19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.06.2023 02:28 | Son Güncelleme: 14.06.2023 10:37

ABD Evan Gershkovich için Rusya'ya baskıyı artıracak

ABD Temsilciler Meclisi'nde, Rusya'da tutuklu ABD vatandaşı gazeteci Evan Gershkovich'in (Gerşkoviç) derhal serbest bırakılmasını talep eden karar tasarısı oy birliğiyle kabul edildi
ABD Evan Gershkovich için Rusya'ya baskıyı artıracak

Temsilciler Meclisinde milletvekilleri, Rusya'da casusluk suçlamasıyla mart ayında tutuklanan Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Gershkovich'in (Gerşkoviç) derhal serbest bırakılmasını talep eden karar tasarısını oyladı. 422 milletvekilinin oyladığı tasarı oybirliğiyle kabul edildi.

Tasarı kapsamında ABD yetkilileri Gerşkoviç'in serbest bırakılması için Rusya yönetimine baskı yapmaya, Rusya ise gazetecilerin insan haklarına saygı göstererek gazetecilere baskı yapmaktan vazgeçmeye çağrılıyor.

Ne olmuştu?

Rusya Federal Güvenlik Servisi 31 yaşındaki Gershkovich'i 29 Mart'ta Yekaterinburg'da gözaltına aldı ve bir Rus silah fabrikası hakkında gizli bilgiler elde etmeye çalışmakla suçladı. Gershkovich, işvereni ve ABD hükümeti onun casusluk yaptığını reddediyor ve serbest bırakılmasını talep ediyor.

Wagner'in faaliyetlerini araştırıyordu

Rus gazeteci Dmitry Kolezev, Gershkovich'in "Yekaterinburg'ta askeri operasyona karşı halkın tavrını görmek ve özel güvenlik şirketi Wagner'in bölgede paralı asker toplamasıyla ilgili bir haber üzerinde çalışmak için gittiğini" yazdı. Gershkovich daha önce Fransız haber ajansı AFP ile Moscow Times ve New York Times gazetelerinde çalışmış ve 6 yıl Rusya'da görev yapmıştı.