeniden şekillendirmelerine ve sektörde dengesiz bir iş gücü piyasasına yol açıyor
Yapay zeka dengesiz iş gücü piyasasına yol açıyor

Teknoloji çalışanları, her şirketin aniden bir yapay zeka şirketi olmak istediği ve her çalışanın yapay zeka becerilerine ihtiyaç duyduğu bir dönem için yeteneklerini yeniden şekillendiriyor. Bunu gerçekleştirmek için çalışanlar, bildikleri ve bilmeleri gerekenler arasındaki boşluğu doldurmaya çalışıyor. Oyunun kurallarını değiştiren bu teknolojiye geçiş yapmak için yeteneklerine daha fazla beceri ve bilgi ekliyorlar. Bu arada teknoloji şirketleri de kendilerini yapay zeka şirketi olarak yeniden şekillendiriyor ve iş güçlerini YZ yetkinliğine sahip olacak şekilde yeniden kuruyor.

Mart ayında Amazon'da teknik ürün müdürü olarak çalışırken işten çıkarılan 31 yaşındaki Asif Dhanani, "Son iki üç aydır YZ'ye göre uyarlanmış bir özgeçmiş hazırlıyorum" diyor. Dhanani, yapay zeka ürün yöneticisi rolleri için pek çok görüşme yapmış, ancak herhangi bir teklif almamış. Büyük dil modelleriyle 2016'dan beri çalışmamış; o zamandan bu yana teknoloji önemli ölçüde değişmiş. Ayrıca şirketlerin ne aradıklarını bildiklerinden de tam olarak emin değil. Bunun da ötesinde, iki farklı işe alım yöneticisi ona yüzlerce başvuru arasından eleme yaptıklarını söylemiş. Bir sonraki adımı ise binlerce dolarlık online YZ eğitimine katılmak.

Piyasa dengesiz bir durumda

Teknoloji iş gücü piyasası dengesiz bir durumda. İçerik üretme becerisine sahip sohbet robotlarını besleyen büyük dil modelleri çalışma konusunda teknik bilgi veya deneyime sahip olanlara talep var. Bu becerilere sahip adaylar arayan şirketler var, ancak bunları yapabilecek nitelikte yeterli sayıda çalışan yok.
Son birkaç yılda binlerce kişi işten çıkarıldı ve daha fazla kaynak yapay zekaya kaydırıldıkça, istihdamda kalanların çoğu yeni yönetim tarzları, yeniden yapılanmalar ve mikro kesintilerle uğraşıyor. Bu çalışanlar şimdi YZ konusunda kurslar alıyor, özgeçmişlerine moda sözcükler ekliyor ve giderek kalabalıklaşan bir alanda rekabet ediyorlar.

"ChatGPT-maker's residency" programını yürüten Elena Chatziathanasiadou, OpenAI'ın bu alanda yeni olan çalışanlara şans vermeye istekli olduğunu söylüyor. Chatziathanasiadou, yapay zeka konusunda önceden deneyim sahibi olmaktan daha önemli olanın öğrenmeye istekli olmak ve şirketin misyonuna bağlılık olduğunu söylüyor ve “İnsanların bu alanı anlayabilmelerini önemsiyoruz” diyor.