25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.03.2023 09:51 | Son Güncelleme: 28.03.2023 10:12

ABD'de suçlamalara rağmen Trump'ın seçmenler arasındaki desteği artıyor

ABD eski başkan Donald Trump hakkındaki soruşturmalara rağmen, 2024 seçimleri için adaylık yarışına katılan Trump'ın desteği artıyor. Son yapılan ankete göre Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 50'si Trump'a oy verecek
ABD'de suçlamalara rağmen Trump'ın seçmenler arasındaki desteği artıyor

ABD'deki 2024 seçimleri için başlayan adaylık yarışına dair yapılan yeni bir ankete göre Cumhuriyetçi adaylar arasında Donald Trump'ın desteği artıyor. Son haftalarda tartışmalara neden olan sus payı ödemesi davasına ve Trump'ın kolluk kuvvetlerine yönelik kışkırtıcı söylemlerine rağmen, eski başkan rakiplerine fark attı. Dün yayınlanan Harvard CAPS/Harris anketine göre Cumhuriyetçi seçmenlerin yaklaşık yüzde 50'si 2024 ön seçimlerinde Trump'a oy vereceklerini söylerken, bu oran grubun Şubat ayında yaptığı bir önceki ankete göre dört puan arttı. 

Cumhuriyetçilerin yüzde 57'si ise Trump'ın adaylığı kazanacağına inanıyor. Henüz 2024 adaylığını açıklamayan Florida Valisi Ron DeSantis, Şubat ayında yapılan Harvard/Harris anketinde katılımcıların yüzde 24'ünden destek aldı. 2 bin 905 kayıtlı seçmenin katıldığı anket 22-23 Mart tarihleri arasında, Manhattan bölge savcılığının 2016 başkanlık seçimleri öncesinde Stormy Daniels'a yapılan sus payı ödemelerindeki rolü nedeniyle Trump hakkında iddianame hazırladığı haberinden günler sonra yapıldı.

Yüzde 80'i cadı avına inanıyor

Bu anketler son haftalarda yapılan ve Cumhuriyetçi seçmenlerin DeSantis'e karşı Trump'a oy verme eğiliminin arttığını, Trump'ın Kasım ayındaki kampanya duyurusuyla üçüncü başkanlık yarışına sarsıntılı bir başlangıç yapmasının ardından eski başkanın etrafında dönen cezai soruşturmalardan büyük ölçüde etkilenmediğini gösteren diğer anketlerle tutarlı bir sonuç gösteriyor. PBS/Marist tarafından 20-23 Mart tarihleri arasında yapılan ve bu hafta yayınlanan bir ankete göre Cumhuriyetçilerin yüzde 81'i Trump'a olumlu bakıyor ve Cumhuriyetçi katılımcıların yüzde 80'i Trump hakkındaki çeşitli soruşturmaların siyasi cadı avı olduğuna inanırken, ABD'deki yetişkinlerin yüzde 56'sı soruşturmaların adil olduğunu söylüyor.

Trump aday olmasaydı DeSantis favoriydi

Seçmenlerin yüzde 56'sı DeSantis ile başa baş karşılaşması halinde Trump'a oy verecekleini söyledi.  Harvard/Harris anketine göre, eğer Trump aday olmasaydı, DeSantis açık ara favori olacaktı ve katılımcıların yüzde 45'i ona oy vereceklerini söyledi. DeSantis'in adaylığını Mayıs ayında Florida yasama döneminin sona ermesinin ardından açıklaması bekleniyor. Diğer iki Cumhuriyetçi aday, Güney Carolina eski Valisi Nikki Haley ve biyoteknoloji girişimcisi Vivek Ramaswamy, resmi olarak adaylıklarını açıkladılar. Aday olmayı düşündüğünü söyleyen eski Başkan Yardımcısı Mike Pence, varsayımsal bir eşleşmede seçmenlerin yüzde 7'sinin desteğini alarak üçüncü sırada yer alırken, onu yüzde 5 ile Haley takip etti.

Harvard CAPS/Harris Anketi'nin eş direktörü Mark Penn The Hill'e verdiği demeçte "Trump Cumhuriyetçi önseçimlerdeki hakimiyetini koruduğuna ve hatta güçlendirdiğine dair işaretler verdi. Ron DeSantis, Trump'ın karşısına çıkabilecek en yakın potansiyele sahip aday olmaya devam ediyor ancak ne kadar başarılı olabileceği adaylığını açıklayana kadar belli olmayacak" diye konuştu.