23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.03.2023 22:12 | Son Güncelleme: 16.03.2023 22:32

Z kuşağı ekranı katlanabilen telefonlara ısınamadı

Uzun yıllardır teknoloji tutkunları tarafından beklenen ekranı katlanabilen telefonlar hayatımıza girdi, pek çok farklı model de piyasaya çıktı. Ancak teknolojiye olan yakınlığıyla bilinen Z kuşağı bu yeni konsepte beklentilerin aksine ısınamadı
Z kuşağı ekranı katlanabilen telefonlara ısınamadı

Z kuşağı teknolojiyi seven, telefon bağımlısı olarak kabul edilir. Ancak 1997-2015 yılları arasında doğan bu yaş grubu, en yeni katlanabilir telefonlardan etkilenmemiş görünüyor.

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde ekranı katlanabilen telefonlar parladı. Eskiden küçük bir ekrana ve tuş takımına sahip 90'lar tarzı bir cep telefonu olan kapaklı telefonlar artık ikiye katlanabilen şık bir cihaza dönüştü. Bu yeniliğin akıllı telefon dünyasında fırtınalar koparacağı da ortada.

Ekranı katlanabilen telefonların her yıl yeni modelleri de piyasaya sürülüyor ve ekranı esnek hale getiren bu teknoloji daha verimli bir kullanıcı deneyimine dönüşüyor. Ancak fiyatlar istenen seviyede değil.

Counterpoint'in Ağustos ayında yayınladığı verilere göre, katlanabilir telefon kategorisi piyasadaki en hızlı büyüyen kategori. Verilere göre, Haziran ayında küresel katlanabilir akıllı telefon pazarının %62'sini oluşturan Samsung bu trende öncülük ederken, onu Huawei ve Oppo takip ediyor. Counterpoint Aralık ayında katlanabilir telefon sevkiyatlarının bu yıl 22 milyon adedin üzerine çıkacağını tahmin etmişti - ki bu rakam bir önceki yıla göre %52'lik bir artış anlamına geliyor.
En yeni kapaklı telefonların reklamları düzenli olarak televizyonlarda gösteriliyor, halka açık yerlerdeki reklam panolarını dolduruyor ve alışveriş merkezlerindeki pop-up mağazalarda yoldan geçenlerin oynaması için ortaya çıkıyor. Peki Z kuşağı bu cihazlar hakkında ne düşünüyor?

Yüksek fiyatı cazibesini azaltıyor

New York'tan 24 yaşındaki Kelly McKeon, Business Insider'a ortaokuldayken eski tip kapaklı bir telefonu olduğunu ama şimdi iPhone kullandığını söyledi. McKeon, en son katlanabilir telefonlar piyasaya sürüldüğünde, ekranın ikiye katlanmasının süper havalı bir teknoloji gibi göründüğünü söyledi. Ancak bir tane satın almakla ilgilenmediğini ve yüksek fiyatların onu vazgeçirdiğini söyledi.

Yönetim danışmanlığı şirketi Gartner'da analist olan Ranjit Atwal, katlanabilir telefonların piyasadaki en pahalı akıllı telefonlardan bazıları olduğunu söyledi. Bu tip telefonların ülkemizde 40-50 bin TL fiyat bandına kadar çıktığı biliniyor. Yurt dışında da benzer şekilde fiyatlar yüksek seyrediyor.

Insider'a konuşan Atwal, Z kuşağı gibi bütçesi kısıtlı olan kitleleri kastederek "İnsanlar şu anda harcama yapmayı düşünmüyor" diyor.

Fiyatların düşmesi için satışların artması bekleniyor

Atwal, katlanabilir telefon üreticilerinin fiyatları düşürmeye çalışmadan önce satış hacmine ihtiyaç duyduklarını söyledi. Bu yüzden reklamlarını yapmak için büyük bir çaba olduğunu kaydetti.

23 yaşındaki Stephanie Elliot Insider'a yaklaşık dört yıl önce Samsung Galaxy S8+'dan Samsung Galaxy Z Flip3'e geçtiğini söyledi. Elliot, katlanabilir telefonun cebine rahatça sığdığını ve ekranın korumalı olmasının hoşuna gittiğini söyledi. 

Ancak telefonu bir süre kullandıktan sonra Elliot'un fikrinde değişiklik oldu. Elliot, uygulamaları iki farklı ekrana bölme özelliği olan esnek modun beklenenden çok daha az kullanışlı olduğunu söyledi.

Ekranı katlanabilen telefonlar pek çok farklı senaryoda kullanılabiliyor. Ekran küçüldüğünde telefon, büyüğünde bir tabletten farksız oluyor.


Insider'a gönderdiği ekran görüntülerine göre, WhatsApp video aramaları ve YouTube videoları yalnızca üst ekranı kaplıyor ve Elliot bunu "alanın verimsiz kullanımı" olarak nitelendiriyor. Elliot, esnek modun kamerayı kullanırken iyi çalıştığını ancak telefonunun "uzun ve ince" olması nedeniyle "çoğu uygulama için uygun olmadığını" söylüyor.

Katlanabilir telefonlar partiye geç kaldı

Atwal, cep telefonlarının yaklaşık 30 yıldır piyasada olduklarını, ancak ekranı katlanabilen modellerin kitle pazarında "gemiyi kaçırdıklarını" söyledi.

COVID-19 salgınının başlarında gençlerin telefon satın alma yöntemlerini değiştirdiklerini söyledi. Bir telefon sözleşmesinin sonuna gelip yeni bir tane sipariş etmek yerine, ihtiyaç duydukları tüm yazılıma sahip olduklarını fark ettikleri için telefonlarını ellerinde tuttular.

Atwal, bu durumun ve katlanabilir telefonların pahalı olmasının üreticileri için bir sorun teşkil ettiğini söyledi. Atwal, şirketlerin "insanların tutunma konusunda isteksiz olduğu bir pazarda yeni bir şey sunmaya" çalıştıklarını da sözlerine ekledi.